Activitats per celebrar el Dia del Medi Ambient amb nens

«There is no Plan B, because we do not have a Planet B». No hi ha pla B perquè no hi ha planeta B. L’any 2014, l’aleshores secretari general de les Nacions Unides, Ban Ki Moon, ho va deixar ben clar en un missatge que va fer la volta al món. Les altes temperatures, la pol·lució, el canvi climàtic, la desforestació o l'extinció d’espècies són només alguns dels reptes a què ens enfrontem i la resolució dels quals pot passar per fer créixer la nostra consciència mediambiental i canviar alguns hàbits. Tot i que cuidar el planeta és cosa de tots i s’ha de fer cada dia, el 5 de juny se celebra el Dia Mundial del Medi Ambient per recordar-nos la importància de cuidar el medi ambient i el nostre únic planeta.

Com a educadors, i com a pares i mares, és responsabilitat nostra educar les noves generacions en els valors de la sostenibilitat i el respecte per la natura. Per això, a continuació, us proposem una pila d'activitats per inculcar el respecte pel medi ambient als més petits.


Índex

Com ensenyar els nens a cuidar el medi ambient
Jocs i manualitats sostenibles per a nens
El compromís de Kids&Us amb el medi ambient

Com ensenyar els nens a cuidar el medi ambient

Els petits canvis són poderosos! Tots els gestos sumen a l’hora d’aconseguir grans reptes. Des de casa podem contribuir a millorar la salut del planeta, sent més conscients de l’impacte que el nostre dia a dia té al món i intentant minimitzar-lo. Us animem a convertir la sostenibilitat en una pràctica habitual a casa per inculcar als més petits el respecte per al medi ambient. A part, us convidem a fer-ho també en anglès.

Cuidem l'aigua
Ensenyeu als menuts a tancar l'aixeta mentre s’ensabonen les mans o es renten les dents. Expliqueu-los, per exemple, que si estalviem aigua, els pantans tindran més quantitat per regar les plantes en les èpoques en què no plou. També és un bon moment per refrescar la nostra coreografia Wash Your Hands!

Apaga el llum!
Tothom que té fills sap que l’atracció que senten pels interruptors. Encendre-apagar, encendre-apagar... Hem de mostrar-los que, tot i que sigui divertit, malgastar energia no és bona idea. Fem-los partícips de l’estalvi energètic: designem-los els light supervisors de casa. La seva missió serà assegurar-se que apaguem el llum cada cop que sortim d’una habitació. Aprofitem aquesta activitat per introduir els conceptes on i off a frases senzilles com turn on the light o turn off the light; feu-les servir cada vegada que els recordeu la seva missió.

Reduce, reuse, recycle!
Tant o més famós que el There is no planet B, aquest lema ens recorda la famosa regla de les 3R per reduir el que comprem, reutilitzar el que tenim i reciclar el que ja no fem servir. Ja no val llençar-ho tot en una mateixa bossa ni al mateix contenidor, així que impliquem els més menuts en el sistema de reciclatge de casa i ensenyem-los com separar els residus. Per posar-los-ho fàcil, us recomanem tenir un espai adequat amb cubells de colors i aprofitar l’interès dels nens per classificar perquè aprenguin (i ens ajudin!) a reciclar. Podem fer un recordatori ben vistós amb una cartolina de com funciona el sistema de reciclatge en anglès i enganxar-lo a la nevera: blue for paper, green for glass, yellow for cans and plastic.

Fer compost
És una manera sostenible de reaprofitar els residus orgànics i cuidar les plantes. Amb una capsa gran, bosses d'escombraries, terra i una pala podeu fer un dipòsit de compost casolà. Folreu la caixa per dins i per fora amb bosses d’escombraries. Feu-hi forats als laterals per facilitar la ventilació. Col·loqueu el vostre dipòsit en un lloc assolellat i demaneu als vostres fills i filles que hi vagin abocant les restes de la cuina, matèria vegetal (fulles seques, males herbes del jardí...) i una mica de terra. S’ha de remenar la barreja cada dos dies amb la pala i al cap d’un parell de setmanes, si fa bon temps, tindreu un adob de luxe per als vostres testos, el vostre jardí o el vostre hort. No teniu espai per a una capsa? En aquest vídeo de YouTube de la PBS, una nena us explica en anglès com fer un minidipòsit de compost amb una ampolla de refresc.



Expedició de neteja
Les excursions al camp sempre són una bona idea perquè ens permeten escapar de la ciutat i reconnectar amb la natura. Una manera diferent de passar el dia a l'aire lliure és apuntar-nos a alguna brigada de recollida d’escombraries. Emporteu-vos bosses grans, pales o rampins i guants a la vostra sortida al camp, a la platja o al bosc. El vostre objectiu serà recollir residus no biodegradables: llaunes, plàstics, ampolles... El vostre “botí” no només us farà conscients de tots els residus que generem quan gaudim de la natura, també us sentireu orgullosos d’haver dut a terme una acció pràctica per protegir-la.

