Activitats per explicar el Dia Internacional de la Dona a nens i nenes

Com cada any el 8 de març se celebra el Dia Internacional de la Dona, una jornada dedicada a les dones d’arreu del món. Avui volem explicar-vos com va sortir aquesta festa, però també donar-vos algunes recomanacions perquè aquesta ocasió es converteix en una bona oportunitat per començar a parlar de temes de gènere amb els vostres fills i filles, a través d’exemples i d’una educació positiva.

Abans de res, donem una ullada al passat: sabeu per què se celebra un dia en honor a les dones el 8 de març? Probablement ja coneixeu la història de l’incendi d’una fàbrica a Nova York el 1911, en el qual van perdre la vida més de 100 treballadores. No obstant això, aquesta no és la raó per la qual celebrem aquest dia el 8 de març. Voleu descobrir-la? Som-hi!

 

Índex de continguts

 

Per què celebrem el Dia Internacional de la Dona?

En primer lloc, volem fer un aclariment: tot i l’ús consolidat de l’expressió “festa”, més que una festa estem parlant d’un verdader Dia Internacional de la Dona, que té com a objectius prioritaris:

  • Celebrar tot el que han aconseguit les dones.
  • Sensibilitzar la població sobre les desigualtats a què s’enfronten les dones.
  • Promoure la igualtat de gènere en tots els àmbits.

Aquest Dia va néixer a principis del segle passat, quan moltes dones encara lluitaven per aconseguir el dret a vot. No va fer fins al 1975 que les Nacions Unides va decidir celebrar un dia dedicar a les dones cada 8 de març i dos anys després es va establir el Dia de les Nacions Unides pels Drets de la Dona. Tot i els èxits aconseguits internacionalment en els últims 40 anys, encara queda molt per aconseguir la igualtat de gènere i sensibilitzar la societat sobre aquest tema.

Activitats per explicar el Dia Internacional de la Dona a nens i nenes

Activitats per explicar el Dia Internacional de la Dona a nens i nenes

Oficis de dones i d’homes: aprenem els oficis

El llenguatge és un reflex de la nostra manera de pensar i entendre el món, fins i tot més que les nostres accions. Per això, és important acostumar els nostres fills i filles a fer ús de les paraules correctament per evitar qualsevol classe de discriminació des de ben petits.

Podem aprofitar l’ocasió també per aprendre anglès. Començarem amb els oficis, per exemple. Si els vostres fills i filles ja saben anglès, podeu escriure una llista de professions i frases sobre les tasques de cadascuna. Us deixem alguns exemples:

Astronaut
Astronauts go to space to learn more about what is beyond our planet.

Doctor
Doctors look after sick people.

Police officer
Police officers help keep people in their communities safe.

Scientist
Scientists are very curious people who like to solve problems doing experiments.

Journalist
Journalists report to their audience the lastest news stories, interview people and research the topics they cover.

Teacher
Teachers help you find the answer to any question and learn different things.

A part d’aprendre vocabulari nou, aquesta activitat serà una bona oportunitat per explicar-los que totes les professions les poden fer tant homes com dones i que, per tant, no hi ha diferències entre “feines de dones” i “feines d’homes”. Amb els nens i nenes més petits, podreu utilitzar dibuixos o també fer servir retalls de diari.

Fem ús de les xarxes socials per difondre missatges positius: el repte selfie

Els nens i nenes més grans, que poden començar a entrar en contacte amb el món de les xarxes socials, podrien interessar-se per un repte selfie. Sí, ho heu encertat: el que pot semblar-vos infantil pot resultar ser una gran manera de comunicar i explicar conceptes importants. Com sempre, us proposem llançar un challenge en anglès: els vostres fills i filles aprendran paraules noves en anglès, milloraran els coneixements de gramàtica i podran interactuar amb seguidors d’arreu del món.

  • Demaneu-los que facin cartells on puguin escriure una frase que mostri el seu compromís amb la promoció de la igualtat entre homes i dones.
  • Feu-vos una selfie agafant el cartell.
  • Escolliu una etiqueta i publiqueu la fotografia a les xarxes socials.

Presentem als nostres fills i filles les dones que han fet història!

Ensenyem als nostres fills i filles que hi ha hagut dones que han aconseguit fites extraordinàries en tots els camps, fins i tot en àmbits considerats “masculins”. Parlem, per exemple, de Marie Curie i Rosalind Franklin en el camp de la química; Ada Lovelace en el camp de les matemàtiques; o Amelia Earhart per l'aviació.

Mencionar totes les dones que han deixat una empremta en la nostra societat és realment impossible, però ens agradaria presentar-vos-en sis que han destacat en l’àmbit de l’educació.

6 dones famoses compromeses amb la promoció de l’educació

Maria Montessori
La creadora del mètode educatiu que porta el seu nom sempre va creure que “qualsevol ajuda innecessària és un obstacle per al desenvolupament”. El mètode Montessori es basa en el foment del joc en l’educació des de ben petits. L’objectiu fonamental d’aquest mètode és alliberar el potencial de desenvolupament personal de cada nen i nena en un entorn estructurat.

Concepción Arenal
Va tenir un paper clau en l’educació de les dones. Per poder estudiar a la universitat, va haver de disfressar-se d’home i va establir un precedent en la història de les universitats espanyoles. És per això que va decidir dedicar part de la seva vida a canviar els mètodes d’educació de les dones.

Rosa i Carolina Agazzi
Dues mestres i pedagogues que van revolucionar l’educació infantil, des del naixement fins als sis anys. Com que treballaven amb nens i nenes tan petits, van poder entendre que l’aprenentatge havia de ser el més lliure possible, encara que fos dins d’una institució escolar.

María de Maeztu
Va fundar una residència universitària per a dones que volien ser alguna cosa més que esposes, mares i mestresses de casa. Va contribuir en la redacció de diverses lleis d’educació per ajudar a les dones a rebre una educació.

Natàlia Perarnau
Last but not least, no podíem deixar fora d’aquesta llista la fundadora del mètode Kids&Us. La Natàlia és una dona emprenedora que ha trencat tots els esquemes de l’aprenentatge de l’anglès. Va desenvolupar i aplicar la seva pròpia metodologia i actualment milers d’alumnes aprenen anglès als centres Kids&Us.

Amb exemples positius com aquests, estem segurs que aconseguireu que els vostres fills i filles entenguin la importància d’aquest dia.

Nueva llamada a la acción

Comparteix-ho a >