Us heu preguntat alguna vegada en què consisteix el mètode Montessori? Avui us volem parlar d’aquest Mètode pedagògic ideat per Maria Montessori a principis del segle XX. Aquest mètode es basa en el joc com a moment educatiu per afavorir el desenvolupament de les capacitats sensorials, perceptives i psicomotores dels nens i nenes. L’ambient té un paper fonamental: construir un espai “a prova de nens” és clau perquè se sentin a gust i puguin desenvolupar les seves aptituds naturals a partir de l’experiència directa.
Al llibre Educare alla libertà, Maria Montessori va recollir algunes de les premisses del seu mètode educatiu. Us en citem algunes:
- Educar en la independència
Menjar, dutxar-se i vestir-se sols són petites gestes que porten els nens i nenes a ser independents.
- Educar en la precisió
Assignar-los tasques com parar taula, desparar-la, treure els plats o rentar-los ajuda els nens i nenes a desenvolupar una harmonia dels moviments i els dona responsabilitats, els fa partícips de la vida quotidiana en família.
- Educar en l’autonomia
Incitar els nens i nenes a prendre petites decisions tots sols, com escollir els jocs i les activitats que vulguin fer i respectar els temps per fer-les, els permet desenvolupar talents.
- Educar en l’observació
Els nens i nenes fan els primers passos en un món que no coneixen: tocar objectes, sacsejar-los o moure’ls els ajuda a comprendre millor el funcionament i utilitat de les coses que els envolten.
Per què el mètode Montessori és eficaç en nens i nenes?
Aquest enfocament pedagògic els permet créixer i aprendre al seu ritme i segons les seves aptituds, a més de responsabilitzar-se i prendre consciència de les seves accions. Sovint els adults intervenen en les activitats dirigides als nens amb l’objectiu d’ajudar-los a fer-ho millor o a acabar abans una tasca. En canvi, el mètode Montessori limita la nostra intervenció a la demostració i explicació simplement: el paper de pares, mares i professorat és facilitar l’aprenentatge, observant i atenent les necessitats dels petits sense interferir en les activitats ni acabar-los per ells. D’aquesta manera, els nens i nenes són lliures per experimentar, equivocar-se, trobar solucions i autocorregir-se, mentre aprenen dels seus errors.
Avui us volem proposar cinc activitats i jocs montessorians per fer a casa, per gaudir de cada oportunitat d’aprenentatge sense deixa de banda l’anglès. Agafeu paper i bolígraf!
Jocs Montessori a casa o al jardí
- Rentar el tricicle o la bicicleta
Només necessitareu un cubell amb aigua i sabó i una esponja per ensenyar als nens i nenes com cuidar l’entorn, les seves pertinences i fer-les partícips de les activitats familiars quotidianes.
- Rentar pedres, fòssils i conquilles
Quants petits tresors arriben a casa després de fer un volt per l’aire lliure? És l’ocasió perfecta per explicar-los com rentar, classificar i conservar les conquilles, fòssils i pedres de colors amb l’ajuda d’un pinzellet. Aquesta activitat els ajudarà a millorar les habilitats manuals i és perfecta per inculcar-los l’hàbit de neteja.
- Pintar amb aigua
Com passar una bona tarda al jardí? Els podeu donar una galleda amb aigua i un pinzell als vostres fills i filles perquè pintin! No, no estem de broma: pintant amb aigua podran dibuixar el que vulguin i observar com el dibuix desapareix mentre l’aigua s’asseca. Una manera òptima per desenvolupar l’esperit d’observació i fer-los descobrir fenòmens naturals.
- Construir un herbari
Si teniu jardí o teniu l’oportunitat de portar els vostres fills al camp, segurament els agradin diverses flors i plantes. Deixeu que les recullin i les portin a casa per assecar-les entre les pàgines d’un llibre. Quan estiguin seques, les podran enganxar en un quadern i començar el seu propi herbari. Aquesta activitat ajuda els petits a descobrir la naturalesa i a desenvolupar capacitats d’observació.
- Fer bombolles de sabó
Aquesta activitat ajuda els nens i nenes a desenvolupar la coordinació de moviments i habilitats manuals i els apropa a descobrir els fenòmens físics. Una activitat simple i divertida alhora, sobretot si ho prepareu a casa! Necessitareu:
- 4 gots d’aigua
- 1 got de detergent perfumat (dels que fan molta espuma)
- ½ got de sucre
Barregeu-ho tot i deixeu-ho reposar una hora, com a mínim, abans de començar a fer bombolles. Per bufar, podeu reciclar una ampolla de plàstic tallada per la meitat o bé crear un cercle amb una palleta reciclada, amb un filferro o amb ganxos vells de metall. Qualsevol material funciona bé, només cal que tingui un forat a través del qual es pugui bufar.
Aquests són alguns dels suggeriments d’activitats inspirades en el mètode Montessori, estudiades específicament per desenvolupar l’autonomia dels nens i nenes i per enfortir la confiança que tenen en les seves capacitats.
