Activitats d’art per a nens i nenes

L’art és una expressió de la diversitat cultural, afavoreix el diàleg i la comunicació intercultural. Per això, el 2019 la UNESCO va decidir dedicar un dia a l’any a l’art i l'expressió artística; va instaurar el 15 d’abril com el Dia Mundial de l’Art amb l’objectiu de “reforçar els vincles entre les creacions artístiques i la societat, fomentar una major consciència de la diversitat de les expressions artístiques i destacar la contribució dels artistes al desenvolupament sostenible”.

L’art té el poder d’inspirar les persones, fins i tot en els moments més difícils. La història de l'art està plena d’obres magnífiques que han seduït milers i milers d’espectadors al llarg dels anys i avui us volem convidar a fer un breu recorregut en família per algunes de les obres més conegudes, així com animar-vos a descobrir talents locals que us inspirin a crear les vostres pròpies obres d’art. El més important no és el talent, sinó el desenvolupament de la creativitat i la imaginació, que ens ajuden en el desenvolupament emocional, social, intel·lectual i fins i tot físic dels petits i no tan petits.

Breu història de l’art per a nens i nenes

Blog_kidsandus_art_02

«De la mateixa manera que l’home necessita oxigen per sobreviure, també necessita l’art i la poesia.» Aquesta frase és del poeta Aimé Césaire i resumeix molt bé la importància de l'art per a les persones. És tan important que hi ha art des que l’home és home.

Ja a la prehistòria, els homes primitius es dedicaven a l'expressió artística i conservem fantàstics exemples d'aquella època: des de pintures rupestres com la cova d’Altamira, a Espanya, fins a impressionants construccions com Stonehenge, al Regne Unit. La història de l'art engloba tota la història de la humanitat, des de les primeres mostres primitives, l’art antic dels egipcis, grecs o romans, passant també per l'art medieval, el Renaixement, el barroc, el realisme, el Modernisme, l’impressionisme, el pop art i tants altres moviments artístics dels quals us convidem a descobrir més informació a través de la línia del temps i dels exemples que trobareu en aquesta pàgina dedicada a les grans fites de la història de l'art occidental.

Artistes importants i obres d’art famoses per a nens i nenes

La història de l’art és plena de noms importants i també d’artistes menys coneguts que també han dedicat tota la seva vida i esforços a la creació i la creativitat. En aquest breu recorregut per la història de l'art que us proposem per apropar-vos a l'art en família, hem seleccionat tres artistes clau per a la història de l’art. Els més grans els coneixereu de sobres i segurament els més petits de la casa, també. Us parlarem de Leonardo da Vinci, Claude Monet i Pablo Picasso. Us sonen, oi? Si encara no heu vist cap de les seves obres, us animem a fer-ho i organitzar escapades en família per poder-les contemplar.

Leonardo da Vinci
Va néixer a Anchiano, Itàlia, el 15 d’abril del 1452. És precisament per la data de naixement de Leonardo da Vinci que el Dia Mundial de l’Art se celebra el 15 d’abril. Per als experts, i també pels que no ho som, Leonardo da Vinci va ser un geni perquè va ser pintor, arquitecte, inventor, enginyer, astrònom... I ho feia tot bé! Es va dedicar a un munt de disciplines i és per això que es considera el millor exemple d’home del Renaixement, ja que tenia coneixements de molts temes. Els seus invents van assentar les bases d’aparells del futur que tots coneixem tan bé ara, com els helicòpters o els paracaigudes. No obstant això, el seu llegat més important és la pintura. Leonardo da Vinci és l’autor d’un dels quadres més famosos del món, La Gioconda, o Mona Lisa. S'exposa al museu del Louvre a París, des d’on milions de persones contemplen cada any l’enigmàtic somriure de la protagonista. Hi ha moltes incògnites sobre la Mona Lisa. Qui és? Què mira? Què vol dir el seu somriure? A la pàgina web del Louvre trobareu algunes respostes i una curiositat: sabíeu que La Gioconda va desaparèixer del museu el 1911? Va estar perduda durant dos anys!

