Educar en valors: quins ensenyem als nostres fills i filles?

 

L’educació dels fills és la feina més difícil del món; és fruit de moltes petites peces que cal acoblar per aprendre a comprendre les necessitats dels nens i nenes, ajudar-los a gestionar les emocions i sentiments i alhora assegurar-los un desenvolupament psicofísic harmoniós i serè. L’autonomia i el creixement personal no poden separar-se de l’educació que els nostres fills i filles reben a casa i a l’escola.

L’educació en valors és una part fonamental del mètode Kids&Us d’aprenentatge de l’anglès. En aquest blog ja hem parlat moltes vegades de l’educació, del respecte cap a les dones i dels drets dels nens i nenes: com sempre, tot parteix del coneixement i de l’aprenentatge. És per això que avui volem proposar-vos alguns jocs i activitats per educar en valors els nens i nenes, sense oblidar-nos de l’anglès!

 

Índex

 

Per què és important educar en valors?

Els nostres fills i filles tendeixen a absorbir tot el que els diem i a imitar el comportament dels adults: és la seva manera d’explorar la realitat que els envolta i de créixer. Per ajudar els nens i nenes a créixer en pau i trobar el seu lloc al món, és essencial adoptar un enfocament positiu de l’educació per ajudar-los a comprendre la importància de respectar els valors fonamentals de la societat. Inculcar valors als nens i nenes al llarg de les diverses etapes de creixement els ajuda a establir relacions sanes i a confiar en les seves capacitats. Tot això els converteix en adults feliços i realitzats.

No estem parlant d’opcions personals, potser vinculades a factors culturals o religiosos, sinó de valors universals que tothom hauria d’ensenyar als seus fills i filles:

  • L’autoestima, per creure en un mateix i en les capacitats que tenim.
  • L’obediència, per poder entendre les regles i respectar-les.
  • La perseverança i la voluntat de no rendir-se, per ajudar-los a fer front a reptes que es trobaran al llarg de la vida.
  • La humilitat, perquè no es considerin superiors a ningú i aprenguin a acceptar les seves limitacions.
  • El respecte i la capacitat d’escoltar les necessitats dels altres.
  • L’amistat, perquè aprenguin a confiar en la gent (i a escollir en qui confiar).
  • La generositat, perquè aprenguin a compatir i construir amb els altres.
  • L’amor i el respecte per la naturalesa.
  • El respecte per a qualsevol classe de diversitat.

Activitats per educar en valors

Mai no ens cansarem de repetir que el joc a Kids&Us té un paper fonamental en l’educació dels nens i nenes. Aprenen observant i vivint les experiències de primera mà; per això, sovint us proposem activitats pràctiques per fer amb els vostres fills i filles. Us en deixem un recull per aprendre a respectar els valors... en anglès!

 

Educar en el respecte pel medi ambient

Educar en el respecte pel medi ambient

Aprendre a cuidar de les plantes, d’un jardí o d’un petit hort és el primer pas per créixer com a adults conscients i respectuosos amb el medi ambient. Per què no aprofitem aquests moments per repassar vocabulari en anglès a través de jocs educatius i divertits? Per exemple, podem crear un arxiu fotogràfic de les plantes del nostre jardí, del parc o del bosc que hi ha prop de casa. Un cop hàgim recopilat totes les fotos possibles, els nens i nenes poden buscar informació sobre verdures, plantes i flors i construir un petit arxivador. Us deixem una llista amb els noms d’algunes flors en anglès:

Daffodil = narcís
Dahlia = dàlia
Daisy = margarida
Edelweiss = flor de neu
Hibiscus = hibisc
Jasmine = gessamí
Lily = lliri
Water lily = lliri d’aigua
Lotus = lotus
Marigold = calèndula
Pansy = pensament
Petunia = petúnia
Tulip = tulipa
Rose = rosa
Sunflower = gira-sol

Si no tens la sort de tenir cap jardí ni hort, o si no tens opció de poder anar a fer fotografies, també pots buscar-les a Internet i descarregar-les. És una molt bona solució per a nens i nenes que encara no sàpiguen escriure: descarrega les fotos d’Internet, imprimeix-ne dues còpies de cada una i fes que els teus fills i filles les retallin. Enganxeu-les en una cartolina grossa i podeu utilitzar-les per crear targetes de memòria i jugar junts a trobar parelles, reconèixer la flor o planta i aprendre’n el nom en anglès...

Educar en el respecte pels animals

Educar en el respecte pels animals

Si tens un gos, un gat o un altre animal petit a casa, segurament els teus fills i filles ja estan acostumats a donar-li menjar, netejar-lo o treure’l a passejar. Però, per què limitar-nos als animals més propers i familiars? És important saber que hi ha molts altres animals, conèixer on viuen i de quina manera ajuden el nostre ecosistema. Des dels insectes més petits fins als mamífers que viuen en altres continents: els ajudarà a comprendre el valor del respecte pels éssers vius, fins i tot els més estranys i diferents! En un dels nostres articles anteriors trobareu enllaços a alguns vídeos útils per tal que els més petits aprenguin els noms dels animals en anglès.

