Llista de propòsits d’any nou per complir-los en família

Si cada any, mentre sonen les dotze campanades pensem un desig per l’any que comença, segurament tots tancarem aquest 2020 amb l’esperança que el 2021 sigui molt millor. És l’època de plantejar-se noves metes i objectius i de pensar en com aconseguirem complir els propòsits de Cap d’AnyNo cal començar amb tots la primera setmana de gener, però sí que és important no oblidar-nos de tot allò que volem aconseguir durant els primers mesos de l’any. 

En aquesta publicació us proposem una llista de 10 propòsits per a l’any que comença per complir-los en família i també us donarem alguns consells per treure el màxim profit al 2021.  

Propòsits d’any nou per a totes les famílies 

Quan comença un any nou, ens plantegem noves metes i si és la primera vegada que ho fem és normal que ens preguntem com es fa una llista de propòsits d’any nou o com escollir-los. Un dels propòsits més habituals entre els pares i mares és el de passar més temps en família. Durant els darrers mesos hem estat a casa més que mai i, tot i el teletreball i l’escola a distància faciliten que estiguem junts, això no vol dir que necessàriament fem coses tots junts. Busqueu estones al llarg del dia en què tota la família es comprometi a oblidar-se de les preocupacions i tasques pendents. 

Dedicar temps als nostres fills i filles en exclusiva fomenta un entorn tranquil i còmode, els dona confiança i els ajuda a créixer com a adults sensibles, empàtics i solidaris. Llegeix, a continuacióla llista de propòsits d’any nou per complir en família que hem preparat i que inclou plans especials que ja podeu començar a planificar.  

1. Organitzeu excursions durant els caps de setmana

alberto-casetta-REKXJ7JhwiI-unsplash

Descobrir nous racons de la vostra ciutat, del vostre poble o dels voltants us recarregarà les piles a tots. Les excursions poden ser la petita aventura de la setmana i es poden acabar amb àpats a l’aire lliure o jocs en família al parc. Quan es pugui, poden incloure alguna visita a pobles veïns, anar a la platja o caminar per la muntanya. Hi ha infinitat de possibilitats, així que sigueu creatius! Un consell: feu una llista amb tots els llocs que us agradaria recórrer junts i llavors apunteu-los al calendari, així quan arribi el cap de setmana us costarà menys sortir de casa perquè ja tindreu el pla previst! 

2. Jugueu en família

Poden ser els jocs de sempre, de taula, al jardí... L’únic requisit és que sigui divertit per a tots! Per tal que aquest propòsit sigui un èxit, és clau escollir jocs adaptats a l’edat dels teus fills i filles perquè puguin participar-hi autònomament. Això farà que estiguin atents durant més estona, evitarà que es frustrin i que s’avorreixin massa aviat, i també els animarà a esforçar-se per fer-ho bé. 

El joc estimula el desenvolupament afectiu dels més petits i els predisposa per a l’aprenentatge, així que és un bon moment per seguir aprenent anglès. Per als més petits, hi ha jocs clàssics que mai fallen, com el popular Veig-veig, al qual podeu jugar en estones lliures, durant les excursions del cap de setmana o de camí a l’escola. Fins i tot podeu jugar-hi amb la versió anglesa I spyAl nostre blog pots trobar més idees de jocs en anglès per als més petits; no necessitareu cap material, només tenir imaginació! Per quan us vingui de gust jocs de taula senzills, aquí trobareu algunes activitats divertides per a tota la família, des de jocs de cartes fins al Pictionary o l’Scrabble per practicar vocabulari (ambdós posts són en castellà).

3. Cuineu unes propostes un cop al mes 

james-besser-df80NBQyziU-unsplash

A la cuina hi ha lloc per a tota la família. Escolliu una recepta que us agradi a tots o una recepta nova que hàgiu trobat en un llibre o per internet i ja podreu començar! Si impliqueu els més petits en tot el procés, encara en gaudiran més. Podeu començar amb la llista d’ingredients i la compra; a la cuina, podran ajudar amb les tasques més senzilles, com pesar les quantitats necessàries, barrejar els ingredients o ocupar-se de la decoració final. Sens dubte, als nens i nenes els encantarà menjar-se tot el que han preparat ells mateixos. En publicacions anteriors del blog, trobareu un munt de receptes senzilles per practicar en família, com platnadalencs o dolços anglesos tradicionalsa més de consells perquè la cuina sigui segura per a tots. Un consell: per fer-ho durant l’any, anota en un calendari les receptes de cada mes i així ja ho tindreu planificat.

4. Apreneu una frase o paraula nova en anglès cada setmana

L’anglès ha estat sempre un propòsit pendent per a molta gent, però ja saps que per als nens i nenes és molt més fàcil si aprofitem el seu ritme d’aprenentatge naturalPer ajudar-los, podeu proposar-vos aprendre vocabulari nou cada setmana. Pot ser una paraula que hàgiu descobert en un conte, expressions o frases fetes. A part dels llibres, les pel·lícules i els dibuixos animats en versió original són un altre bon recurs per aprendre paraules noves perquè ja les descobrireu en el seu context habitual. Per practicar tot aquest vocabulari nou, el millor són els jocs en anglèsper reforçar les paraules i millorar l’ortografia.

