Saint Patrick's Day: la festa irlandesa més famosa del món

S’acosta el Dia de Sant Patrici: esteu preparats perquè els trèvols i els follets us conquereixin? Submergir-se en les tradicions d’un país és fonamental per comprendre’n la cultura i aprendre’n l’idioma: les tradicions irlandeses formen part de la cultura anglesa, entre altres! De fet, ja fa uns anys que aquesta festa irlandesa s’ha fet famosa: des d’Irlanda fins als Estats Units i el Canadà, hi ha molts països arreu del món que celebren sant Patrici el 17 de març.

Avui volem descobrir-vos algunes tradicions relacionades amb la Diada de Sant Patrici i explicar-vos l’origen de la festa i on se celebra. També us suggerim algunes activitats que podem dur a terme amb els vostres fills i filles per celebrar-ho i ajudar-los a aprendre anglès mentre juguen.


Índex

· Saint Patrick’s Day: orígens i símbols de la festa
· A on se celebra el Saint Patrick’s Day?
· Aprenem algunes paraules en gaèl·lic pel Saint Patrick’s Day
· Activitats per celebrar el Saint Patrick’s Day

Saint Patrick’s Day: orígens i símbols de la festa

Blog_kidsandus_stpatrick_02

La llegenda més estesa explica que Patrici, que es deia Maewyn Succat originalment, era un jove escocès que va ser segrestat per uns pirates i venut com a esclau a Irlanda. Durant la seva estada en aquest país, Maewyn es va convertir al cristianisme, va fer-se sacerdot i va canviar-se el nom per Patrici; fins i tot es va convertir en patró d’Irlanda! Una altra llegenda explica que el jove Pádraig era un cristià que van segrestar; va aconseguir escapar-se dels seus segrestadors i es va fer capellà per acabar tornant a Irlanda i convertir el poble a la fe cristiana.

Però, per què la figura de sant Patrici és tan important per a la història irlandesa? Segons la llegenda, sant Patrici va salvar els habitants d’Irlanda perquè va aconseguir expulsar les serps del territori. És una metàfora, és clar. En realitat, segons la tradició catòlica, la serp representa la temptació i el mal; com que sant Patrici va predicar la paraula de Déu, va reconduir els irlandesos cap al bon camí i va vèncer el paganisme. També es diu que, per explicar el misteri de la Santíssima Trinitat, constituïda pel Pare, el Fill i l’Esperit Sant, sant Patrici va fer servir un trèvol, planta que ja era sagrada pels druides celtes. Per això, el trèvol s’ha associat amb la figura de sant Patrici des de sempre i alhora es considera el símbol d’Irlanda.

No obstant això, no s’han oblidat totes les tradicions paganes. Els trapelles follets irlandesos, els leiprachán, encara són ben vius com a símbol de la història irlandesa. Sembla que l’única manera d'escapar-se de les seves entremaliadures és vestir-se de color verd: per això, durant el Dia de Sant Patrici, que se celebra el 17 de març a molts països, se sol portar una peça de roba d'aquest color.

A on se celebra el Saint Patrick’s Day?

Com podeu imaginar-vos, a Irlanda és una festa nacional en tota regla. El Festival de Sant Patrici, que es fa a Dublín, és una celebració de les tradicions i de la cultura irlandeses: són cinc dies d'espectacles i concerts amb l’obligat National Parade del 17 de març, molt semblant a una rua de carnaval, amb màscares de follets i carrosses al·legòriques que involucren artistes, músics, dissenyadors, coreògrafs, enginyers i constructors de tot el país.

La desfilada de Dublín no és l’única. És més, us sorprendrà saber que ni tan sols és la més antiga! En realitat, la primícia d’organitzar una comparsa en honor al sant irlandès correspon als nord-americans: la primera desfilada del Dia de Sant Patrici es va fer a Boston el 1737 i després a Nova York, el 1762. Irlanda va començar a celebrar festes en honor al seu patró una mica més endavant; si bé la festa litúrgica data del 1600, la primera desfilada en honor seu es remunta al 1903 a Waterdorf i no va ser fins al 1931 que es va fer la primera desfilada a Dublín.

Saint Patrick’s Day a Nova York
La desfilada de Nova York és una de les més antigues i multitudinàries: prop de 150.000 persones, entre músics, ballarins i bandes de música, desfilen pels carrers de Manhattan per celebrar el sant, que també és el patró de l’arxidiòcesi de Nova York. De l’organització de la desfilada, se n'encarreguen un grup de voluntaris: generació rere generació, famílies senceres conformen la Saint Patrick’s Day Parade Inc., una organització sense ànim de lucre dedicada a la preparació d'aquest esdeveniment tan espectacular.

Saint Patrick’s Day a Mont-real
A Canadà, les primeres celebracions en honor a sant Patrici es van començar tres anys abans de la desfilada de Nova York, el 1759, de la mà d’uns quants soldats irlandesos desplaçats a Mont-real. La creixent immigració d’irlandesos al país va derivar més endavant en l’organització de la primera desfilada com a tal el 1924. És una de les més antigues: s’ha celebrat ininterrompudament des d’aquella data fins a l'actualitat! Així mateix, és una de les poques desfilades en què es porta una imatge de sant Patrici en processó.

