Les tradicions de Cap d’Any arreu del món: celebracions familiars per a aquesta nit

T’estàs preparant per celebrar la nit de Cap d’Any i el primer dia de l’any en família? Tenim molta curiositat per saber quines celebracions i tradicions són típiques a la teva família. Aquest any, especialment, necessitem celebracions petites per desitjar-nos prosperitat, amor i benestar per l’any que comença. Moltes de les celebracions a què estem acostumats al nostre país i arreu del món s’han cancel·lat per seguretat, però no per això deixarem de repassar com se celebra el Cap d’Any en altres països.


Les tradicions de Cap d’Any


Aquí tenim la tradició de menjar-nos 12 grans de raïm quan arriba la mitjanit, un per cada campanada que marc l’entrada de l’any que comença. Menjar 12 grans de raïm és una tradició de la nit de Cap d’Any que també és habitual en alguns països de l’Amèrica Central, com Veneçuela i Costa Rica, on el número 12 és propiciatori per al Cap d’Any.

Per cert! No t’oblidis de portar una peça de roba de color vermell, el color dels bons propòsits, com a presagi per a l’any nou, aquesta tradició no s’ha cancel·lat!

Com celebren el Cap d’Any en altres països? Cada un té unes celebracions i tradicions pròpies per celebrar aquesta festa: algunes s’assemblen a les nostres, altres són bastant curioses, o almenys, curioses per nosaltres. Descobrim-les plegats!


Les tradicions de Cap d’Any a Dinamarca

Si pensen en la neteja i les bones formes dels països nòrdics, et sorprendrà saber que una de les tradicions de la nit de Cap d’Any més consolidades a Dinamarca és la de trencar plats. Aquesta celebració consisteix a anar físicament a la porta de les cases dels familiars i amics i trencar-hi plats per desitjar-los un bon any, ple de felicitat. El resultat és una gran quantitat de plats trencats als carrers del país. És curiós, oi?

 


Les tradicions de Cap d’Any a Alemanya

A Alemanya, és tradició fondre plom durant la nit de Cap d’Any per predir el que portarà l’any entrant. Sí, ho heu llegit bé! Aquesta tradició s’anomena Bleigießen i fins i tot els supermercats venen lots preparats per seguir-la. Es deixa refredar el plom fos en aigua i llavors s’interpreta la forma que té per determinar com serà l’any que comença. Es tracta d’una tradició de Cap d’Any curiosa i divertida que es pot fer a casa amb els nens i nenes fent servir cera.

Una altra tradició familiar de la nit de Cap d’Any és mirar Dinner for one, una obra curta que s’ha retransmès per la televisió cada 31 de desembre des de 1963. Vols saber quina peculiaritat té? L’sketch és en anglès i és un exemple típic d’humor britànic: els protagonistes són el majordom James (Freddie Frinton) i la rica Miss Sophie (May Warden). No t’expliquem res més, però que sàpigues que és tan popular que s’ha traduït a diversos dialectes alemanys i la frase més famosa s’ha convertit en una dita a Alemanya: The same procedure as every year, James!

 

 

Les tradicions de Cap d’Any als Estats Units

La tradició la de nit de Cap d’Any més coneguda arreu del món és, sens dubte, el Ball Drop, la caiguda de la famosa bola a Times Square: la bola triga 60 segons a recórrer els 40 metres que la separen del terra i aterra suaument quan hi arriba a la mitjanit. Aquest any, l’accés a Times Square estarà extremadament limitat per culpa de la COVID-19: molts pocs afortunats podran assistir a l’esdeveniment més esperat de l’any pels novaiorquesos (i no només per ells); la resta podrem participar-hi virtualment, des de qualsevol lloc del món.

Una altra celebració de Cap d’Any, que comparteixen amb altres països, és la de banyar-se el primer dia de l’any. Els participants de la Polar Bear Plunge, el salt col·lectiu a l’oceà, es reuneixen durant el matí de l’1 de gener a Coney Island per fer-se un bany propiciatori.



Les tradicions de Cap d’Any al Regne Unit i Escòcia

No podem tancar aquesta visió general de les tradicions i celebracions de Cap d’Any, sense explicar-te algunes de les celebracions de l’any nou anglès.

Saps com s’anuncia el Cap d’Any a Londres? Ho fa el Big Ben, que avisa de l’arribada de la mitjanit amb 12 campanades. Aquesta tradició va començar el 1923 i només s’ha suspès durant la Segona Guerra Mundial. Aquest any, tot i les obres de restauració que s’hi duen a terme, el Big Ben també anunciarà l’arribada del 2021.

Una altra tradició típica de la nit del 31 de desembre és que tots els membres de la família es reuneixen en cercle just abans de la mitjanit, agafats de la mà, per cantar tots junts l’Auld Lang Syne, una cançó tradicional escocesa, coneguda aquí com a L’hora dels adeus, que es fa servir per acomiadar l’any que s’acaba.

Si vols aprendre’t aquesta cançó típica de Cap d’Any, et deixem el vídeo amb la lletra en anglès per poder cantar-la amb els teus fills i filles.

 

 

Fun fact: saps quin és el primer país que celebra el Cap d’Any? Si has respost Nova Zelanda o Austràlia, t’has equivocat! Els que comencen primer a l’1 de gener són els habitants d’unes petites illes del Pacífic: Tonga, Samoa i Kiribati. A continuació, és el torn de Nova Zelanda, Austràlia, el Japó i Corea del Sud, respectivament. L’últim lloc d’aquesta classificació tan estranya és per l’Illa Baker, un atol de l’oceà Pacífic completament deshabitat.

 

I tu, com ho celebraràs amb els teus fills i filles? Sigui quina sigui la manera que escolliu per passar la nit de Cap d’Any, a Kids&Us us desitgem molta felicitat. El 2021, seguirem fent el millor que sabem fer: fer que els teus fills i filles aprenguin anglès d’una manera divertida. Esperem veure-us als nostres centres!

Happy New Year!

 

 

Nueva llamada a la acción

 

Compártelo en >