5. Fomenteu les sortides culturals en família

Cinema, teatre o concerts. Hi ha molts plans culturals entretinguts i adaptats al públic familiar, en horaris aptes per a nens i amb continguts també pensats segons els seus interessos. Els museus de la ciència també són molt divertits per als més petits. Per no perdre-us cap activitat interessant, mireu d’aconseguiuna agenda cultural de la vostra ciutat! Recordeu que en molts llocs, els museus són d’entrada lliure el primer diumenge de cada mes i que a més, segons el nivell dels vostres fills i filles, podeu escollir activitats en anglès com teatres, visites a monuments o museus.  

6. Aprendre alguna cosa nova o plantejar-se reptes

Assolir algun repte, com aprendre a anar amb bicicleta, patinar, jugar a bàsquet, pintar o fer alguna manualitat poden ser-ne alguns exemples que els teus nens estaran entusiasmats per complir. És important involucrar-hi tota la família; donar exemple pot ser la manera més motivadora per incentivar els teus fills i filles a complir alguns d’aquests reptes. A més, podreu aconseguir millors resultats si el repte és nou per a tota la família. 

7.  Mengeu més saludablement

Incloure fruites i verdures al menú diari dels nens i nenes és molt important per al desenvolupament, però si ens ho marquem com a propòsit d’any nou per a tota la família els resultarà més motivador. Com podem complir aquest propòsit? A vegades, seguint rutines senzilles, com dinar o sopar tots junts, assignar tasques a la cuina per a tots o emportar-nos els nens a fer la compra d’aliments saludables, deixant de banda els productes que no ens aporten res poden ser bons exemples. Així aconseguirem mantenir la salut física i mental de tots els membres de la família en condicions.  

8. Feu esport junts 

arseny-togulev-J79K2-exXYE-unsplash

L’exercici físic és saludable per a tots i practicar esport en família fomenta en els nens el valor de l’esport, el treball en equip i la vida sana. Per fer-ho més divertit, podeu adaptar l’esport a l’estació de l’any: fer excursions a la muntanya a la tardor, esquiar a l’hivern o nedar a la platja a l’estiu. Si als vostres fills i filles els agrada el futbol o el bàsquet, podeu organitzar partits amb amics, a més de sortir a patinar o passejar amb la bicicleta. Així, a part d’estar en forma, s’ho passaran d’allò més bé i tota la família podrà involucrar-se amb el propòsit d’any nou d’intentar portar una vida més activa i saludable.  

9. Llegiu més llibres en família

Si volem fomentar la lectura en els nostres fills, és important que comencem donant exemple. Una bona idea és fixar una estona a la setmana per a la lectura en família, que pot ser des de l’estona del conte abans d’anar a dormir fins a les tardes de cap de setmana divertint-nos entre llibres. És important escollir històries adaptades a l’edat i els interessos de cada nen/a perquè així aconseguiràs captar-ne l’atenció, voldrà saber com segueix la història i no s’avorrirà.  

Al nostre blog, ja us vam explicar la importància de fomentar la lectura durant la infància i també us vam donar trucs per animar els vostres fills i filles a llegir, com escollir junts la lectura de la setmana o bé crear un racó agradable a casa per llegir. Podeu anar a la llibreria i escollir llibres adaptats a la seva edat, però recordeu que a les biblioteques també trobareu un munt de propostes interessants. Com a consell, estaria bé escollir algun llibre en anglès; a la nostra botiga online trobareu  llibres i contes en anglès per a totes les edats.  

10. Organitzeu les tasques domèstiques

Que casa vostra sigui un lloc bonic i agradable és responsabilitat de tota la família i és important que els més petits també participen en les tasques domèstiques. Poden recollir les joguines quan acabin de jugar-hi, ajudar a parar taula, a cuinar o a estendre la roba. Col·laborar en aquest tipus de tasques fa que els nens i nenes se sentin partícips de les activitats de casa i els encantarà ajudar al papa i la mama. També els ajuda a interioritzar la importància de col·laborar en la bona organització de la llar i que segueixin fent-ho a mesura que van creixent. 

Consell: per facilitar aquest propòsit d’any nou, podeu crear un calendari en el qual assigneu quines tasques farà cadascú. Fins i tot es pot convertir en un joc: qui aconsegueixi més punts per fer les tasques domèstiques, guanya! A més, en aquest propòsit hi podeu incloure altres reptes per fer de la vostra llar un lloc més sostenible: intenteu reciclar tot el que pugueu, reaprofiteu pots de vidre, feu servir bosses reutilitzables quan aneu a comprar, cuideu les plantes, doneu la roba que ja no feu servir... 

 

Un regal especial per complir els propòsits d’any nou: 

El més difícil no és fer un propòsit d’any nou, sinó complir-lo. La nostra recomanació és que us fixeu objectius realistes que us mantinguin motivats durant tot l’any. Per ajudar-vos a complir el propòsit de l’anglès sobre aprendre una frase cada setmana, us deixem aquest abecedari en anglès per descarregar i imprimiraixí us serà més fàcil complir-lo! 

Independentment dels vostres propòsits, us desitgem Happy New Year! 

Compártelo en >