Les fruites en anglès per a nens

 


Menjar productes de temporada és una opció sostenible i saludable per a tota la família, però també és una manera d’educar els nostres fills. En concret, consumir verdures i fruita de temporada fa que els infants desenvolupin habilitats útils per comprendre el món que els envolta. Per exemple, aprendran que la verdura i la fruita necessiten dedicació i atenció, temps i les condicions meteorològiques apropiades per madurar de manera natural. Podran aprendre a reconèixer d’on prové el que mengen, però sobretot entendran que és més convenient consumir alguns productes només en determinades estacions de l’any perquè és quan són més gustosos. En darrer lloc, però no menys important, comprendran que consumir fruita i verdura de temporada permet estalviar, ajudar els productors locals i reduir la contaminació pel cost que suposa el transport dels productes fora de temporada.  

 

La introducció d’aliments de temporada a la dieta dels nens i nenes permet desenvolupar hàbits saludables des de petits. Com sempre, a Kids&Us ajudem tots els pares i mares perquè els seus fills i filles creixin sans i aprenguin valors importants, com la sostenibilitat i el respecte pel medi ambient, sense oblidar-se, és clar, de l'aprenentatge de l’anglès. Avui us parlem d’algunes fruites i us proposem expressions i activitats per aprendre vocabulari sobre les fruites en anglès. 

Aprenem els noms de les fruites de temporada 

Sabíeu que la fruita es distingeix segons la dolçor i l'acidesa? Dins la categoria de fruita àcida hi ha els cítrics, com la taronja, la llimona, la llima o l'aranja, però també el raïm, el nabiu, algunes varietats de poma i la fruita tropical, com la pinya o el kiwi. Aquestes fruites tenen en comú el gust àcid i una bona dosi de vitamina C. Tot i que cada una és típica de l’estació de l’any que li correspon, els supermercats i els hivernacles ens han acostumat al contrari. En general, els cítrics són fruites típiques d’hivern, encara que l'aranja també es pot trobar a la primavera, fins al maig. Les pomes es cultiven a la tardor, a l’hivern i a la primavera; també els kiwis, la temporada dels quals va del novembre al maig. Els nabius són d’estiu mentre que la temporada del raïm va des de l'agost fins a l’octubre. Podem trobar pinyes d’octubre a maig, tot i que el millor mes per consumir-ne és al desembre.  

 

Entre la fruita dolça, font d’innumerables vitamines, hi ha la cirera, el plàtan, la figa, el meló, la síndria, la magrana i la pera. La temporada de les cireres va des de finals de la primavera fins a principis d’estiu, és a dir, els mesos de maig i juny. Els plàtans també maduren a la primavera-estiu, tot i que podem trobar-ne tot l’any. Les figues, els melons i les síndries són fruites típicament d'estiu; en canvi, les magranes són de tardor i les peres, des de la tardor fins la primavera. 

 

Per acabar aquest resum, no ens podem oblidar de la fruita neutra: en aquesta categoria s’hi inclouen els fruits més rics en vitamines, minerals i proteïnes, que són fonamentals per al funcionament del sistema immunitari i muscular. Parlem de les olives, les castanyes i els fruits secs (ametlles, avellanes, cacauets i nous) que normalment es troben a la tardor; però també de fruits tropicals com el coco o l’alvocat, la temporada dels quals va des del maig fins al juliol (s’allarga fins a la tardor en el cas de l’alvocat). 

 

Noms de les fruites més habituals en anglès 

Ara que ja coneixem les temporades més apropiades per consumir cada tipus de fruita, us proposem aprendre el nom d’algunes fruites de temporada en anglès. Us deixem alguns exemples de com fer servir aquestes paraules per construir frases senzilles.  

 

Apple: poma 

The apple tree at the bottom of the garden is beginning to blossom

El pomer del fons del jardí està començant a florir. 

 

Orange: taronja 

Vitamin C is found in oranges and other citrus fruit

La vitamina C es troba a les taronges i altres cítrics. 

 

Lemon: llimona 

For this recipe, you need the juice of two lemons

Per a aquesta recepta, necessites el suc de dues llimones. 

 

Grapes: raïm 

The Mediterranean climate is good for growing citrus fruits and grapes

El clima mediterrani és bo per cultivar cítrics i raïm. 

 

Cherry: cirera 

She placed a bowl of cherries on the table

Ha posat un bol de cireres a la taula. 

 

Banana: plàtan 

Could you chop up a banana for the fruit salad? 

Que podries tallar un plàtan per a la macedònia? 

 

Strawberry: maduixa 

We picked lots of strawberries, but we'd eaten half the basket by the time we got home

Hem recollit moltes maduixes, però quan hem arribat a casa, ja ens havíem menjat la meitat del cistell. 

 

Peach: préssec 

Would you like peaches and cream for dessert? 

Vols préssec amb nata de postres? 

 

Plum: pruna 

Avocado: alvocat 

Olive: oliva 

Peaches, plums, avocados, and olives all contain stones

Els préssecs, les prunes, els alvocats i les olives tenen pinyol. 

 

Chestnut: castanya 

A man in the street was selling bags of roast chestnuts

Hi havia un home al carrer que venia bosses de castanyes rostides. 