Segurament que alguna vegada has fet una excursió a una granja educativa amb els teus fills i filles. Doncs ara és una bona oportunitat per repassar els animals que heu observat i els sons que fa cada un d’ells amb aquesta cançó en anglès.

 

Ja hem parlat de la importància dels oceans, on viuen la major part dels éssers vius del nostre planeta. Aprenem els noms dels animals marins!

 

En darrer lloc, endinsem-nos al bosc a la nit per observar els animals salvatges que hi habiten!

 

Educar en el respecte per la diversitat

Educar en el respecte per la diversitat

 

Realment hi ha moltes maneres d’aprendre sobre una cultura que no és la nostra. Una de les maneres més fàcils i divertides de fer-ho per als nens i nenes és cuina els plats típics d’un altre país. Per exemple, has pensat alguna vegada en fer sushi amb els teus fills i filles? Us deixem els ingredients i els passos a seguir per fer els california rolls, que també són adequats per als més petits.

Ingredients per preparar els california rolls

Base

  • 9 fulles d’alga nori per a sushi
  • 1 tassa i mitja d’arròs per a sushi
  • 2 cullerades de vinagre d’arròs
  • 1 cullerada de sucre

Farcit

  • 1/2 cogombre
  • 1 pastanaga petita ratllada
  • 1 cullerada de maionesa
  • 1 alvocat tallat a rodanxes primes

Passos a seguir

  1. Coure l’arròs per a sushi seguint les instruccions del paquet.
  2. Posar el vinagre d’arròs i el sucre al microones durant 30 segons.
  3. Passar l’arròs a un bol gran. Afegir la barreja de vinagre i sucre a l’arròs i remenar fins que l’arròs s’hagi refredat.
  4. Agafar una fulla d’alga nori i col·locar-la al plat amb el cantó brillant cap per avall.
  5. Col·locar 3/4 de la tassa d’arròs per a sushi sobre l’alga i mullar-la amb els dits humits (si es fa servir la meitat de la fulla d’alga, utilitzar la meitat de la quantitat d’arròs indicada). Deixar una vora de 2 cm lliure a l’extrem curt.
  6. Untar el centre amb maionesa.
  7. Col·locar els ingredients escollits al centre del sushi i, amb l’ajuda de l’estoreta de bambú, enrotllar el sushi. És important que el rotlle estigui el més compacte possible.
  8. Tallar cada rotlle en trossos individuals, tipus rolls.

Aquí trobaràs les instruccions per altres farciments i el procés pas a pas en anglès. El sushi és només un dels plats que pots preparar amb els teus fills i filles per ensenyar-los valors com la paciència, l’acceptació i el respecte per les diferències. Tot sense sortir de la cuina de casa! Els nens i nenes es divertiran i aprendran que cada cultura, com les persones, és diferent i única.

En aquest blog hem tractat el tema de la diversitat en altres ocasions; us hem explicat com se celebra Nadal en altres països, diverses tradicions de la nit de Cap d’Any arreu del món o les iniciatives del Dia Europeu de les Llengües, que es va crear per promoure la diversitat cultural i fomentar l’aprenentatge d’idiomes a Europa. Aprendre un idioma estranger és, sens dubte, la millor manera d’eliminar barreres entre cultures i països. És per això que cada vegada és més important estudiar anglès, l’idioma més parlat del món aquest 2021. Saber anglès permetrà als teus fills i filles desenvolupar més empatia pels altres i accedir a més oportunitats laborals en el món actual tan canviant.

Una raó de pes més per començar a aprendre anglès com més aviat millor, oi? A Kids&Us sempre hem mantingut que l’aprenentatge d’un idioma de manera natural comença des de ben petits, amb el joc com a eina educativa.

 

La importància del joc en l’educació en valors

La funció fonamental del joc és facilitar l’adaptació dels nens i nenes al món. Mentre juguen...

  • aprenen a entendre la realitat que els envolta;
  • s’enfronten a situacions no desitjades que requereixen una reflexió per aconseguir un objectiu o resoldre un problema;
  • assenten les bases del llenguatge i aprenen a desenvolupar conceptes complexos;
  • experimenten la identificació amb diversos rols socials;
  • aprenen a autoregular-se, ja que han d’establir normes que s’han de respectar per assegurar l’èxit del joc.

En resum, els nens i nenes juguen per experimentar, comprendre i aprendre les coses que poden o no poden fer a la vida real. El joc educatiu és una activitat que afavoreix el correcte desenvolupament de la salut mental dels més petits: els ajuda a establir i desenvolupar relacions afectives i crea un entorn adequat per a l’educació en valors i moral.

A Kids&Us ho sabem molt bé: als nostres centres fem servir activitats, jocs i tallers per ajudar els nens, nenes i joves a créixer i aprendre anglès mentre juguen. Vine a visitar-nos per saber-ne més!

 

Nueva llamada a la acción

 

Compártelo en >