Els colors de l’arc de Sant Martí en anglès

Els colors formen part de les primeres paraules que aprenen els nens i les nenes en totes les llengües; els permeten descriure el seu món de manera senzilla i fomenten la seva imaginació i creativitat. Poder posar nom als colors que els envolten i que fan servir per dibuixar, és clau en el seu procés d’adquisició de la llengua, tant la materna com l’anglès. A més, els colors també serveixen a petits i grans per expressar les seves emocions. Tant és així que hi ha moltes expressions amb colors en anglès que ajuden a expressar estats d’ànim i sensacions. Relacionem el blau amb la tristesa o el vermell amb estar enfadat, però també associem el verd a la primavera, el blanc a la pau o el groc a l’alegria.

En el post d’avui repassarem els set colors de l’arc de Sant Martí en anglès i algunes expressions útils per practicar l’idioma en família. Per exemple, sabíeu que el tercer dilluns de gener es coneix com a Blue Monday? Seguiu llegint i descobriu el perquè!

Aprèn els 7 colors de l’arc de Sant Martí en anglès

Blog_kidsandus_220113_Acroiris_02

Pot ser que alguna vegada hàgiu vist la paraula color en anglès escrita de dues formes diferents: colour és l’escriptura en anglès britànic i color, en anglès dels Estats Units. Si parlem dels colors de l’arc de Sant Martí fem referència als colours of the rainbow. Són set i van del vermell al violeta, tal com els va descobrir el científic Isaac Newton.

Red: vermell
Orange: taronja
Yellow: groc
Green: verd
Blue: blau
Indigo: indi
Violet: violeta

De vegades pot costar una mica recordar els set colors per ordre, però hi ha una tècnica molt útil que consisteix en formar una frase amb paraules que comencin amb la primera lletra de cadascun dels colors. Una de les més tradicionals en anglès és la que diu: Richard Of York Gave Battle In Vain, però us animem a inventar-vos les vostres pròpies fórmules mnemotècniques!
Per completar la nostra llista, ens falten els dos colors bàsics: el blanc (white) i el negre (black). Si volem anar una mica més enllà, també podem classificar els colors segons altres característiques, en veiem algunes: tenim els cold o cool colours (colors freds) o warm colours (colors càlids) o els bright colours (colors alegres) com el rosa, el coral o el truquesa (pink, coral o turquoise). La paleta de colors és tan àmplia com la nostra imaginació! A més, Pantone® crea un color nou cada any; el color del 2022 és un to de morat anomenat Very Pi, així que la llista no s’acaba mai!

Expressions amb colors en anglès

Els idioms i les frases fetes en anglès ens ajuden a assolir un domini molt més autèntic i natural de l’idioma. Hi ha moltes expressions en anglès amb colors que us animem a aprendre i a practicar en família. Tot seguit us en deixem una selecció amb el nostre top 10 preferit. Fixeu-vos-hi bé perquè podeu trobar-ne moltíssimes més en les versions originals dels dibuixos animats i les pel·lícules en anglès.

Catch someone red handed
Enganxar algú amb les mans a la massa, fent alguna cosa que no toca. Per exemple: He tried to cheat on the exam, but his teacher caught him red handed.

Once in a blue moon
Aquesta expressió ens serveix per explicar quan una cosa passa de forma molt esporàdica: My sister lives in Australia, so I only see her once in a blue moon.

Red in the face
Vol dir posar-se vermell de vergonya: She was red in the face from all of the mistakes she made during her conference.

To feel blue
La pel·lícula de Disney Inside Out ens va ensenyar que el color blau s’associa a la tristesa, així que quan someone is feeling blue vol dir que algú està trist. Per aquest motiu, el tercer dilluns de gener es coneix com a Blue Monday, perquè es considera el dia més trist de l’any. Més endavant us expliquem per què.

To give someone the green light
Com en els semàfors, donar llum verda a algú vol dir donar permís per fer alguna cosa.

To put something in black and white
Equival a posar negre sobre blanc. És a dir, deixar per escrit alguna cosa.

To raise a white flag
Rendir-se o acceptar una derrota. Històricament es feia servir a les guerres, però ara serveix per acceptar derrotes en competicions o també en discussions.

To see the red light
De nou agafem el semàfor com a referent: el color vermell alerta de perill, així que to see the red light significa veure com s’apropa un perill.

White elephant
Aquesta expressió la fem servir per fer referència a una andròmina o algun trasto poc útil. Per exemple: This old car doesn’t run, it’s just a white elephant.

Activitats per aprendre els colors en anglès

Blog_kidsandus_220113_Acroiris_03

Una manera fantàstica d’aprendre vocabulari aparentment senzill com el dels colors és a partir de jocs i cançons. Les melodies encomanadisses i repetitives faciliten la memorització i els jocs posen l’emoció i la diversió al servei de l’aprenentatge. També podem preparar fitxes i altres materials per repassar el vocabulari en família i així convertir aquesta estona en una aventura.

Cançó dels colors en anglès

Escoltar qualsevol recurs en anglès i estar-hi en contacte el màxim de temps possible és clau per aconseguir un bon domini de la llengua. Hi ha moltes eines per escoltar àudios en anglès una estona cada dia amb els nostres fills i filles, però les cançons són tant divertides com útils perquè ajuden a aprendre nou vocabulari, a afinar la comprensió oral i a millorar la pronunciació. Per començar us animem a descobrir una cançó de Kids&Us en la qual els colors són els protagonistes.