Aprenem a cultivar un hort
Si tenim a la nostra disposició un jardí, una altra activitat que podem fer amb els més menuts és sembrar algunes verdures i aprendre a cuidar les plantes. És una manera excel·lent d'explicar als nostres fills i filles el concepte de la sostenibilitat per demostrar el significat de l'expressió quilòmetre zero. Al post en què celebrem l'arribada de la primavera, us expliquem més detalladament com crear el vostre propi hort urbà, així que us convidem a llegir-lo si voleu construir-vos-en un. També us recomanem visitar el lloc web The Measured Mom, que té una esplèndida secció de llibre en anglès dedicats a llavors i plantes, amb consells adequats per a tots els grups d'edat. D'aquesta manera, cuidareu el planeta mentre practiqueu anglès a casa d’una manera amena i divertida. Pot ser la manera de convèncer alguns nens i nenes perquè mengin fruita i verdura!


Jocs i manualitats sostenibles per a nens


Per involucrar els més petits en objectius comuns, és molt útil transformar-los en joc. Per ells es converteix en una cosa divertida que els motivarà i els animarà a participar sens dubte. Jugar és una eina molt útil en els processos d'aprenentatge, que també ens pot servir per fomentar actituds i accions més sostenibles i respectuosos amb el medi ambient.

Juguem a ser científics: aprenem a reconèixer plantes, flors i animals

El respecte i la protecció del medi ambient sorgeixen a partir del coneixement i de l’observació del que ens envolta: aprofitem els passeigs per aprendre el nom de flors, plantes o animals en anglès. Una manera senzilla de començar és fer servir lupes o prismàtics perquè es converteixin en exploradors. Podem ajudar-los donant-los una llista d’elements a observar, per exemple, arbres diferents entre si o diverses espècies de flors. Seguidament poden escriure el nom de tot el que van veient en una llista i qui trobi més elements, guanya! A més, podem fer-ho en anglès i aprofitar l'ambient relaxat per aprendre vocabulari i expressions noves.

Aquesta selecció de llibres en anglès sobre plantes, animals i flors us pot donar un cop de mà:

La col·lecció Alphabet Books de Jerry Pallotta. Per exemple, The Bird Alphabet Book o The Flower Alphabet Book, que explica quina flor és més adequada per fer una nina.
Les Take Along Guides de Diana L. Burns i Mel Boring, amb llibres dedicats a les baies, els fruits, els insectes i tota mena d'animals.
La col·lecció Anatomy de Julia Rothman, una sèrie de llibres il·lustrats per aprendre-ho tot sobre l'entorn natural, sobre què hi ha a la granja o a l’oceà.


Manualitats amb materials reciclats

Fer crafts amb elements reciclats és una bona manera d’ensenyar el concepte de reutilitzar (reuse) i donar una segona vida als objectes. Al blog trobareu moltes propostes de manualitats amb materials reciclats, però per facilitar-vos la vida tenint a l’abast tot el que necessiteu, avui us proposem col·locar a la cuina una capsa de cartó on podeu anar deixant “tresors” com envasos o altres materials (cordes, xapes, canyes de plàstic) que podreu fer servir en algun moment per fer tota mena d'activitats.

Als més grans, podeu proposar-los manualitats que vagin més enllà del projecte artístic i tinguin una utilitat: un tamboret per la seva habitació fet amb ampolles de plàstic, un pot pels llapis fet amb una caixa de cereals o una caixa de regal amb un envàs ja fet servir. Se sentiran uns manetes mentre cuiden el planeta!

 



Juguem a ser artistes: reproduir plantes, flors i animals

I si a més d’observar els elements de la natura del nostre entorn, també els dibuixem? Només ens cal una taula de pícnic plegable, fulls de paper i colors. Ja ho tenim tot a punt per al nostre taller de pintura a l’aire lliure! Als més petits els podem demanar que dibuixin una flor, una planta o un animal; després podem ajudar-los a aprendre el nom en anglès de l’element dibuixat.

Com a bon artista, primer podem aprendre a crear, de manera casolana, els colors i materials que farem servir per a les nostres creacions. Serà l’ocasió perfecta per introduir els més petits en el món del reciclatge amb una activitat que els encanta particularment. En lloc de comprar colors i plastilina, podem crear-los amb materials que tinguem a casa: reciclar és un art que també es pot aprendre!

Com fer colors naturals

A tots els nens i nenes els encanta pintar amb els dits i els més petits, a més, es posen els dits a la boca. Us compartim una recepta senzilla per fer colors amb ingredients naturals sense tòxics.

Els ingredients per a la base són:

Una tassa de midó de blat de moro
Una tassa de farina
Dues cullerades de sal
Tres tasses d'aigua

La preparació és molt senzilla: només s’han de barrejar tots els ingredients. Un cop tinguem una massa homogènia, escalfeu-la a foc lent en una olla fins que tingui la consistència de les pintures témperes. Dividiu-la en diversos pots de vidre i deixeu-la refredar. Un cop freda, podeu tirar-hi colorants naturals per obtenir els colors. Per exemple: podeu fer servir suc de tomàquet, remolatxa cuita o maduixes per al vermell; podeu afegir-hi una mica de suc de nap per fer-la més rosa; també podeu fer groc amb safrà o cúrcuma en pols; el verd l'aconseguirem amb el julivert o la menta triturada; si tritureu nabius, obtindreu el color blau; pel marró, podeu fer servir cafè en pols o ordi.

