Com ensenyar els nens i nenes a cuidar de l’oceà

Sabies que als oceans hi habita gran part dels éssers vius del planeta? Els oceans cobreixen tres quartes parts de la superfície de la Terra, ens proporcionen una gran quantitat d’oxigen i són la llar de més de 200.000 espècies d’animals i plantes. Si la Terra és coneguda com el planeta blau és precisament pels oceans que en cobreixen la superfície, tot i que encara són grans desconeguts per la ciència. L’origen dels oceans encara és un gran misteri, però sí que sabem que són clau per a l’equilibri del planeta. El canvi climàtic està posant en perill la vida marina i és per això que és important cuida de l’oceà, del mar i de tots els animals que hi viuen.

A l’article d’avui us proposem activitats divertides en família per ensenyar als més petits la importància de respectar l’oceà, en particular, i el medi ambient, en general, alhora que aprenem vocabulari molt interessant sobre el mar i el seu entorn. Comencem! Keep reading!

 

Índex

Vocabulari en anglès relacionat amb l’oceà

S’acosta l’estiu i a tots ens encanta passar dies a la platja, bussejar entre peixos i recollir conquilles de la vora del mar. I si aquest any ho poseu en pràctica també en anglès? Per ajudar-vos, hem preparat una llista de vocabulari interessant i útil relacionat amb el mar i la costa. A més, no us perdeu alguns dels animals marins que us vam presentar en un dels anteriors articles.

Beach: platja
Shore: vora
Boat: vaixell
Reef: escull
Shell: petxina
Harbour: port
Pier: moll
Lighthouse: far

Tots aquests elements formen part dels paisatges de costa, així que, si aquest estiu passeu uns dies prop del mar, us convidem a recordar-ne els noms en anglès. Què us sembla un boat trip per fer snorkel i veure els peixos que viuen al reef? Diversió assegurada!

3 raons per cuidar dels oceans

Cuidar l'oceà

Els pares i mares som un mirall per als nostres fills i filles, que aprenen del que veuen que fem i diem. Per tant, si estem conscienciats amb la cura i preservació dels oceans, ells també ho estaran. Per ajudar-nos en aquesta tasca, hem seleccionat tres de les raons que exposen les Nacions Unides per cuidar del mar i els oceans.

  1. Més de 3.000 milions de persones arreu del món viuen de l’oceà i dels seus recursos. L’oceà connecta persones de tot el món i milions de famílies es dediquen a la pesca marina; per tant, preservar els peixos i respectar els temps de cria és fonamental per conservar aquestes feines. És interessant treballar amb els més petits la importància dels productes de temporada, més conegut en el cas de les fruites i verdures, però igual d’important per al peix. Us pot ajudar la guia de peixos de temporada elaborada per Greenpeace.

    2. L’oceà regula el clima, produeix oxigen i és la llar de milers d’animals i plantes. L’oceà produeix, com a mínim, el 50 % d’oxigen del planeta i allotja la major part de la biodiversitat de la Terra, però en els darrers anys hem destruït la meitat dels esculls i gran quantitat de poblacions de peixos.

    3. Cada any generem vuit tones de plàstic que acaben al fons del mar. Moltes de les ampolles i bosses que consumim cada dia acaben al mar i posen en perill animals i plantes. Una bona manera de posar el nostre gra de sorra és reduir el plàstic que utilitzem habitualment. Podeu passar a fer compres sostenibles fent ús de bosses de tela i comprant productes a granel. Són tasques senzilles que ajudaran els més petits a entendre la importància de cuidar del medi ambient.

Activitats en família per cuidar de l’oceà

Activitats per cuidar els oceans

Hem preparat un munt de plans que podreu afegir a la vostra agenda d’activitats en família per passar temps de qualitat junts alhora que apreneu a respectar la natura.

Anem a l’aquari!

On podem veure una gran varietat d’animals i plantes que viuen al mar? A l’aquarium! A les grans ciutats sol haver-hi un aquari per preservar la vida marina, així que us animem a buscar el que us queda més a prop de casa i a organitzar-hi una excursió amb la família i amics per veure en directe algunes de les espècies que viuen als oceans.

Brigada de neteja i reciclatge

Una manera diferent de passar el dia a la platja és apuntar-vos a alguna brigada de recollida de plàstica i llaunes a la costa. Els més petits no només aprendran que tot el que tirem a terra no desapareix per art de màgia, sinó que veuran amb els seus propis ulls la gran quantitat de deixalles que acaben al mar.

Pel·lícules en anglès protagonitzades per animals marins

Ja us hem explicat en altres ocasions els beneficis de veure pel·lícules en anglès, però si es tracta de l’oceà n’hi ha una que ens ve ràpidament al cap: Finding Nemo, la pel·lícula de Pixar en què en Nemo, un petit peix pallasso, es perd fora de la gran barrera de l’escull australià i acaba tancat en una peixera. El seu pare i la Dori, un peix amb molt poca memòria, intentaran trobar-lo i tornar-lo a casa.

A més, també us proposem aprofitar l’ocasió per veure Lemon, un curtmetratge preciós de la Fundación Reina Sofía, protagonitzat per una petita tortuga marina que ens ajuda a conscienciar-nos sobre l’ús dels envasos de plàstic.

 

Manualitats amb material reciclat

Podem donar una segona vida als plàstics recollits per la nostra brigada de neteja o als que reciclem a casa i convertir-los en manualitats ben entretingudes. Ens poden servir per crear peixos o qualsevol animal marí que se’ns acudeixi. Ha arribat l’hora de fer explotar la nostra creativitat!

Kally The Crab

Material necessari:

  • Cartolina A4 de color blau clar
  • Cartolina marró/cartó
  • Pintura vermella
  • Pinzell
  • Retolador negre
  • Ulls sortints
  • Boles de cotó blanc
  • Cola
  • Tisores
  • Paper de diari

Primer retallem una vora ondulada de la cartolina de color marró i ho enganxem a la cartolina blava. Després ens pintem el palmell de la mà amb pintura vermella i l’estampem a la cartolina. Repetim l’acció amb l’altra mà. Pintem els forats amb pintura vermella, enganxem el cotó per recrear els núvols i els ulls sortints i... Ja tenim en Kally The Crab!

Beach Mural Craft

Material necessari:

  • Cartolina marró
  • Full de color blau i altres
  • Paper de seda blau i d’altres colors
  • Purpurina
  • Llana
  • Ulls sortints
  • Pintura i pinzells
  • Cola líquida i pinzell per encolar
  • Tisores
  • Perforadora
  • Paper de diari

Tallem paper de seda blau fosc i paper de seda blau clar per recrear el mar i el cel; els enganxem a la cartolina marró. Pintem en Kally The Crab, seguint els passos del vídeo anterior, i fem les petxines amb purpurina i cartolina. També podem fer una medusa amb paper de seda i purpurina, tal com es mostra al vídeo. Deixeu volar la imaginació!

Cançó dels oceans per a nens

Ara apugeu el volum i prepareu-vos per cantar a ple pulmó tots junts aquesta cançó tan divertida sobre els animals marins que viuen al mar!

Podeu veure la lletra de la cançó a la descripció del vídeo de YouTube.

 

Si des de ben petits, entenem la importància dels oceans a la nostra vida i a cuidar d’ells, segur que entre tots farem del món un lloc millor per viure.

 

Nueva llamada a la acción

 

Compártelo en >