Happy Thanksgiving! Aprenem a donar les gràcies en anglès

 

El mes de novembre és sinònim d’Acció de Gràcies! Aquests últims anys, a Europa, hem anat aprenent a apreciar aquesta celebració d’ultramar gràcies a pel·lícules, històries i llibres que ens en parlen. Però... en què consisteix exactament? Descobrim-ho junts! Avui us volem parlar del Dia d’Acció de Gràcies i suggerir-vos algunes activitats que podeu fer amb els vostres fills i filles per transmetre’ls el valor de la gratitud, així com per aprendre a donar les gràcies en anglès.

 

Què se celebra el Dia d’Acció de Gràcies?

Comencem pel principi i repassem a quins països se celebra aquesta festa. El Dia d’Acció de Gràcies és una festa tradicional de l’Amèrica del Nord: al Canadà se celebra el segon dilluns d’octubre i als Estats Units, el quart dijous de novembre.

Segons la tradició canadenca, l’origen del primer Dia d’Acció de Gràcies es remunta al 1578, quan l'explorador Sir Martin Frobisher i la seva tripulació van donar les gràcies a Déu per haver-los permès desembarcar sans i estalvis al nou continent. En canvi, la tradició nord-americana, més coneguda, explica que van ser els Pares Pelegrins els que van instaurar aquest costum. Els Pares Pelegrins van ser els primers colons anglesos que van arribar a les coses de l’actual Nova Anglaterra a bord del Mayflower, després de completar un viatge de dos mesos, com a mínim. Un any després de l’arribada, el 1621, van celebrar la primera collita del Nou Món amb un sopar d’agraïment al qual van convidar la tribu indígena dels Wampanoag, els nadius americans que els van ajudar a construir la colònia de Plymouth. No obstant això, no va ser fins al 1963 que el Dia d’Acció de Gràcies es va convertir en una festa nacional als Estats Units. Va ser gràcies al president Abraham Lincoln, que també va establir quan havia de celebrar-se: el quart dijous de novembre.

Independentment de l’origen real de la festa d’Acció de Gràcies, la tradició de reunir-se a taula per agrair la collita s’ha mantingut al llarg dels segles fins a convertir-se en el Dia d’Acció de Gràcies que tots coneixem actualment: un dia en què les persones deixen de fer les activitats quotidianes per apreciar tot el que tenen; les famílies es reuneixen per passar temps plegats i per donar les gràcies per totes les coses positives que han passat durant l’any. Una bonica tradició, preàmbul de Nadal i les tradicions nadalenques.

Aprendre a donar les gràcies en anglès

Més enllà de les formes de saludar en anglès, una de les primeres coses que els nens i nenes han d'aprendre són les formes de cortesia. L’anglès és un idioma en què s’han de donar les gràcies molt sovint. Vegem, doncs, algunes de les expressions angleses més habituals per fer-ho:

Thanks / Thank you: gràcies
Thanks a lot /Thanks a ton /Thanks a million /Thanks a bunch: mil gràcies
Thank you very much: moltes gràcies
I can’t thank you enough: no podré agrair-t’ho prou
I am truly grateful: t’estic molt agraït/da
I (really) appreciate this / your help / your time: aprecio (molt) la teva ajuda / el teu temps / el que fas

A part d'aquestes, hi ha moltes altres frases en anglès per donar les gràcies, segons el context i la situació. Repassem junts alguns exemples pràctics de situacions en què s’han de donar les gràcies i com fer-ho.

1. Agrair un compliment
That’s very kind of you / That’s so sweet of you: molt amable per part teva
Thanks for your kind words: gràcies per aquestes paraules tan amables

2. Agrair a amics, familiar i altres que ens hagin vingut a visitar
Thank you for coming today: gràcies per haver vingut avui
Thank you for spending time with us: gràcies per haver compartit temps amb nosaltres

3. Agrair un regal
Thank you for the gift: gràcies pel regal

4. Agrair l'atenció i el temps que ens han dedicat
Thank you for your consideration: gràcies per l’atenció

5. Agrair al professor/a d’anglès
I have learned so much thanks to you: he après molt gràcies a tu
You are the best teacher ever!: ets el/la millor professor/a que he tingut mai!

Per ajudar els més petits a aprendre com donar les gràcies en anglès, us proposem fer servir la música: aprendre-ho de cançons en anglès senzilles els ajudarà a memoritzar paraules, millorar la pronunciació i aprendre l’idioma mentre s’ho passen bé. Us compartim algunes thank you songs amb la lletra en anglès perquè pugueu cantar-les amb els vostres fills i filles:

 

 

Activitats per fomentar la creativitat dels nens i nenes
Aprendre a estar agraïts de tot el que tenim és un aspecte essencial per convertir-se en adults feliços, responsables i segurs de si mateixos. Des de sempre, a Kids&Us hem estat convençuts de la importància de l’educació positiva per contribuir al desenvolupament sociocognitiu dels nens i nenes; per això, les emocions tenen un paper clau en el nostre mètode d’aprenentatge d'anglès.