Saint Patrick’s Day a Buenos Aires
A Buenos Aires també se celebra el Saint Paddy’s Day (un altre dels noms que rep aquesta festa), fet que no ens hauria de sorprendre si tenim en compte que hi viuen més de 500.000 irlandesos. L’avinguda de Mayo i els carrers del voltant s’omplen d’elfs, fades, gaiters i ballarins irlandesos per omplir de vida la desfilada de Sant Patrici més important de l’Amèrica del Sud.

Saint Patrick’s Day a Auckland
A l’hemisferi sud també se celebra el Sant Patrici. La tradició d’organitzar una rua per sant Patrici a Auckland es va consolidar el 1995 amb l’objectiu d’honrar els vincles entre Irlanda i Nova Zelanda. Igualment, la desfilada inclou una petita processó amb sant Patrici, balls i música tradicional irlandesa, parades de menjar i activitats per a tota la família.

Aprenem algunes paraules en gaèlic pel Saint Patrick’s Day

Totes les festes tenen vocabulari propi i el Saint Patrick’s Day no n’és l'excepció. No obstant això, en aquest cas, les paraules angleses per aquesta festa tenen origen gaèlic, una llengua que encara es parla a Irlanda. Repassem uns quants termes; començarem pels més populars:

Sant Patrici = Saint Patrick en anglès, Saint Pádraig en gaèlic.
Irlanda = Ireland en anglès, Éireann en gaèlic.
Verd (color) = green en anglès, glas en gaèlic en honor a la prada irlandesa.
Trèvol = símbol de bona sort; la varietat del típic trèvol irlandès s’anomena shamrock en anglès i seamróg en gaèlic.
Leprechaun en anglès, o leipreachán en gaèlic, és el follet trapella de què ja hem parlat.

Com a totes les festes, per sant Patrici també es desitja a la gent que passi unes bones festes. Aquestes són algunes de les expressions més habituals en gaèlic per fer-ho:

Salut! = Sláinte!
Que passis una bona festa de Sant Patrici! = Lá Fhéile Pádraig sona (duit)!
Que passeu una bona festa de Sant Patrici! = Lá Fhéile Pádraig sona (daoibh)!

Activitats per celebrar el Saint Patrick’s Day

Aquesta festa ja s’ha popularitzat arreu del món! Potser a la vostra ciutat no s’hi organitzen ni esdeveniments específics ni desfilades, però us volem recomanar algunes activitats que podeu fer amb nens i nenes: serà l’ocasió per passar temps de qualitat junts, desenvolupar la creativitat dels més petits i aprendre anglès jugant, tal com ensenya el mètode Kids&Us.

Aprenem cançons sobre Irlanda i sant Patrici
Com sempre ens agrada recordar-vos, la música és un dels millors recursos per aprendre un idioma estranger: escolliu temes divertits i encomanadissos perquè els petits puguin recordar les paraules més fàcilment. Aquí teniu algunes cançons en anglès dedicades a aprendre les tradicions d’aquesta festa:

I’m a Little Leprechaun


Five Little Shamrocks


I si us encanta ballar, apreneu-vos el ball dels leprechauns i el ball del trèvol!

Dance Dance Leprechaun Dance


Shamrock Beat


Fem una disfressa de leprachaun
Si teniu l’oportunitat de participar en una desfilada de sant Patrici, no teniu excusa: la disfressa de leprachaun és imprescindible! Aquests són els passos que heu de seguir per disfressar-vos de leprachaun irlandès:

  • Poseu-vos una samarreta verda o de quadres. També podeu posar-vos una camisa blanca i una jaqueta verda.
  • Per completar la disfressa, necessitareu uns pantalons o faldilla de color verd.
  • Els mitjons, que han de ser blancs, han d’anar per sobre els pantalons. És important que us arribin, com a mínim, fins al genoll.

Fins aquí és bastant fàcil, però els accessoris faran que sigueu leprachauns de veritat! A la vostra disfressa, no li pot faltar el barret, la corbata o el corbatí, els sabatots i, és clar, un calder d’or! Són objectes que podeu comprar a qualsevol lloc, però... De veritat voleu privar els vostres infants de crear els seus propis accessoris? Amb la vostra ajuda, òbviament! La creativitat no té límits, com sempre: podeu fer servir cartolines, retoladors de colors, trossos de tela, lluentons... Tot ha de ser verd i vermell, excepte el calder daurat!

Seguiu aquestes instruccions per fer-vos un barret, les sabates i una meravellosa barba de leprachaun. Pel que fa al maquillatge, esperem que aquest tutorial us serveixi d’inspiració.

Estem segurs que sereu uns leprachauns perfectes, llestos per donar la benvinguda a sant Patrici!

Nueva llamada a la acción

Compártelo en >