Escollir una educació basada en el mètode Montessori significa proporcionar als nens i nenes els materials didàctics adequats, un espai protegit i la llibertat d’aprendre divertint-se: els mateixos principis en què es basa el mètode Kids&Us.
El món Kids&Us
Kids&Us neix per ajudar els nens i joves, des del primer any d’edat fins als 18, a aprendre anglès d’una manera natural i espontània. El nostre mètode d’aprenentatge de la llengua anglesa es basa en les capacitats d’aprenentatge innates de cada nen/nena. Les activitats manuals i el joc tenen un paper fonamental en el desenvolupament de l’autonomia lingüística i psicomotora dels infants; és per això que hem creat un univers per a ells que inclou:
- cursos d’anglès per a nens i nenes, dividits per franges d’edat;
- tallers i activitats per estimular la creativitat dels més petits: des de representacions d’històries amb les Storytimes for Babies i Storytimes for Kids fins al taller de cuina Little Chef o de ciència Mad Scientist, passant pel teatre Kids&Theatre o el musical Jan&Julia per als nens i nenes més grans;
- materials ludicodidàctics per seguir aprenent anglès a casa.
A Kids&Us sabem que important és integrar l’aprenentatge de l’anglès a l’aula amb l’estudi a casa: de fet, només així els nens i nenes podran aprendre anglès de manera natural, desenvolupant les capacitats de comprensió i producció oral de la llengua en un context quotidià i familiar.
Per fer-ho, en aquest blog us proposem activitats i jocs cada setmana per poder fer-los amb els vostres fills i filles i estimular l’aprenentatge de la llengua, desenvolupar la memòria auditiva gràcies a les cançons en anglès, entendre conceptes, paraules i situacions gràcies a la lectura de llibres en anglès i a la visualització de pel·lícules o dibuixos animats. Sempre intentem proposar-vos jocs i activitats que puguin ajudar els nens i nenes a aprendre, a través de l’experiència directa amb l’entorn que els envolta: des de jocs per fer a casa fins a jocs a l’aire lliure, amb materials simples i a l’abast dels més petits, tal com ensenya el mètode Montessori.
I si aprofitem l’ocasió per combinar jocs i activitats amb l’aprenentatge de l’anglès?
Activitats Montessori per aprendre anglès
El mètode Montessori preveu que els adults només intervinguin per donar explicacions, deixant lliures als infants per observar tot el que els envolta. Podeu aprofitar aquest principi per ensenyar-los paraules en anglès! Com? A continuació, trobareu unes quantes propostes.
Podeu posar en fila diversos objectes simples que els nens i nenes facin servir cada dia, dir-ne el nom en anglès i després demanar-los que us el mostrin. Per exemple, quan ensenyeu un llapis, direu “This is a pencil” i després demanareu al nen/a “Show me the pencil”. Als més grans, els podeu fer una pregunta directa: “What is this?”. La repetició diària d’aquesta activitat ajuda els nens i nenes a introduir al seu vocabulari paraules noves en anglès, a memoritzar termes simples i a reconèixer objectes d’ús quotidià. Aquest tipus d’exercici es pot fer amb diversos objectes d’ús comú; es pot començar amb les joguines preferides de cada nen/a o amb els objectes de l’habitació, per continuar amb altres objectes de casa o fins i tot de l’aire lliure: arbres, flors, plantes... qualsevol cosa que els cridi l’atenció val!
Es pot fer una activitat similar amb les fotografies i les imatges dels diaris: retalleu-ne moltes -ho podeu fer amb ells- i demaneu-los el nom d’allò que veuen a la imatge. Aquesta activitat té variants infinites, que depenen de l’edat dels vostres fills. Per exemple, els nens i nenes grans podran fer servir les imatges per aprendre les paraules homòfones en anglès i distingir així els sons de l’escriptura. També hi ha la variant d’utilitzar retalls de paraules en anglès per intentar construir frases. Si no teniu temps o us falta imaginació per buscar les imatges justes, us recomanem que doneu un cop d’ull a la pàgina web Carrots Are Orange, en la qual podreu trobar molts suggeriments, des de cartes per imprimir fins a jocs Montessori complets per comprar.
Si als vostres fills i filles els encanta la natura, a més de crear l’herbari, podeu explotar-ho per millorar la comprensió de la llengua anglesa i aprendre paraules noves. Per exemple, podeu crear fitxes en anglès per a cada planta de l’herbari o per a cada llavor plantada a l’hort de casa. Als nens i nenes més grans els podeu demanar que dibuixin plantes i verdures de l’hort o flors del jardí i que hi escriguin el nom en anglès. Aquí ja us havíem indicat alguns llibres en anglès sobre plantes així com tantes altres activitats per fer a casa o al jardí.
Esteu a punt per posar en pràctica totes les nostres recomanacions?