Tradicions nadalenques: qui porta els regals de Nadal als nens i nenes d’arreu del món?

A finals de novembre, els pobles i les ciutats il·luminen els carrers amb llums de Nadal, la gent decora els balcons amb garlandesadorna l’arbre de Nadal, fa llistes de regals, col·loquen el pessebre ifins i tot, se segueix un calendari d’advent, pensen els menús festius... A tot això, aquest any, hem de sumar-hi la preocupació de com seran les reunions familiars d’aquest Nadal. Aquestes tradicions que ens resulten tan familiars no tenen res a veure amb les tradicions nadalenques d’altres parts del món. És més, tot i que la majoria de països celebren el dia de Nadal el 25 de desembre, alguns llocs tenen festes semblants, però en dates diferents.  

Com se celebra el Nadal a la resta de països? Reis, sants i bruixes, cada país té la seva tradició nadalenca 

different-nationalities-1911065_1920

A Austràliaper exemple, no associen el Nadal amb el blanc de la neu, ja que, com en gairebé tot l’hemisferi sud, celebren aquesta festa amb màniga curta i amb pícnics a l’aire lliure. Hi ha llocs en què els regals els porta el Pare Noel i en altres se n’ocupen els Reis Mags o altres personatges nadalencs. Malgrat les diferències, hi ha costums que comparteixen milions de persones d’arreu del món. Cantar nadales és un clàssic en molts llocs (article en castellà). Al Regne Unit, per exemple, encara es conserva la tradició de cantar Christmas Carols a les portes de les cases a canvi d’algunes estrenes, és a dir, un regalet. A la publicació d’avui repassarem algunes de les tradicions i costums nadalencs més curiosos per descobrir com celebren aquests dies els nens i nenes d’arreu del món i qui porta els regals de Nadal a cada país. Segurament, la situació de la pandèmia que estem vivint farà modificar algunes d’aquestes tradicions... Som-hi! 

Índex:  

Tradicions i regals de Nadal a Mèxic: els Reis Mags 

A Mèxic, nou dies abans de Nadalse celebren Las Posadasfesta en la qual es recorda la història cristiana de com Maria i Josep vam estar buscant un lloc per passar la nit i en el qual pogués néixer el nen Jesús. Es fan representacions al carrer i la gent es reuneix per ballar i cantar.  

Una de les tradicions mexicanes més esperades pels més petits és la pinyata. Fetes de fang o de cartró, en forma d’estrella de set puntes que simbolitzen els set pecats capitals, els nens i nenes colpegen les pinyates amb els ulls tapats per aconseguir els dolços i regals que s’amaguen a l’interior. La tarda del dia de Reis, a Mèxic, també és tradició menjar la rosca, feta amb farina, ous i adornada amb fruites cristal·litzades, mentre els nens i nenes descobreixen els regals que Melcior, Gaspar i Baltasar els han portat des de l’Orient. 

Qui porta els regals de Nadal a Rússia? Ded Moroz 

A Rússia, els nens i nenes no reben regals ni de Santa Claus ni dels Reis Mags. Els visita el Ded Moroz o el Pare Gel amb l’arribada de l’any nou. No entra per la xemeneia, sinó que truca a la porta acompanyat de la seva neta SnegurochkaTot i que Ded Moroz porta roba vermella i té una barba blanca semblant a la de Santa Claus, és un home prim i fort, que també porta un bastó amb el qual pot congelar tothom que intenti arruïnar les festes. És tradició encendre els llums de l’arbre de Nadal la vigília d’Any Nou per cridar l’atenció de Ded Moroz i Snegurochka. 

Rússia és un dels països en els quals les celebracions de Nadal s’assemblen a les d’altres llocs, però ho celebren en dates diferents. Segons el calendari gregorià, el 25 de desembre és un dia normal a Rússia; celebren la Nit de Nadal el 7 de gener. 

Qui porta els regals de Nadal a Itàlia? La Befana 

Hi ha una història molt coneguda sobre els Reis Mags d’Orient i la Befana. S’explica que mentre els tres reis travessaven un bosc italià, es van creuar amb la bruixa Befana i li van demanar ajuda perquè s’havien perdut i no sabien com arribar a casa del nen Jesús. La bruixa Befana es va negar a acompanyar-los, però poc després se’n va penedir tant que va decidir que ella mateixa començaria a repartir regals i dolços de Nadal als nens i nenes italians cada 6 de gener.  

A Itàlia no és Nadal si no hi ha dolços. En les diverses ciutats italianes, és tradició trobar dolços i postres típics a les taules de Nadal de cada família.  

També és tradició que les famílies es reuneixin el 25 de desembre per gaudir d’un àpat nadalenc. Després de menjar, començar la diversió, ja que els jocs de taula són molt habituals. Hi juga tothom, els nens i nenes també, i es passen moments divertits en família.  