 

En la descripció del vídeo, hi trobareu la lletra de la cançó perquè la pugueu cantar sense problemes i per descobrir nou vocabulari plegats, però aquí us compartim una de les estrofes perquè us animeu a pintar el món amb nosaltres.

Know you can fly
Know the rainbow is there to find
Reach for the sky
See your true colours will shine
Turquoise: connect, create, talk bright
Green: grow strong towards the light
Black: be confident to take Flight

Jocs amb els colors en anglès

Jugar connecta directament amb l’emoció dels més petits. En fomenta la imaginació i l’interès; per això, el joc és una estratègia d’aprenentatge tan interessant. Per aprendre els colors podem preparar jocs senzills i manualitats com els que us recomanem tot seguit.

I spy
Els jocs de paraula en veu alta són fantàstics per jugar i aprendre en qualsevol moment i en qualsevol lloc: mentre camines cap a l’escola, a l’autobús, durant els viatges en cotxe, preparant el sopar... I hi ha un clàssic que mai falla: el popular I spy. Ja n’hem parlat en altres articles del blog, però el mecanisme no pot ser més senzill. Comença un dels jugadors amb la frase «I spy, with my little eye, something that is…» i a continuació afegeix un color, per exemple, «yellow», i en aquest moment els altres participants han de buscar de què es tracta. D’aquesta manera podem practicar els colors fàcilment a més d’altre vocabulari senzill de coses que tenim per casa o que veiem pel carrer.

Aigua de colors
Una manera divertida d’aprendre els colors en anglès passa per jugar-hi directament. Podem pintar i dibuixar, i també crear la nostra pròpia aigua de colors. L’experiment és molt senzill: omplim ampolles petites d’aigua i les tenyim amb un color primari (primary colour), que són el vermell, el groc i el blau (red, yellow, blue). Després podem jugar a barrejar els colors primaris per veure com apareixen els secundaris (secondary colours), com el verd, el taronja i el lila (green, orange, purple). Oi que és divertit veure com la barreja d’aigua groga i blava es converteix en verd? La vermella amb la groga es torna taronja i si hi afegim una miqueta de blau... es queda marró (brown)!

La collita de colors
Per les estones en què us vingui de gust una mica més de moviment, us proposem ser recol·lectors de colors: prepareu cubells o caixes per emmagatzemar la vostra collita i etiqueteu cada recipient amb una cartolina d’un color diferent. Ara només cal que afineu la vista i fiqueu a cada cubell o caixa els objectes que trobeu de cada color per casa. Ho podeu convertir en una competició en família, qui serà el primer que trobi un objecte de cada color?

Fitxes dels colors en anglès
Les fitxes són un recurs educatiu molt útil perquè permeten posar sobre la taula conceptes més abstractes com els colors. Podeu crear les vostres pròpies fitxes retallant cartolines de colors i escrivint-hi el nom de cada color en anglès. Així, amb aquest material tan senzill podreu practicar-los en qualsevol moment. Podeu repassar el vocabulari, però també convertir les fitxes en un joc i fer-les servir, per exemple, per etiquetar les joguines o les coses de casa segons el seu color principal.

Contes sobre els colors en anglès
Un altre material bàsic per l’aprenentatge són els llibres i contes en anglès, sempre adaptats als interessos de cada edat. Els contes fomenten la imaginació dels més petits, els ajuden a entendre conceptes complexos i a posar-los en pràctica en diferents situacions. A la biblioteca de Kids&Us, els nens i nenes trobaran uns guies excepcionals per aprendre els colors en anglès. Amb la col·lecció Play&Learn with colours, els bebès descobriran els colors i més vocabulari bàsic i, a mida que creixin, es trobaran amb personatges que els seguiran guiant a través del vocabulari de l’arc de Sant Martí. Amb la divertida història Betty Sheep Colours, els infants de 2 a 4 anys aprendran que hi ha ovelles blanques i negres; i amb Gina Ginger and the Colour Fairy, els nens i nenes a partir de cinc anys descobriran encara més colors perquè la Gina s’ha cansat de ser pèl-roja i ara vol tenir el cabell d’altres colors!

Good to know: Blue Monday o el dia més trist de l’any

Com hem vist fins ara, en anglès hi ha moltes expressions amb els colors que ens serveixen per parlar de les nostres emocions o del nostre estat d’ànim. Si to feel blue hem dit que significa estar trist, el Blue Monday es considera el dia més trist de l’any.

Va ser l’any 2004 quan Cliff Arnall, de l’escola de Psicologia de la universitat de Cardiff (Regne Unit), va anunciar que havia trobat la fórmula matemàtica per determinar el dia més trist de l’any. Segons aquesta fórmula, el Blue Monday és el tercer dilluns de gener, quan suposadament conflueixen la tristesa post nadalenca amb la tornada a la rutina, la pressió pels propòsits de Cap d’Any, el mal temps que fa a alguns països i la temuda clatellada de gener.

Hi ha certa polèmica al voltant del Blue Monday, considerat simplement un truc publicitari, però des de Kids&Us us convidem a convertir-lo en un dia ben càlid. Ajudar els nostres fills i filles a identificar i a expressar el que senten potenciarà la seva intel·ligència emocional i farà que siguin adults més empàtics.

 

Nueva llamada a la acción

Compártelo en >