Els llibres són una finestra a mons nous. Ens conviden a somiar, amplien horitzons, fomenten la tolerància i ens ajuden a entendre altres realitats. A part de desenvolupar l'empatia i el pensament crític, la lectura té molts altres beneficis: ens ajuda a escriure millor, a aprendre paraules noves, a descobrir expressions o a millorar la comprensió lectora. Llegir és un regal i és per això que des de Kids&Us us animem a fomentar la lectura en família. Hi ha maneres senzilles de fer-ho, des de fer una biblioteca o habilitar un petit racó de lectura a casa fins a crear l’hàbit de llegir una estona cada dia. Us recomanem que adapteu els llibres o contes a l'edat i interessos dels vostres fills i filles perquè només així aconseguireu despertar la seva atenció i les ganes de llegir.
I precisament per fomentar la lectura, cada 23 d’abril se celebra el Dia del Llibre, una festa dedicada als llibres amb un origen molt curiós. Per descobrir-lo, keep reading!
Per què el Dia del Llibre se celebra el 23 d’abril?
El 1995, la UNESCO va establir que el Dia Internacional del Llibre se celebrés el 23 d'abril. No es va escollir la data a l'atzar, sinó que també serveix per homenatjar dos grans autors de la literatura universal que van morir un 23 d’abril: William Shakespeare i Miguel de Cervantes.
Hi ha algunes curiositats interessants relacionades amb aquest dia. Per exemple, tot i que es diu que Shakespeare i Cervantes van morir el 23 d’abril del 1616, en realitat no van morir el mateix dia. Fins al 1582, el món occidental es regia pel calendari julià, que va imposar l'emperador romà Juli Cèsar, però aquell mateix any, el papa Gregori XII va crear el seu propi calendari: el calendari gregorià. Espanya el va implantar de seguida, així que Cervantes va morir el 23 d'abril del 1616 del calendari gregorià. En canvi, el Regne Unit va tardar una mica més i va seguir fent servir el calendari julià fins al 1752. Aquests dos calendaris tenien una diferència de deu dies; per tant, el 23 d’abril del calendari que es feia servir al Regne Unit era, en realitat, el 3 de maig del 1616 del calendari gregorià, que és el que seguim fent servir actualment.
A part de Shakespeare i Cervantes, el 23 d’abril del 1616 també va morir l'escriptor Inca Garcilaso de la Vega; també hi ha molts altres escriptors que han nascut o mort un 23 d’abril, com Vladimir Nabokov o Josep Pla. Per això, el 23 d’abril és un homenatge a tots ells i a la literatura en general.
La llegenda de Sant Jordi
Però això no és tot, el 23 d’abril també és el dia de Sant Jordi, patró d’Anglaterra. La llegenda explica que va ser el cavaller que va aconseguir matar el drac ferotge que atemoria tot un poble. Per intentar calmar-lo, el rei va ordenar entregar tots els nens i nenes de la ciutat al drac fins que va arribar el torn de la seva filla. Finalment, Sant Jordi va aconseguir matar el drac i la princesa es va salvar. Segons una altra versió, de la sang del drac en va néixer una rosa que Sant Jordi va entregar a la princesa i és per això que a Catalunya el 23 d’abril se celebra el Dia del Llibre, amb llibres però també amb roses.
Tradicions i activitats per celebrar el Dia del Llibre
La millor manera de celebrar el Dia del Llibre és llegint. Tot i ser una commemoració internacional, no se celebra igual a tot arreu. A Barcelona, i per extensió a tot Catalunya, el 23 d’abril és un dia important. Els carrers s’omplen de llibres i de roses. La tradició estableix que els nois han de regalar una rosa a les noies i que les noies han de regalar un llibre als nois. No obstant això, actualment tothom regala llibres, sigui a nois, noies, petits, joves o grans. Les llibreries treuen els llibres al carrer i la gent gaudeix fent el xafarder per les parades.
I si Barcelona us queda lluny, podeu dedicar el 23 d’abril als llibres i a la lectura igualment. Us animem a visitar la vostra llibreria de confiança o la biblioteca més propera. Segur que us aconsellaran i us ajudaran a escollir bones històries per a tota la família. A més, els més petits podran escollir els contes que més els cridin l'atenció i serà un bon primer pas perquè llavors els vulguin llegir. I per què no? Des de Kids&Us us animem a escollir llibres en anglès per fomentar la lectura també en anglès. Al blog trobareu unes quantes recomanacions per escollir llibres segons l'edat dels vostres fills i filles; a la nostra botiga online també trobareu moltes propostes.
Manualitats per al Dia del Llibre
Si busqueu a Pinterest, trobareu un munt de manualitats divertides i originals per celebrar el Dia del Llibre. Podreu descobrir com fer dracs de paper o roses amb material reciclat, però nosaltres us proposem crear punts de llibre de papiroflèxia.
Per crear-los necessitareu:
- Paper o cartolina
- Tisores
- Cola
I el procés és ben senzill:
- Retalleu un quadrat de paper d’uns 15 cm per cada costat i dobleu-lo seguint els passos de la imatge.
- Primer, doblegueu el paper per la meitat (forma de triangle).
- Amb la punta del triangle cap amunt, dobleu les puntes dels costats cap amunt.
- Després, desdobleu-ho tot i torneu a formar el primer triangle.
- Amb la punta del triangle cap amunt, agafeu només una de les cares del paper i doblegueu-lo fins la base del triangle.
- Agafeu la punta de la dreta i porteu-la fins a la punta del triangle superior; feu el mateix amb la punta esquerra. Us quedarà forma de rombe.
- Dobleu per la meitat els triangles en vertical que acabeu de crear i amagueu-ne les puntes dins la butxaca del rombe.
- Ja ho teniu!
- Decoreu el punt de llibre com us agradi. Podeu retallar unes orelles i dents en un altre full, enganxar-los a la figura de papiroflèxia i convertir-la en un tigre de paper.
- Col·loqueu el punt de llibre a la cantonada de la pàgina del llibre que estigueu llegint per saber on us heu quedat.
Si ho feu, ens encantarà que ens ho compartiu a les xarxes socials. Que passeu un molt bon Dia del Llibre i... happy reading!