Tradicions i regals de Nadal als Estats Units: Santa Claus 

mitya-ivanov-hOdECgGAtUw-unsplash

El dia d’Acció de Gràcies o Thanksgiving Day, que se celebra el quart dijous del mes de novembre, marca l’inici de les festes nadalenques als Estats Units. La decoració de Nadal és el primer de tot. Anar a comprar un avet natural i adornar-lo en família mentre s’escolten nadales i es mengen dolços és una de les grans tradicions de Nadal dels Estats Units. L’arbre se sol col·locar al costat de la xemeneia, que és per on baixarà Santa Claus la nit del 24 de desembre.  

L’endemà d’haver muntal’arbre, arriba l’Elf on Shelf, una de les tradicions més divertides pels nens i nenes dels Estats Units. El famós elf apareix en algun lloc de la casa per veure com es porten els més petits i llavors explicar-ho a Santa Claus. Cada nit, mentre tothom dorm, l’elf canvia de lloc i l’endemà els nens i nenes l’han de tornar a buscar. A vegades, fa entremaliadures, apareix amb posicions divertides o deixa notes als nens i nenes. El dia 24, quan arriba Santa Claus, troba un mitjó de cada membre de la família penjat de la xemeneia que s’omple amb caramels i regals petits.  

Tradicions i regals de Nadal a FrançaPère Noël

A França, el Nadal és sinònim de mercats nadalencs. N’hi ha per tot el país, amb parades de productes artesanals i decoració nadalenca per a tots els gustos. Els més grans i espectaculars són els de París, especialment el del Jardin des Tuileries, que fins i tot té una pista de gel. Aquest any, per culpa de la pandèmia, París ja ha anunciat que no instal·larà aquest mercat, però sí que hi haurà llums que il·luminaran l’avinguda dels Champs Elysées 

Com a bons amants de la gastronomia, el menjar és un element clau de les celebracions nadalenques franceses. Les postres més tradicionals d’aquestes dates són el buche de Noël, un tronc de Nadal banyat de xocolata. Però, qui porta els regals a França? Tot i que els nens i nenes esperen l’arribada del Père Noël durant la nit del 24 al 25 de desembre, també celebren el dia de Reis amb la tradicional Gallette des Rois, unes postres a base de pasta de full. 

Qui porta els regals de Nadal a Noruega? Julenissen 

christmas-kids-1073567_1920

Per Nadal, l’encarregat d’entregar els regals als nens i nenes noruecs és en Julenissen, un follet fàcil de reconèixer pel barret vermell i la llarga barba blanca que llueix. Perquè sigui generós amb els regals, les famílies li ofereixen brou, cervesa i gofres. També és tradició deixar dolços per la resta de follets que també treballen per Nadal. Tot i que a Noruega la nit del 24 de desembre també és la nit més important de Nadal, el dia 23 celebren la Nit de Nadal petita. Les famílies decoren l’arbre i fan casetes amb galetes de gingebre.  

Abans del dia de Nadal, el dia de Santa Llúcia, el 13 de desembre, també és una data important en el calendari noruec. Se celebra amb processons, il·luminades amb espelmes, en les quals les nenes es vesteixen com Santa Llúcia amb un vestit blanc i serveixen pastes i begudes calentes a les seves famílies. 

Per què és important el Nadal per als nens i nenes? 

Els dies de Nadal estan plens d’emocions i il·lusió per part de tota la família. Són dates de retrobaments i de passar temps amb les persones que estimem. Tot i que aquest any, moltes famílies del món passaran un Nadal “especial”, marcat per la pandèmia, és el moment de reinventar aquesta festa i adaptar-la, perquè el Nadal també és època de valors com la solidaritat o la generositat, de reprendre tradicions oblidades que ens transmeten la cultura a què pertanyem. Tots aquests sentiments són clau per al desenvolupament dels més petits, els ajuden a reconfortar-se i contribueixen a un bon desenvolupament emocional. 

A més, pels nens i nenes, el Nadal és una època màgica en què tot és possible. Hi ha contes de Nadal tradicional que parlen, precisament, d’aquest sentiment d’il·lusió que ens envolta a tots en aquesta època (article en castellà). I tu, ja saps qui portarà els regals als teus fills i filles aquest Nadal? 

Siguis on siguis i ho celebris com ho celebris, bones festes i Merry Christmas! 

tyler-delgado-cAkkwenx5zo-unsplash

Sabies que...? 

Les festes de Nadal de Filipines són les més llargues del planeta. Duren cinc mesos! Decoren els carrers al setembre i les festes no acaben fins al primer diumenge de gener.  

 

Compártelo en >