Tot i que tradicionalment sempre hem parlat de cinc sentits, sabíeu que aquests últims anys alguns experts n’han afegit algun més a la llista i parlen de fins a set sentits o més? A la vista, l’olfacte, el gust, l’oïda i el tacte, s’hi sumarien la propiocepció, el sentit que ens permet saber en quina posició estan les parts del nostre cos, i també el sistema vestibular, que ens manté en equilibri.
Siguin els que siguin, els sentits ens permeten descobrir el nostre entorn i són una eina molt potent al servei de l’aprenentatge. Els infants aprenen més i millor quan connecten directament amb el que estan intentant aprendre perquè veure, tocar, olorar i, en definitiva, experimentar els ajuda molt en tot el procés; tant que fins i tot hi ha una piràmide de l'aprenentatge, segons la qual aprenem un 10% del que llegim, un 20% del que sentim, un 30% del que veiem, un 50% del que veiem i sentim, un 70% del que debatem amb altres, un 80% del que experimentem i un 95% del que ensenyem a algú altre. És per això que aprendre amb els cinc sentits és una de les claus del mètode Natural English de Kids&Us perquè activa els mecanismes que faciliten als més petits comprendre millor el que intenten aprendre. Podem explicar que la neu està freda, però res ens ho ensenyarà millor que veure-la caure i sortir a tocar-la.
Avui parlarem dels cinc sentits en anglès i d’activitats per aprendre’ls. Així que, you have to be on your toes! O en altres paraules, poseu-hi els cinc sentits!
Índex de continguts
- Sight: el sentit de la vista en anglès
- Hearing: el sentit de l’oïda en anglès
- Smell: el sentit de l’olfacte en anglès
- Taste: el sentit del gust en anglès
- Touch: el sentit del tacte en anglès
- Activitats per aprendre anglès amb els cinc sentits
Sight: el sentit de la vista en anglès
La vista ens permet veure i distingir formes i colors. En anglès, parlem de sight i hi veiem a través dels ulls, the eyes. Hi ha persones que s’hi veuen perfectament (they have good sight) i altres que no s’hi veuen tan bé (they have poor sight) i, per tant, necessiten portar ulleres. A vegades, els avis diuen que estan perdent la vista perquè, amb l'edat, potser ens hi veiem pitjor; en aquest cas, they are losing their sight.
Si parlem en anglès, la majoria de les vegades podem parlar de vision. Aquesta paraula també ens serveix per parlar de coses que no veiem directament, però que sentim o imaginem. Per exemple, I have a vision of a society that is free of injustice perquè tenim la confiança que aconseguirem una societat sense injustícies.
I què passa amb el que veiem? Hi ha paraules que ens poden ajudar a enriquir el nostre vocabulari en anglès i a millorar la manera de descriure el que veiem. Segur que heu pensat en els colors en anglès, però també podem comentar la qualitat del que estem veient. Una imatge clear és una imatge clara i nítida, que es veu perfectament. En canvi, una foto borrosa o desenfocada, que no es veu del tot bé, és una imatge blurry o blurred. Quan mirem alguna cosa, també podem dir que són colors molt vius i brillants, és a dir, glowing.
En anglès hi ha tres verbs per explicar que estem veient alguna cosa: to see, to look i to watch. Fixeu-vos en aquests tres exemples:
● You can't see colours at night.
● Tom was looking out of the window.
● The kids are watching TV.
To see ens permet parlar de les coses que veiem o que no veiem gràcies a la vista. Per exemple, de nit no podem veure els colors perquè és fosc. To look ens indica una intenció, sobretot cap a on dirigim la vista, com en Tom, que mirava per la finestra a la frase de l'exemple. En canvi, to watch expressa que mirem alguna cosa amb atenció, com quan mirem la televisió.
Hearing: el sentit de l’oïda en anglès
L’oïda ens permet sentir i escoltar sons del nostre voltant. El que fem servir per escoltar són our ears. Una persona sorda, que no hi sent res, és deaf i d’una persona que no hi sent del tot bé, direm que és hard of hearing.
Per parlar del que sentim, ens poden ajudar algunes paraules i expressions que parlen dels sentits. Per exemple, quan xiuxiuegem i parlem baixet perquè no ens senti ningú, el que fem és to whisper. En canvi, quan cridem ben fort, el que fem és to yell o to shout. Un soroll fort, com el del xoc de dos cotxes, és un crash i splash és el soroll d’una esquitxada o de quan ens tirem a la piscina.
Igual que amb la vista, l’anglès té dos verbs que ens serveixen per dir que estem sentint o escoltant alguna cosa: to hear i to listen.
● I could hear his voice in the distance.
● I listen to the radio while I have breakfast.
És a dir, to hear ens permet parlar de les coses que sentim, sense fixar-nos-hi, i fem servir to listen quan escoltem alguna cosa amb atenció, per exemple, les cançons en anglès.
Smell: el sentit de l’olfacte en anglès
L’olfacte ens permet percebre olors del nostre voltant, alguns bons i altres dolents. Per això, en anglès podem dividir-los en tres grans grups: odour, scent i stench.
● The sweet odour of roses.
● Wendy loves the scent of freshly baked bread.
● The stench of rotten fruit.
Odour ens serveix per parlar d’olors intenses, però bones (com les roses), o dolentes. Tot i que per parlar d’una pudor horrorosa, com la fruita podrida, fem servir strench. Per coses que fan molt bona olor, com el perfum o el pa acabat de fer, fem servir la paraula scent. I què necessitem per olorar? Doncs the nose!