 

Aquests són només alguns exemples de paraules relacionades amb les fruites en anglès, però també hi ha moltes expressions en les quals es fa servir la fruita amb altres significats. 

 

Judit600

 

Expressions i endevinalles en anglès sobre la fruita 

 

Potser no us n’heu adonat, però la fruita, a part de ser un aliment diari saludable, forma part del llenguatge quotidià. Igual que passa en català, italià o francès, en anglès hi ha frases idiomàtiques i expressions en què es fa referència als aliments. Aprendre aquestes frases ajuda a entendre millor les persones natives angleses: de fet, són frases que es fan servir sovint en el llenguatge col·loquial i que els nens grans i adolescents podrien trobar a les xarxes socials, llegint un blog o una revista, escoltant podcasts i música en anglès o mirant una pel·lícula en versió original. Ja us hem descrit algunes expressions que fan servir verdures i hortalisses. A continuació, us presentem altres idioms amb fruites:  

 

Les pomes són les grans protagonistes: 

 

An apple a day keeps the doctor away significa que l’hàbit de menjar-se una poma al dia ens manté sans.  

 

To compare apples and/with oranges es fa servir quan es pretén comparar dues coses o situacions que són tan diferents que no es poden comparar. 

 

D’una persona que estimem molt o de la qual estem molt orgullosos, es diu que és the apple of somebody’s eye

 

Dir the apple doesn't fall far from the tree significa que, normalment, un nen s’assembla als seus progenitors. 

 

També hi ha expressions idiomàtiques amb altres fruites. Per exemple, per explicar que alguna cosa fa que una situació sigui millor o perfecta, es fa servir l'expressió the cherry on (top of) the cake (‘la cirera del pastís’). Si, a l’inrevés, volem dir que alguna cosa no ens importa gens, podem fer servir do not care/give a fig (‘no m’interessa ni una figa’).  

 

Amb old chestnut (‘castanya vella’), es fa referència a una idea o broma que es repeteix tantes vegades que deixa de fer gràcia.  

 

Fer cherry-picking significa optar per uns fets o fonaments que sostene una idea o debat, sense considerar altres opinions, fets...  

 

Definir una situació com a a bowl of cherries (‘un bol de cireres’) o peaches and cream (‘préssecs amb nata’) significa que és senzilla, que no presenta cap problema.  

 

Quan alguna cosa no va com hauria d’anar, es fa servir to go pear-shaped (‘anar amb forma de pera’).  

 

Un cotxe que no funciona correctament és a lemon (‘una llimona’).  

 

Parlar de manera arrogant, com una persona de les altes esferes, es diu to speak with a plum in (one’s) mouth (‘parlar amb una pruna a la boca’).  

 

Si es descriu el comportament o l’opinió d’algú com a sour grapes (‘raïm amarg’) perquè no està madur, s’està fent referència a la faula d’Isop sobre la guineu i els raïms: l'expressió es fa servir per fer referència a les reaccions de ràbia d’algú que no ha aconseguit el que volia.  

 

En darrer lloc, no podem oblidar-nos de l'expressió when life gives you lemons, make lemonade per indicar la capacitat de capgirar una situació negativa. 

 

Aquests són alguns exemples en què es fa servir la fruita; alguns potser els haureu escoltat abans en català, però altres et resultaran curiosos i divertits. Per ajudar-vos a transformar aquest moment d'aprenentatge de l’anglès en un moment lúdic, per què no proposes als més petits que facin llisten amb totes les paraules en anglès que se’ls acudeixin relacionades amb les fruites i que pensin expressions gracioses que les facin servir?  

 

Endevinalles amb fruites en anglès  

Una altra activitat divertida és jugar a endevinalles. Plantejar riddles (‘endevinalles’ en anglès) perquè les resolguin, els permet treballar la comprensió, l'escolta activa i el raonament. Us proposem alguns exemples, però no us preocupeu que també us donem la solució! 

 

I am a bird, I am a fruit and I am a person. 

What am I? 

 

La solució és: Kiwi

 

I wear a red coat and have a stone in my throat. 

What am I? 

 

La solució és: Cherry

 

I am a fruit with seeds on the outside. 

What am I? 

 

La solució és: Strawberry

 

It's a symbol and a fruit, For man's folly, evil's root. 

But also for great inspiration and famous application. 

 

La solució és: Apple

 

Cançons amb fruites en anglès 

Per ajudar els nens i nenes a memoritzar paraules en anglès mentre juguen, tal com es fa amb el mètode Kids&Us, hem preparat algunes cançons en anglès que es poden cantar i ballar. 

 

Bubble Gum 

 

 

I’m Eating Yellow Bananas Gum 

 

 

Yummy Yummy 

 

 

Després de cantar i ballar, no creieu que es mereixen un premi? Aprofiteu l’ocasió per fer un gelat de fruites casolà. Seguiu els nostres consells per preparar gelats de fruites supersaludables amb els vostres fills i filles: cuinar plegats és la millor manera d’ensenyar els infants a menjar de manera correcta i d’explicar-los que preparar menjar pot ser una activitat molt divertida. Per fer-ho, pots recórrer al conte Gina Ginger and the Food Fairy, que està pensat expressament per descobrir vocabulari relacionat amb el menjar a nens i nenes de 5 a 7 anys. 

Nueva llamada a la acción

 

Compártelo en >