Jocs, activitats i manualitats de Carnaval per a nens i nenes

Com cada any, ens preparem per a l’arribada del Carnaval, la festa amb més colors i alegria que hi ha! Sens dubte, aquest és un any especial i haurem de renunciar a les desfilades de carrosses i a les màscares pels carreres de les ciutats, però sí que podrem celebrar-ho a casa, amb els nostres fills i filles.

Com es pot celebrar el Carnaval en temps de COVID-19? Per exemple, organitzant una festa. Si no es pot fer la celebració a l’aire lliure, als carrers i amb gent, podem organitzar una festa a casa, implicant els nens i nenes en la preparació dels adornaments, fent les màscares i disfresses o jugant a jocs educatius, però divertits. Comencem?


Índex de continguts

1. Activitats i màscares per un Carnaval en família

- Decorem la casa per Carnaval
- Fem màscares i barrets de Carnaval

2. Jocs per a la festa de Carnaval

- Vocabulari en anglès sobre el Carnaval
- Desfilada de màscares
- Concurs de cuina
- Endevina la paraula

3. D’on ve la tradició del Carnaval?

1.Activitats i màscares per un Carnaval en família

Decorem la casa per al Carnaval

La primera activitat que us proposem és la de crear alguns adornaments senzills per decorar el vostre menjador. Ho podeu fer amb poc temps i amb la col·laboració dels vostres fills i filles.

Garlandes de serpentines

● Prepareu unes quantes serpentines, tisores de punta rodona i una mica de cola.
● Talleu les serpentines en trossos d’uns 2 cm de llarg, agafeu la primera tira i enganxeu-ne els extrems per fer un petit anell.
● Introduïu una segona tira a l’anell i enganxeu-ne també els extrems. Repetiu l’acció tants cops com vulgueu per construir la garlanda.

Així podeu fer garlandes formades per anells de serpentina de la longitud que vulgueu: una manera senzilla de decorar casa vostra per qualsevol festa!

Garlandes de globus i confeti

● Agafeu diversos globus i infleu-los amb un parell de grapats de confeti a dins. Es poden omplir tots o només alguns.
● Lligueu els globus a un fil de niló resistent o bé a un cordill i pengeu-los on vulgueu.

Fem màscares i barrets de Carnaval

Tot i que ja hàgiu pensat en les disfresses, probablement no tingueu màscares a l’estil clàssic del Carnaval de Venècia. No us preocupeu, no us estem suggerint que us feu disfresses complicades i cares. Només heu de preparar plats de paper, pinzells, pintures, cola, pedreria, plomes i, per descomptat, una mica de fantasia i imaginació!

Per fer unes disfresses d’allò més originals, podeu fer servir materials que tothom té per casa. Comencem amb uns barrets divertits per completar les disfresses dels vostres fills i filles. A continuació, recollim algunes idees.

Barret de dinosaure

● 1 globus
● Cola líquida i pinzell
● Aigua
● Tisores
● Pintures i pinzell
● 1 retolador negre
● 1 grapadora
● 1 cordó elàstic
● Paper (cartró, diaris)

Podeu seguir les instruccions del vídeo per fer el barret de dinosaure en aquest enllaç.

Barret de cuiner

● 1 full de paper blanc (50 cm x 60 cm)
● Retoladors de colors
● Adhesius (les que vulgueu)
● Tisores
● 1 regle
● 1 grapadora
● Cinta adhesiva
● Paper de diari

Potser us penseu que fer un barret de cuiner és fàcil, però no subestimeu aquesta activitat! Feu, primer de tot, una ullada al nostre vídeo per fabricar un barret de cuiner.

Si, en canvi, preferiu fer-vos una màscara que cobreixi tota la cara, aquí teniu un vídeo per fabricar una màscara d’os, amb només un plat de paper. Per últim, si voleu fer-vos una disfressa completa, us proposem que sigui... de l’espai! Us sembla impossible i molt difícil? Doncs no! Només heu de seguir les instruccions del nostre vídeo per fabricar-vos una disfressa de robot.

I pels qui, tot i tenir-ne ganes, no tenen temps per fer mascares de Carnaval? No us preocupeu! A Kids&Us també hem pensat amb vosaltres: hem preparat algunes màscares per retallar i decorar al vostre gust! Cada una representa un animal... els vostres fills i filles ja en coneixen els noms en anglès?

Podeu descarregar les màscares per retallar i decorar a l’enllaç següent.

3_Antifaces Carnaval

2. Jocs per a la festa de Carnaval

Vocabulari en anglès sobre el Carnaval

És innegable que disfressar-se és una de les activitats que més agraden als petits de la casa. Podem aprofitar l’ocasió per ensenyar-los vocabulari en anglès relacionat amb el Carnaval i les màscares que han escollit! A continuació, us presentem algunes idees de com utilitzar els termes en una frase.