Plastilina feta a casa
Així com per als colors, també podem fer plastilina natural, no tòxica, i d’una manera ben senzilla.

Els ingredients:
2 tasses de farina blanca
2 tasses d'aigua
1 tassa de sal finíssima
1/2 tassa de midó de blat
2 cullerades d’oli
2 cullerades de suc de llimona
Colorant alimentari
Aromes naturals per perfumar (essència de lavanda, vainilla, etc.)

Si podeu, tritureu la sal per fer-la finíssima. Poseu la farina, la sal, el midó de blat, l’oli, la llimona i l'aigua a temperatura ambient en una olla. Coeu a foc mitjà durant cinc minuts mentre ho remeneu fins que la barreja s'espesseixi. Deixeu refredar i creeu boletes com si fossin panets, tantes boles com colors vulgueu. Afegiu a cada panet de massa unes gotes de colorant alimentari. Treballeu la massa perquè absorbeixi el color: l’efecte final ha de ser el d’una massa suau, fàcil de pastar. Si voleu, podeu afegir-hi una aroma natural per perfumar les boletes de plastilina natural. Podeu conservar-la a la nevera dins un pot de vidre durant uns tres mesos, aproximadament. Si s’endureix, simplement haureu de treballar una mica amb les mans humides perquè quedi més suau.


Recursos online sobre el medi ambient

Internet és un gran aliat per transmetre conceptes i practicar l’idioma. Aquí teniu algunes webs en anglès molt completes centrades en la temàtica mediambiental.

Dan The Gardener
Un blog en anglès molt senzill amb propostes per als més petits, on trobareu consells per fer jardineria amb els nens i nenes, articles sobre reciclatge i receptes sostenibles; fins i tot, tutorials sobre com dibuixar animals i algunes dades curioses sobre cada espècie.

National Geographic Kids
La web de National Geographic té una gran secció per a nens i nenes en la qual trobareu mil i un recursos per fomentar la curiositat i l'amor per la natura. Tant si teniu a casa una enamorada dels dinosaures com si el vostre fill vol investigar per què el plàstic és tan nociu per al medi ambient, en aquesta pàgina hi trobareu informació, vídeos i jocs en línia. Tot en anglès, és clar!

Kids Go Green
Mil opcions (jocs, trencaclosques, test) per entretenir-vos i aprendre sobre el medi ambient. Hi ha molta informació sobre reciclatge i una secció per a mestres que inclou dades científiques i un glossari amb termes en anglès relacionats amb el medi ambient.

Web oficial del Dia Mundial del Clima
A la pàgina oficial de l’ONU dedicada al Dia Mundial del Clima, hi trobareu molts recursos i informació. Des d’un completíssim quiz sobre biodiversitat a estudis sobre la vinculació de l’amenaça climàtica amb situacions d'emergència sanitària com la pandèmia de la COVID-19 que hem viscut.


Contes per cuidar el medi ambient i aprendre anglès

Els contes són una eina meravellosa per fomentar l’hàbit de la lectura i captar l'atenció dels petits a l’hora d'aprendre anglès. Podeu recórrer a la vostra llibreria de confiança i demanar que us aconsellin, però hem preparat una petita selecció una mica diferent. Són vídeos amb els dibuixos dels contes il·lustrats i amb el text llegit per un narrador. Ja sabeu que escoltar anglès afina l’orella i és genial per a la pronunciació. Gaudeix-ne!

The Earth Book, de Todd Parr
Un clàssic dels llibres infantils. Todd Parr ens porta de la mà dels seus acolorits personatges, seguint el seu estil naïf particular, a salvar el planeta. Amb dibuixos ben vistosos, el conte proposa idees senzilles perquè els petits posin el seu gra de sorra per cuidar la natura.

It’s Earth Day, de Mercer Mayer
Els petits protagonistes d'aquesta història decideixen posar fil a l'agulla i començar a aplicar les 3R. Divertit i inspirador!

How to Help the Earth, de Lorax
Una delícia: l’inoblidable personatge del Dr. Seuss implicadíssim en salvar el planeta. I no podia ser d’una altra manera... en vers! La musicalitat del text i l’univers Seuss faran màgia amb els lectors de casa.


El compromís de Kids&Us amb el medi ambient

A Kids&Us també cuidem el planeta i aportem el nostre granet de sorra apostant cada vegada més per materials reciclats i reciclables. Hem digitalitzat els nostres materials per reduir l’ús del paper i les nostres motxilles estan fetes amb ampolles de plàstic. Aquests esforços també ens han fet mereixedors del segell FSC de marca sostenible.

Nueva llamada a la acción

 

 

 

Compártelo en >