El Dia Europeu de les Llengües

El pròxim 26 de setembre se celebra el Dia Europeu de les Llengües, en anglès European Day of Languages (EDL), un esdeveniment creat el 2001 per la Comissió Europea per iniciativa del Consell d’Europa d’Estrasburg: a cadascun dels estats membres, associacions, organitzacions i escoles es realitzaran seminaris i altres esdeveniments dedicats a l’estudi d’una llengua estrangera. L’objectiu és sensibilitzar l’opinió pública, promoure la diversitat cultural i afavorir l’aprenentatge de llengües a tot Europa, i més enllà. També perquè el Canadà participa en el Dia Europeu de les Llengües!  

Vegem en què consisteix exactament. 

 

El Dia Europeu de les Llengües: com funciona? 

Cada país que hi participa té un referent nacional propi, normalment una organització, que té el deure de difondre la informació que arriba del Consell d’Europa i traduir-la a la pròpia llengua. Per exemple, l’organització de referència a Espanya és la Subdivisió General de Cooperació Internacional i Promoció Exterior Educativa, gestionada pel Ministeri d’Educació. Els referents també s’ocupen de comunicar al Consell els diferents esdeveniments i de distribuir materials promocionals i altres gadgets als organitzadors dels esdeveniments. Entre els materials promocionals trobem adhesius i fullets amb punts útils per aprendre una llengua estrangera: hi trobareu molts consells que normalment us hem donat al nostre blog Kids&Us! 

Al web del Dia Europeu de les Llengües també hi ha una sèrie de recursos gratuïts, jocs, vídeos i suggeriments d’activitats per dur a terme amb seguretat en aquest període en què encara estem obligats a “mantenir les distàncies”.  

Banner-Dia-europeo-de-las-lenguas

 

El recurs gratuït que ens ha agradat més és The Secret’s Agent Handbook of Language Challenges, 51 reptes per convertir-se en el millor agent secret i conèixer totes les llengües: està disponible un veritable manual per imprimir o una aplicació per descarregar. Els reptes estan pensats per comprendre més llengües i molts d’ells estan adaptats per als més grans, però sempre podeu aprofitar-los i fins i tot crear amb els nens més petits un “llibre de reptes personalitzat” per a la llengua anglesa: només cal agafar una llibreta i triar el repte diari per superar.  

Us en donem alguns exemples: 

  • Aprendre a comptar de l’1 al 10 en anglès; 
  • Aprendre a lletrejar (spelling) el seu nom en anglès (i el del papa i la mama o dels germans i germanes); 
  • Aprendre una rima en anglès; 
  • Aprendre els colors, els dies de la setmana, el nom dels animals, etc. 

Per als més grans, els reptes podrien ser més difícils, per exemple: aprendre el text d’una de les seves cançons preferides en anglès, fer una llista de les 5 primeres paraules angleses que els venen al cap i buscar 5 sinònims per a cada una o bé escriure 5 frases que continguin aquestes 5 paraules. En resum, l’única dificultat és escollir-ne un i, com ja deveu haver entès, l’únic límit és la vostra fantasia i el nombre de pàgines de la llibreta, of course 

El Handbook of Language Challenges conté un espai per escriure-hi la data en què s’ha superat el repte i la firma, i nosaltres us donem un altre suggeriment: per què no creeu una insígnia per a cada repte superat? Podria ser dibuixar-hi un segell, timbrar-lo o enganxar un tros de cartolina a la llibreta.  

Aquest joc particular, a més d’estimular la fantasia i ajudar a l’aprenentatge, us servirà per fer entendre als vostres fills la importància de saber anglès: un agent secret viatja contínuament i ha de ser capaç de comunicar-se en una llengua estrangera! 

 

El Dia Europeu de les Llengües: per què és important? 

Nosaltres a Kids&Us sabem molt bé com n’és d’útil estimular l’aprenentatge de la llengua anglesa a través de jocs, cançons, dibuixos animats, vídeos o pel·lícules en llengua anglesa. Moltes vegades, al nostre blog, us hem suggerit activitats per dur a terme fora de l’aula i hem creat materials per aprendre la llengua anglesa des de casa: el Llapis digital (Talking Pen) i els Memory Games, els jocs imprimibles per aprendre els números, els colors i altres paraules amb Betty Sheep o Gina Ginger. 

Des de sempre defensem la importància de conèixer la llengua anglesa des de ben petits: en un món interconnectat com el nostre, estudiar una llengua diferent de la pròpia ajuda els nostres fills a conèixer noves cultures i a ampliar els seus horitzons formatius i laborals. A tots els currículums es demanen competències lingüístiques: en particular, saber anglès és fonamental per matricular-se en una universitat estrangera, anar a treballar a l’estranger o, simplement, per trobar una bona feina a en el teu país.  

Inscriure els nostres fills en un curs d’anglès al més aviat possible és la millor inversió que, com a pares, podem donar-los per al futur. Així mateix, és fonamental escollir una escola d’anglès que pugui garantir un recorregut d’aprenentatge estructurat i al mateix temps divertit, per evitar que els nens i nenes s'avorreixin i que l’estudi de l’anglès es visqui com una imposició.  

El mètode Kids&Us ha nascut amb aquests principis, amb la finalitat que els nens i nenes aprenguin l’anglès de manera natural, gràcies als nostres cursos adaptats a cada franja d’edat, des del primer any de vida fins als 18 anys. Als centres Kids&Us l’ensenyament de la llengua anglesa segueix el desenvolupament normal de l’aprenentatge de la llengua materna: primer s’aprèn a escoltar, a reconèixer els sons i a comprendre el significat de les paraules; després a parlar i, sempre al final, a escriure. 

Hem creat un veritable univers d’activitats per preparar els nostres nens a afrontar els reptes reals d’aquest món globalitzat. Veniu a conèixer-nos al vostre centre Kids&Us més proper! 

  

Happy European Day of Languages! 

 

Nueva llamada a la acción

Compártelo en >