Les hores en anglès per a nens i nenes

 

Aquest cap de setmana tots els països de la Unió Europea canviarem l’hora per començar l’horari d’hivern. Això vol dir que endarrerirem els rellotges una hora, originalment per aprofitar millor la llum del sol, tot i que no tots els experts estan d'acord amb l'efectivitat d’aquesta mesura. Malgrat la controvèrsia, arreu del món hi ha gairebé 70 països que canvien l’hora. Per saber-ne més sobre els canvis horaris, us animem a navegar per les curiositats i estadístiques recollides a la web Timeanddate. És en anglès així que és una bona oportunitat per practicar l’idioma en família.

Incloure l’anglès a les activitats del dia a dia és una manera senzilla i efectiva d'aconseguir que l’aprenentatge sigui natural i espontani. És per això que avui us proposem aprendre plegats com es diu l’hora en anglès. Podeu aprofitar el canvi d’hora per començar a practicar, però segur que podeu convertir-ho en un joc recorrent quan feu plans en família. Si la necessiteu, tenim una publicació sobre els números en anglès que us serà útil per repassar-los una mica abans de començar amb les hores.

Índex 

What time is it? Com es diu l’hora en anglès?

Matí, tarda, vespre i nit en anglès

Activitats per aprendre les hores en anglès

 

What time is it? Com es diu l’hora en anglès?

shutterstock_1045803079

Hi ha diverses maneres de dir l’hora en anglès, la més directa és expressant exactament l’hora i els minuts. Per fer-ho, és important recordar els números en anglès i que els dies tinguin 24 hores de 60 minuts cada una. Una mica més endavant, veurem com s’organitzen les hores al llarg del dia; de moment, podem posar alguns exemples d’aquesta manera directa d'expressar l’hora en anglès:

10:35 ten thirty-five (les deu trenta-cinc)

07:50 seven fifty (les set cinquanta)

Per exemple, imagineu-vos que heu quedat per anar a patinar i voleu explicar a uns amics que acabeu a les 19:30 i que us trobareu després:

We will finish at nineteen thirty (o seven thirty).

Acabarem a dos quarts de vuit. 

Aquesta manera de dir l’hora pot ser una mica enrevessada a vegades, així que hi ha altres maneres més naturals d’expressar quina hora és en anglès. Amb l'exemple anterior, ja hem vist que, encara que el dia tingui vint-i-quatre hores, no sempre diem l’hora exacta tal com la marca el rellotge. A partir de les dotze del migdia, les hores es repeteixen i podem canviar thirteen, fourteen, etc. per l'equivalent simplificat: one, two, three, etc.

No obstant això, el més habitual és fer servir expressions específiques de les hores en anglès. D'entrada potser és una mica confús, però només cal una mica de pràctica per entendre bé el sistema i dominar-lo a la perfecció. Segurament algunes d'aquestes expressions sonaran als més petits.

O’clock

És probablement una de les més conegudes per parlar de l’hora en anglès. Significa literalment «en punt» i la fem servir per dir l’hora exacta, quan no passa ni falta cap minut d’una hora concreta. O’clock ens permet parlar, per exemple, de cites i horaris:

It's two o'clock. (02:00 or 14:00)

Són les dues en punt.

I always get up at six o'clock. (06:00)

Sempre em llevo a les sis en punt.

Make sure you're there by five o'clock. (05:00 or 17:00)

Assegura't de ser-hi a les cinc en punt.

Half past

Quan ha passat mitja hora de l’hora en punt, podem fer servir l'expressió half past:

I'll meet you at half past nine. (09:30 or 21:30)

Quedem a dos quarts de deu.

School usually finishes at half past three. (15:30)

Normalment l'escola acaba a dos quarts de quatre.

Quarter past / Quarter to

Quan en lloc de mitja hora, passen quinze minuts de l’hora en punt o bé en falten quinze per arribar a la següent hora en punt, podem parlar dels quarts d’hora amb les expressions a quarter past i a quarter to, similars a les que té el català. 

He arrived at a quarter past nine. (09:15 or 21:15)

Ell va arribar a un quart de deu.

It was a quarter to six when I left. (17:45)

Eren tres quarts de sis quan vaig marxar.

A part, les preposicions to i past també es fan servir individualment per indicar els minuts que passen o falten per arribar a l’hora en punt:

I'll see you at five past four this afternoon. (16:05)

Et veuré aquesta tarda a les quatre i cinc.

It is twenty to three in the afternoon. (14:40)

Falten cinc minuts per tres quarts de tres de la tarda.

