“Molt bé”: les veritables paraules màgiques

Quan els nens són petits, els pares solen celebrar –fins i tot de manera exagerada- qualsevol fita que assoleixin: el primer somriure, els primers passos, la primera paraula, etc. A mesura que els nens es van fent grans, per molt estrany que sembli, els pares van reduint el reforç positiu i posen més èmfasi en la correcció d’allò que el nen fa malament. Educar, en diuen.

Aquesta tendència fa que, al final d’un dia normal, un nen pugui haver fet moltes coses rellevants però ningú l’hagi felicitat. I que en canvi hagi fet només una cosa malament però l’hagin corregit de manera enèrgica. Quins valors transmet aquesta actitud dels pares? Incentiva la creativitat? Per cultivar aquest preuat talent es necessita molta experimentació, cosa que implica cometre errors. Centrar-se en els aspectes negatius no motivarà el nen a intentar fer alguna cosa que no domini, perquè el frenarà la poca probabilitat d’èxit. Al contrari, aquesta actitud només l’incentivarà a seguir el camí marcat, a fer només el que ja sap fer, a ser una ovella més del ramat.

De nosaltres depèn afavorir que un nen sigui creatiu, imaginatiu, arriscat, motivat i emocionalment intel·ligent i equilibrat. I pot ser que la clau radiqui en dues paraules: molt bé!


Natàlia Perarnau,
fundadora i creadora del mètode Kids&Us

Compártelo en >