1. Disfressar-se: to dress up
Tomorrow I’ll dress up as a mummy.
Demà em disfressaré de mòmia.

2. Disfressa de Carnaval: (Carnival) costume
This costume is out of this world!
Aquesta disfressa és increïble!

3. Festa de disfresses: fancy dress party
I’m going to a fancy dress party this afternoon.
Aquesta tarda aniré a una festa de disfresses.

4. Concurs de disfresses: fancy dress competition
Last year my sister won a fancy dress competition.
L’any passat la meva germana va guanyar un concurs de disfresses.

08-02_IG_1080x1080_CarnivalVocabulary2   08-02_IG_1080x1080_CarnivalVocabulary4

08-02_IG_1080x1080_CarnivalVocabulary5  08-02_IG_1080x1080_CarnivalVocabulary3

Aquí teniu una llista amb els noms en anglès d’algunes disfresses de Carnaval. Hi ha la dels vostres fills i filles?

Infermer/a: nurse
Metge/metgessa: doctor
Príncep/princesa: prince/princess
Rei/reina: king/queen
Mag/a: wizard
Monstre: monster
Pirata: pirate
Robot: robot
Cowboy/cowgirl: cowboy/cowgirl
Tigre: tiger

Desfilada de màscares

Si heu fabricat les vostres màscares, podeu organitzar una desfilada al menjador! Per fer-ho més interessant, podeu demanar als nens més grans que presentin la màscara que han fet i la descriguin en anglès; així practicaran les paraules relacionades amb els materials i les colors.

També podeu organitzar un concurs de maquillatge per als nens més petits, en el qual el guanyador/a es podrà maquillar amb molts colors, amb l’ajuda del pare i la mare. És una molt bona ocasió per aprendre o repassar els colors en anglès!

Desfilada de màscares de Carnaval

Concurs de cuina

A més de divertir-se amb els colors, sabem que als nens i nenes els encanta remenar a la cuina. Així doncs... per què no aprofitem l’ocasió i organitzem el Dia de les Pancakes? Ja vam parlar-vos d’aquesta tradició anglès aquí, on també trobareu els ingredients i la recepta per preparar unes pancakes delicioses.

Endevina la paraula

Heu preparat garlandes de globus i confeti? Feu-les servir per al primer joc!

● Escolliu un tema, en funció de l’edat dels nens i nenes i dels coneixements d’anglès. Per exemple, números, animals, oficis...
● Els petits es col·locaran en una fila paral·lela a una distància mínima de 15 passos de la garlanda.
● Segons el tema que hàgiu escollit, cada nen/a haurà de traduir 15 paraules en anglès, una per cada passa que el/la separa de la garlanda: el nom d’un animal, un número, un ofici... Si l’encerta, farà una passa endavant.
● Qui endevini abans totes les paraules i arribi primer sota la garlanda, serà el/la guanyador/a.

Regal: qui aconsegueix crear, com a mínim, tres frases completes amb tres de les paraules encertades podrà explotar un dels globus amb confeti. Prepareu l’aspiradora, la necessitareu!

Aquests són només alguns suggeriments per animar el vostre Carnaval a casa, sense oblidar-vos de l’anglès. Ara ja esteu preparats per organitzar una festa de Carnaval perfecta, però abans d’acomiadar-nos, volem repassar els orígens d’aquesta festa.

D’on ve la tradició del Carnaval?

El Carnaval se celebra a gairebé tot el món. Entre les celebracions més conegudes d’aqueta festa, hi ha, sens dubte, el Carnaval de Rio de Janeiro i un de més proper a nosaltres, el Carnaval de Venècia. Les desfilades, les màscares i la tradició de les carrosses caracteritzen la majoria de carnavals d’arreu del món.

Aquesta festa té orígens antics i precristians, tot i que aquí, les celebracions de Carnaval marquen el començament de la Quaresma, el període previ a la Pasqua durant el qual els catòlics s’abstenen de menjar carn. No és casualitat! La paraula carnaval prové del llatí carnem levare (‘treure la carn’). És per això que, la setmana prèvia al període de dejú, la gent fa un bon tiberi i s'afarta de menjar. L'inici d'aquesta setmana el marca el Dijous Llarder (o Dijous Gras), que antigament s’aprofitava per menjar els aliments “prohibits” a partir de l’inici de la Quaresma. Els aliments tradicionals d’aquesta jornada són la botifarra, la coca de llardons... tots amb un alt contingut de greixos animals.

Una última curiositat: al Regne Unit i als països anglosaxons, el nostre Dijous Llarder s’anomena Shrove Tuesday (‘dimarts de confessió’) i, tradicionalment, també s’ha aprofitat per consumir els aliments que no es podran consumir durant la Quaresma.

 

Nueva llamada a la acción

Compártelo en >