La importància de fomentar la lectura durant la infància

L’aprenentatge d’un idioma durant els primers anys de vida té lloc a través de l’escolta, la repetició i la comprensió de paraules. La lectura i l’escriptura són habilitats que es desenvolupen més endavant. Això, però, no vol dir que no hàgim d’animar els nens i nenes a llegir des de ben petits: la lectura és un bon hàbit que mantindran al llarg de la vida, un hàbit que s’ha de fomentar i estimular. Veiem el perquè? 

 

La lectura estimula l’aprenentatge en nens i nenes  

La lectura és una eina per comprendre les coses que ens envolten i per comprendre’ns a nosaltres mateixos: la lectura ajuda els nostres fills i filles a conèixer el món, a desenvolupar l’empatia i el pensament crític. Ja hem parlat anteriorment d’alguns dels efectes beneficiosos de la lectura en l’aprenentatge. De fet, des dels primers mesos de vida, llegir els permet estimular la curiositat, la memòria i les ganes d’aprendre coses noves, un desig innat en tots nosaltres. 

Com és que comencem a regalar llibres als nostres fills fins i tot abans que hagin après a parlar? Pensa, per exemple, en els llibres sensorials: tothom n’ha tingut algun a les mans, l’ha fullejat amb el seu bebè i n’ha assenyalat els objectes i pronunciat els noms. Podem estimular els nens i nenes més petits amb les figures, els colors i la veu materna o paterna: l’aprenentatge comença amb aquestes petites accions quotidianes 

 

Ideei consells per fomentar la lectura en nens i nenes 

Els nens i nenes ens imiten i aprenen gràcies a la repetició de gestos i paraules. Ajudar-los a desenvolupar l’interès per la lectura des de ben petits depèn de nosaltres i de les accions que fem amb ells cada diaA continuació, et fem unes quantes recomanacions 

 

  • Construir una biblioteca infantil 

Per animar els nens i nenes a llegir, necessiten una biblioteca al seu abast! Sembla obvi, però, a vegades, ens oblidem de crear una biblioteca dedicada als lectors més importants: els nostres fills i filles. Probablement ja disposes d’un espai dedicat als jocs: caixes, calaixos o prestatgeries petites en les quals els nens i nenes saben que hi trobaran les joguines. Doncs és exactament el mateix, però amb llibres! Han de tenir un espai dedicat als seus llibres per poder tocar-los, mirar-los i escollir-los, tal com ho fan amb les joguines, sense haver de demanar ajuda a un adult.  

 

  • Crear un racó de lectura 

Si tens prou espai a casa, pots crear un petit racó de lectura, un espai en el qual els teus fills i filles sàpiguen que ningú els molestarà mentre llegeixen. No necessites gaires coses: una cortina amb una catifa i coixins, o una butaca i una tauleta. Deixa’ls participar en la decoració del seu espai de lectura i es convertirà en una activitat genial per fer tots junts.  

 

  • Llegir junts 

lectura-edad-infantil

La lectura amb els nostres fills i filles comença des de molt petits com un joc. Els llibres sensorials, que hem esmentat abans, fomenten l’aprenentatge. Els nens i nenes s’acostumen a escoltar la nostra veu, comencen a reconèixer els objectes que els indiquem i a interactuar amb nosaltres i amb el llibre, intentant passar les pàgines per descobrir què passarà. És una molt bona manera d’estimular la curiositat!  

En general, és fonamental reservar una part del dia per a la lectura. També tenim un altre consell: segueix els gustos dels teus fills i filles i no els obliguis a llegir llibres sobre temes que no els agraden. S’avorriran ràpidament i ja no tindran interès a saber com s’acaba la història. 

 

Quan s’hauria d’introduir la lectura en anglès? 

Fins ara hem parlat sobre com fer que els nens i nenes s’interessin per la lectura i els llibres, però... quan podem introduir la lectura en anglès? Com més aviat millor! Durant el primer any de vida, els petits comencen a pronunciar les primeres paraules i a comprendre frases curtes i simples: les paraules que aprenen els tres primers anys de vida estimulen l’activitat del lòbul temporal, la zona del cervell que regula la memòria, l’aprenentatge i la comprensió del llenguatge.  