Educar en valors fonamentals, entre els quals s’inclou la gratitud, els ajudarà a gestionar emocions i sentiments, que tenen un paper central en l’aprenentatge. Així doncs, us volem proposar alguns jocs i activitats en anglès per fer amb els petits i que aprenguin el valor de la gratitud; es tracta d’una ocasió més per passar temps de qualitat amb ells i per millorar el vocabulari en anglès.

Per què estem agraïts?
Seguint l'exemple de les cançons, demaneu als nens i nenes que escriguin motius per donar les gràcies en paperets: I am thankful for…

A part de practicar la redacció en anglès i aprendre vocabulari nou, aquesta activitat els ajudarà a expressar i reconèixer emocions.

Reflexionem sobre la gratitud i fem targetes d'agraïment
Amb nens i nenes una mica més grans, podem fer una reflexió més profunda, acompanyar-los a descobrir quins motius tenen per donar les gràcies. Feu una pluja d’idees conjunta. Hem recollit alguns exemples de preguntes que podríeu plantejar-los per ensenyar-los a demostrar agraïment i ser amables amb els altres:

1. Does it make a difference when we say thank you?
2. How do you feel when someone says thank you to you?
3. How do you feel when you say thank you to someone else?
4. Who do you say thank you to most often?
5. Do people always notice when you do something kind or useful, and thank you? Does it matter if they do?
6. Do you need to thank someone for doing their job? For example, should you say thank you to your teacher at the end of the day, or to the attendant in a shop when you buy something?
7. Can you think of some interesting ways to say thank you?

Després d’haver-hi reflexionat, podeu demanar-los que escullin tres persones, com a mínim, per escriure’ls una nota de gratitud. És més, no ens limitem a escriure una frase: una targeta feta a mà és l'expressió de gratitud més bonica que hi ha, així que... creeu-la des de zero! Estem segurs que els nois i noies tindran moltes idees per fer-les, però si voleu, podeu donar un cop d’ull aquí. Hi trobareu fantàstiques thank you cards amb les instruccions corresponents per fer-les.

Construïm recipients de gratitud i desitjos
Qualsevol objecte que no feu servir pot convertir-se en el vostre “recipient de gratitud”, és important que tingui tapa i que es pugui tancar. Podeu fer servir, per exemple, pots de vidre, recipients de plàstic, llaunes buides, guardioles velles, capses de galetes, capses de sabates... qualsevol cosa que es pugui folrar i pintar al gust de cadascú. Com ja sabeu, a Kids&Us promovem la reutilització d’objectes i el reciclatge de materials per ajudar el medi ambient i al nostre planeta. El millor que podeu fer és deixar que els nens i nenes demostrin la seva creativitat a l’hora de decorar amb paper maixé, cintes, retoladors... Els encantarà!

Prepareu dos recipients: un per posar-hi les targetes I am thankful for… amb totes les coses bones que us hagin passat aquest any. Demaneu als nens i nenes que descriguin també les coses bones que volen que els passin els mesos vinents; aquests seran els missatges de bons propòsits de gratitud per a l'any nou. Us convidem a convertir aquesta activitat en la vostra pròpia tradició d'agraïment: el Dia d’Acció de Gràcies podeu obrir els dos recipients i llegir les targetes junts, com si fos Nadal. Al cap i a la fi, als Estats Units, la festa d’Acció de Gràcies marca l’inici de la temporada nadalenca!

Ara que hem après tantes coses sobre el Dia d’Acció de Gràcies, no teniu ganes d'agrair alguna cosa a algú? Nosaltres, sí! Us volem donar les gràcies a vosaltres, als pares i mares que ens llegiu i que heu escollit confiar els vostres fills i filles en mans dels nostres experts als centres Kids&Us. Gràcies perquè la vostra confiança ens permet fer el millor que sabem fer: valdre’ns del joc educatiu com a instrument per ensenyar anglès als més petits de manera natural i divertida.

Happy Thanksgiving!

Fun fact: el gall dindi és el símbol del Dia d’Acció de Gràcies i no pot faltar a les taules dels nord-americans. Per què és tan important aquest animal en els àpats d’Acció de Gràcies? Doncs perquè és prou gran per atipar tota la família! Si voleu descobrir per què es menja gall dindi per la festa de Thanksgiving, trobareu aquí un vídeo divertit i alhora explicatiu.

Nueva llamada a la acción

 

 
Compártelo en >