 


Claude Monet
Va néixer a París l’any 1840 i és un dels grans pintors impressionistes, al costat d’altres noms molt importants per a la història de l'art com Renoir, Sisley, Pisarro o Degas. La pintura de Monet Impressió, sol naixent es considera la primera obra impressionista i la que va inspirar totes les altres. Representa un instant de l’alba amb pinzellades i grans traços que permeten apreciar la imatge global si l‘observem des de certa distància. Impressió, sol naixent s'exposa al museu Marmottan Monet de París.

 



Pablo Picasso
Va néixer a Màlaga, Espanya, el 1881. Tot i que també va treballar l'escultura, els gravats, la ceràmica i fins i tot la poesia, Picasso és sobretot un referent en el camp de la pintura cubista. Les seves obres han estat una gran influència per l'art modern. Ell mateix va passar per diverses etapes pictòriques, algunes més fosques i tristes, però el quadre Les senyoretes d’Avinyó va marcar un abans i un després en la seva carrera. L’obra representa cinc dones despullades, però amb formes planes i anguloses. En el seu moment, molta gent la va considerar una pintura impactant perquè no mostra figures realistes, sinó que ensenya diverses cares d’una mateixa cara alhora. Això és precisament el cubisme, del qual Pablo Picasso n’és un gran referent. Les senyoretes d’Avinyó estan exposades al MOMA, a Nova York.

 



Activitats per celebrar el Dia Mundial de l’Art

Blog_kidsandus_art_03

Des de Kids&Us us volem animar a omplir les vostres vides d’art cada dia, no només el 15 d’abril perquè l’art no només ens fa la vida més bonica, sinó que ens ajuda a expressar-nos. A nosaltres, i sabem que als nens i nenes també, ens encanta embrutar-nos les mans de pintura i treballar amb materials ben diferents per crear coses noves. Tot i que l'art, la creativitat i la imaginació no tenen límits, avui us proposem algunes idees per crear obres d'art amb material reciclat i altres eines poc habituals.

Pinzells de fruites i verdures
Obriu la nevera i aprofiteu les hortalisses que se us estiguin pansint per convertir-les en pinzells i tampons naturals. Amb una branca d’api tallada per la meitat i impregnada de pintura de colors, podreu estampar unes flors ben boniques; amb una patata, podreu crear tampons per pintar les vostres formes preferides. També podeu fer-ho amb les flors del jardí, que tant poden servir de pinzells com d’elements efímers per a les vostres creacions artístiques.

Pintura de bombolles de sabó
Agafeu un got d’aigua, una mica de sabó de rentar els plats, una goteta de pintura que no sigui tòxica i una canya. És tot el que necessiteu per crear bombolles de sabó de colors. Deixeu que les bombolles explotin sobre el paper i aconseguireu un efecte tant sorprenent com delicat.

Collage amb retalls de paper
Amb aquesta activitat, treballareu la perspectiva. Podeu començar dibuixant sobre el paper les figures que formaran la vostra obra d’art. Penseu quins colors necessiteu i canvieu les pintures per retalls de revistes velles. El resultat serà un collage fet de petits trossos de papers de colors.

No hi ha millor manera de celebrar l'art que gaudint-ne! A moltes ciutats, els museus són gratuïts el primer diumenge de cada mes, així que animeu-vos a descobrir les exposicions locals. Si viviu en una ciutat gran, segur que ja heu visitat els museus més famosos, però no teniu excusa per no gaudir de l'art local. És una bona manera de descobrir racons nous de la ciutat i passar temps de qualitat en família. De fet, cada vegada hi ha més museus que organitzen activitats per a totes les edats amb explicacions senzilles per als més petits i tallers per posar en pràctica tot el que s’ha après.Nueva llamada a la acción

Compártelo en >