Escoltar anglès des de ben petits permetrà, per tant, que els nens i nenes l’aprenguin de manera natural, primer aprendran a reconèixer els sons i més endavant a traduir-ho en paraules escrites. D’aquesta manera, podran distingir paraules, comprendre’n el significat i llegir llibres en anglès des de ben petits. Evidentment, ens referim a llibres senzills, per llegir amb la mama o el papa. Amb quins llibreen anglès podeu començar? Us deixem els nostres suggeriments. 

 

Llibres infantils en anglès: la selecció Kids&Us 

A Kids&Us, l’aprenentatge té lloc de manera natural gràcies al joc. Hi creiem tant que hem desenvolupat un mètode d’aprenentatge de l’anglès basat en el joc per desenvolupar les habilitats innates dels nens i nenes. Per nosaltres, la lectura com a tal té lloc més endavant, després d’haver entrenat l’oïda i la comprensió de paraules en anglès, però els nostres materials estan dissenyats específicament per apropar els nens i nenes petits a la lectura a poc a poc.  

 

Llista de llibres infantils en anglès de Kids&Us: 

 

 

Des que neixen fins als 2 anys: col·lecció Babies 

Massa aviat per començar a llegir? Sí, però mai és massa aviat per estimular la curiositat dels nens i nenes amb la sèrie Play&Learn, dos llibres per aprendre els colors i els números de l’1 al 10 amb en Mousy i la Linda, els peluixos que hem dissenyat especialment per als més petits. 

 

Des dels 2 fins als 4 anys: col·lecció Betty Sheep 

En aquesta franja d’edat, comencen a conèixer el món que els envolta i a anomenar els objectes del nostre entorn: una tasca pesada, oi? No ho és gens pels nostres alumnes, que comptaran amb l’ajuda de l’ovelleta Betty i la seva amiga Catty a l’hora de descobrir els números, els colors i les estacions; també aprendran a descriure la família i els dies de la setmana en l’últim llibre de la col·lecció, Betty’s Week. 

 

Des dels 3 fins als 5 anyscol·lecció Many Monsters 

Experimentar una emoció i no poder-ho expressar és frustrant. Aquesta col·lecció de llibres va néixer amb l’objectiu d’ajudar als nens i nenes a comprendre i contextualitzar les seves emocions amb les històries dels seus nous amics “monstruosos”: en Frankie Fickle, en Wesley Wimp i la Nori Nosy. 

 

Des dels 5 fins als anys: col·lecció Gina Ginger 

mesura que creixen, augmenten els problemes que hem de resoldre i les situacions a què ens hem d’enfrontar: els nens i nenes se sentiran identificats amb les aventures de la Gina, la nostra pèl-roja més simpàtica, i el seu nou veí, en Charlie.  

A més, els infants començaran a desenvolupar habilitats d’observació i a reconèixer objectes en anglès gràcies a la sèrie Listen&Touchllibres de jocs reals, pensats per ser utilitzats amb el nostre llapis digital (Talking Pen), que parla i els ajuda a aprendre mentre juguen. 

 

A partir dels 8 anys: col·lecció Readers 

Dissenyada per fomentar la lectura autònoma, aquesta sèrie de llibre explica històries i aventures per resoldre, mots encreuats, endevinalles...: una lectura interactiva i estimulant per posar en pràctica tots els aspectes de l’anglès. 

 

Tots els nostres llibres han estat ideats per pedagogs experts amb la finalitat d’estimular l’aprenentatge de l’anglès i l’adquisició d’habilitats lingüístiques, seguint el mètode Kids&Us fins i tot des de casa. És per això que sempre anem actualitzant les activitats que oferim als nostres alumnes més petits. 

 

 

Atenció, spoilerN’estem preparant una de grossa: un nou personatge de la col·lecció Many Monsters. La Sally Senses s’està preparant per conèixer els teus fills i filles. Aquest Nadal, deixa un lloc lliure a la taula, ai!, volíem dir a la prestatgeria dels teus fills i filles! 

 

Stay tuned! 

 

Nueva llamada a la acción

 

Compártelo en >