Taste: el sentit del gust en anglès
El gust ens fa gaudir del menjar i de totes les receptes de gelat i altres dolços anglesos que ja hem compartit en aquest blog. És un sentit complex, en què intervé la llengua, sobretot. En anglès és tongue i ens permet gaudir dels gustos o flavours:
● The tea was very sweet.
● He eats too many crisps and salty snacks.
● The medicine tastes bitter, but it cures a cough.
● These plums are a bit sour.
● Dave made a spicy curry for his guests.
Sweet serveix per parlar de coses dolces perquè generalment tenen sucre. En canvi, els aliments salats, com les crispetes o les patates fregides, tenen un gust salty. Els cítrics, com les llimones, tenen un gust sour, però també algunes fruites que encara estan una mica verdes. Bitter ens serveix per parlar d’aliments amargs, com el cafè o alguns medicaments. En darrer lloc, en algunes cultures, com la mexicana o l’índia, els agrada el menjar spicy basat en pebrots o curri, per exemple.
Touch: el sentit del tacte en anglès
El tacte és el sentit més ampli de tots i no és estrany, tenint en compte que el percebem a través de la pell, que recobreix tot el cos. A través de la pell, the skin, notem si una cosa és freda o calenta, però també si és suau o rugosa. Quan parlem de tacte, generalment parlem de sensacions. Us en compartim algunes que us poden ser útils:
● A cat with silky grey fur.
● This sandpaper is extra rough, so you can work faster.
● The summer sky was blue, with only a few fluffy clouds.
● The child's hands were gummy, as if he had dipped them in jam.
● Peter's swimming trunks were still damp because he had failed to hang them up.
La llista per parlar de textures i sensacions pot ser tan llarga com vulguem, però aquestes cinc paraules les fem servir habitualment en anglès, així que val la pena conèixer-les. Quan parlem de silky ens referim a una cosa suau o sedosa, com el pèl d’un gat. En realitat, el pèl d’una mascota també pot ser fluffy o esponjós, com els núvols. Quan parlem de rough, fem referència a una textura rugosa o aspre, com el paper de vidre; gummy quan és alguna cosa greixosa o enganxosa, com les mans dels infants després de menjar melmelada; i dump o moist ens serveixen per parlar de coses humides, com el banyador d’en Peter, que seguia humit perquè es va oblidar d'estendre’l. Us animem a pensar més sensacions i textures i a descobrir les paraules corresponents en anglès!
Activitats per aprendre anglès amb els cinc sentits
Per aprendre els cinc sentits i tot el vocabulari que hi està relacionat en anglès, la millora manera de fer-ho és, precisament, fent servir aquests cinc sentits. És per això que volem proposar-vos jocs i activitats que us ajudaran a activar tots els sentits i posar-los al servei de l’aprenentatge de l'anglès.
La capsa dels sentits
Tant divertida com sorprenent, la capsa dels sentits ens permet experimentar amb els sentits. El procediment és ben senzill: hem d’identificar què hi ha dins la capsa sense veure-ho. Podem fer-ho a través del tacte, però també a través de l’olor, del gust o fins i tot del so de les coses que hi ha dins la capsa. Els adults s’encarregaran de preparar la capsa dels sentits perquè els petits puguin endevinar els objectes que hi ha dins. Us recomanem aprofitar l’ocasió per practicar també el vocabulari sobre els sentits. És a dir, explicar quin tacte té el que estem intentant endevinar, a què fa olor o a què té gust. També podeu jugar-hi a l’inrevés: posar alguns objectes dins de la capsa i que els jugadors hagin de trobar-ne un de concret seguint les instruccions que se’ls donen. Per exemple, un objecte molt suau, un de moll o un de rodó.
Cançons sobre els cinc sentits en anglès
Les cançons activen el sentit de l’oïda, però també el moviment i es converteixen en bones aliades per aprendre anglès. En tenim moltes al nostre canal de YouTube, però n’hem fet una selecció per ajudar-vos a practicar conceptes relacionats amb el so, els gustos o els cinc sentits en general. Ready, steady… play!
Wake Up Song
Let ’s hear the town make some noise
Dinner Date
Recordeu que trobareu la lletra de la cançó a la descripció de cada vídeo perquè pugueu cantar-la sense perdre-vos ni una paraula.
Llibres sensorials amb textures i sons
Alguns, fins i tot, potser tenen aromes per despertar els sentits dels més petits. Aquests llibres són molt interessants perquè ajuden a aprendre molt vocabulari de la manera més directa possible. Així, els nens més petits aprendran a través de l'experiència si una cosa és suau o rugosa o quin so fa cada animal. Alguns dels llibres de la botiga online de Kids&Us són compatibles amb el Talking Pen, que permet escoltar les històries en anglès. Per practicar els sentits, us recomanem el llibre Sally Senses, amb el qual acompanyareu la Sally a donar un volt per la ciutat.
Un bon exercici per posar en pràctica els cinc sentits i tot el vocabulari en anglès que hem après és sortir a passejar amb un cistell per recol·lectar petits objectes interessants que ens trobarem pel camí. Si sou al bosc, per exemple, podeu guardar fulles, troncs, pinyes a la cistella; si sou a la platja, potser trobeu alguna petxina o pedra que us agrada. Quan arribeu a casa, esteneu-ho tot sobre la taula i intenteu descriure tot el que hàgiu recollit. Aquesta fulla és de color verd? No, és marró i està humida!
Esperem que visqueu moltes aventures amb els cinc sentits i sobretot, enjoy the feeling!