A tall de resum, podem dir que les hores en anglès s’organitzen en quarts, com en català. Tots els minuts que passen de l’hora en punt i fins a arribar als dos quarts, s’acompanyen de la preposició past, sigui quarter past o minuts exactes. A partir de dos quarts, indicarem els minuts que falten per l’hora en punt amb la preposició to. Això significa a quarter to i també els minuts exactes per arribar a la següent hora en punt.

Nueva llamada a la acción

Matí, tarda, vespre i nit en anglès

shutterstock_184386821

 

Per als més petits, mesurar el temps encara pot ser un concepte una mica massa complex. No obstant això, segurament els resultarà molt senzill entendre que el dia s’organitza en franges horàries perquè amb la seva llengua materna saben que esmorzen al matí, que van a anglès a la tarda o que dormen a la nit. A continuació, repassarem tots aquests conceptes relacionats amb les parts del dia en anglès que ens permeten parlar del temps quan les hores exactes no són tan importants. Ho farem per ordre, des que surt el sol fins que es fa fosc:

Sunrise és l’alba, quan surt el sol:

We left before sunrise.

Vam marxar abans de l’alba.

Morning inclou totes les hores des que surt el sol fins al migdia.

She only works in the mornings.

Ella només treballa als matins.

Noon or midday es refereixen al migdia. Noon indica les dotze en punt, mentre que midday permet parlar de les hores properes al mgidia, sense ser les dotze en punt.

Hotel guests are requested to vacate their rooms by twelve noon.

Els hostes de l’hotel han de deixar les habitacions al migdia (a les dotze).

 

Afternoon es refereix a la tarda, a totes les hores des del migdia fins que al vespre que es fa fosc.

She studies art two afternoons a week.

Ella estudia art dues tardes a la setmana.

Sunset és el moment de la posta de sol, quan el sol s’amaga.

The fishermen set out at sunset for a night's fishing.

Els pescadors surten a pescar quan es pon el sol. 

Evening és el vespre, la part del dia que va des que es pon el sol fins la nit; generalment fins les nou.

I always go to see a movie on Friday evenings.

Cada divendres al vespre vaig a mirar una pel·lícula.

Night és la nit i inclou totes les hores des de les nou, aproximadament quan acaba el vespre, fins que torna a sortir el sol.

The snow came down during the night.

La neu va caure durant la nit.

Midnight indica la mitjanit, però també es fa servir per parlar de la matinada en general.

It was after midnight when we got home.

Vam arribar a casa passada la mitjanit.

Aquestes són algunes de les expressions més habituals per parlar de les franges del dia en anglès, però encara n’hi ha més. Us animem a descobrir-les al recopilatori Day & times of the day de Cambridge Dictionary.

Activitats per aprendre les hores en anglès

 

Ja hem vist uns quants exemples que us poden servir de guia per dir les hores en anglès en família. És tan fàcil com, de tant en tant, fixar-vos amb el rellotge de la cuina, el del cotxe o el de la farmàcia quan sigueu al carrer per provar de dir l’hora en anglès correctament. Només hi haureu de dedicar uns minuts i assegurarà que els infants poden estar pendents de dir bé l’hora durant una estona.

Targetes de vocabulari amb les hores en anglès

Per no dependre d’un rellotge i poder jugar amb hores variades quan us vingui de gust, podeu crear el vostre rellotge manual amb materials reciclats, amb agulles i tot! També podríeu dibuixar targetes de les hores amb rellotges en posicions diferents. Als més petits els encantarà participar en la creació d’aquests materials i practicaran mentre s’ho passen bé.

El bingo de les hores

A Internet, sobretot a Pinterest que sempre és una bona font d’inspiració, trobareu idees per crear el vostre bingo de les hores. També es tracta d’una manualitat que cridarà l'atenció de nens i nenes, així després els vindrà més de gust jugar i aprendran sense adonar-se’n. El procés és ben senzill: per una banda, s’han de dibuixar cartons de bingo canviant els números per rellotges que marquin hores diferents; per altra, cal retallar targetes amb rellotges que també marquin hores diferents. La persona que canta les hores haurà d'escollir a l’atzar les targetes amb els rellotges que haurem posat cap per avall sobre la taula i dir l’hora en anglès en veu alta, mentre els jugadors hauran de trobar el rellotge corresponent al seu cartó. Al principi segurament anireu més a poc a poc, però guanyareu velocitat i diversió amb la pràctica.

Les publicacions que dediquem als dies de la setmana en anglès i als mesos de l’any en anglès també us seran útils per practicar l’organització del temps en família. Trobareu recursos i activitats per posar-ho en pràctica, així que it’s time to have fun!

 

Nueva llamada a la acción

 

Compártelo en >