Dia del llibre: Com celebrar-ho amb nens i nenes

 

 

 

El dia del llibre es celebra el 23 d’abril i és una data molt significativa en que nens i grans celebren el plaer de la lectura. És un dia de gran simbolisme per a la literatura mundial: en aquesta data, al 1616, van morir l’escriptor espanyol Miguel de Cervantes, l’anglès William Shakespeare i el poeta peruà Inca Garcilaso de la Vega.

En llocs com Catalunya, el Dia de Llibre coincideix amb la Diada de Sant Jordi i és un dels dies més especials i romàntics de l’any, amb parades de llibres i roses en els carrers plens de gent.

Normalment, quan se celebra el Dia del Llibre sempre pensem en passar la jornada a l’aire lliure, passejant amb la família.

Aquest 23 d’abril ens haurem de quedar a casa, però això no vol dir que no puguem celebrar el Dia del Llibre, de cap manera. Així que si els vols celebrar amb nosaltres, segueix llegint!

 

5 idees originals per al Dia del Llibre

1. Manualitats de Sant Jordi per a nens i nenes

Als més petits els hi encanta la llegenda de Sant Jordi. Els personatges de la història (dracs, princeses i cavallers) fan volar la seva imaginació i són els protagonistes perfectes per a fer manualitats de Sant Jordi amb nens.

Ja que no podrem sortir a comprar un rosa per a la mare, com mana la tradició, podem fer una rosa de feltre, plastilina o pintar-la en cartolina i retallar-la.

Fins i tot, podem fer un homenatge al Dia del llibre i fer una rosa de Sant Jordi reciclant un llibre vell!

 

També podreu aprendre a fer fàcilment un terrorífic drac de Sant Jordi amb una pinça de la roba o fer un drac amb un rotllo de cartró.

 

2. S'aixeca el teló! Representem el conte de Sant Jordi amb els nostres nens i nenes

Res millor per a celebrar el Dia del llibre que convertir-nos en dramaturgs i actors per un dia. És molt típic celebrar Sant Jordi representant la seva llegenda. Primer podem llegir el conte: si no el teniu a mà, podeu trobar un conte de Sant Jordi explicat per a nens i nenes.

Una vegada ens hem fet amb l’argument (el drac malvat vol menjar-se la princesa però acaba derrotat per Sant Jordi. Aquest regala a la protagonista una rosa nascuda de la sang de la bèstia), podem començar a muntar el nostre teatre. Amb teles, materials reciclats i objectes que trobem per casa podrem fer-nos fàcilment una disfressa de cavaller, de princesa o de drac, una rosa o un castell.

Podem convidar a la família a veure la nostra obra de teatre fent una videotrucada als avis o cosins i representant-la per a ells o bé gravar un vídeo de l’estrena per a compartir-lo amb els amics de l’escola.

 

3. Vídeos de Sant Jordi per a nens i nenes que expliquen la llegenda amb dibuixos 

A la xarxa trobareu una pila de vídeo de Sant Jordi per a nens i nenes. Aquest de ben segur que els hi agradarà: és una cançó de Sant Jordi interpretada per Dàmaris Gelabert.

En aquest simpàtic vídeo de Sant Jordi teniu la llegenda cantada en català amb imatges reals i animació.

I, si us agraden els Lunnis, no us perdeu aquesta recreació de la llegenda de Sant Jordi que van oferir en el seu programa. Amb uns dibuixos entranyables i contemporanis i la música de Lucrècia.

 

4. Un recital casolà de poesia en el Dia del Llibre 

Celebrem la llengua i la literatura aprenent i recitant una poesia que ens agradi. Podem triar-ne una per a cada membre de la família i oferir un petit recital. Si asseiem les joguines preferides dels nostres fills i filles al sofà, en n’assegurem un públic entregat. I si no tenim llibres de poesia a casa, podem buscar-ne per internat algun adequat per a la seva edat. Ajudem-nos de gestos per a representar-lo i ens quedarà brodat!

 

5.Celebrar el Dia del Llibre escrivint els nostres propis contes

Si, pel motiu que sigui, no podem comprar nous llibres per a celebrar el Dia del Llibre, sempre podem escriure els nostres propis contes. Serà una sorpresa diferent i un bonic record per quan els petits, creixin

Els protagonistes poden ser membres de la nostra família o amic als que trobem a faltar, els més xics poden fer els dibuixos i els grans podem escriure el text. Entre petits i grans, podem tibar d’inspiració i crear una bonica història per regalar.

Podem adaptar la llegenda de Sant Jordi fent que passi a la nostra ciutat, o amb nosaltres com a protagonistes. O canviar l’argument: perquè no una princesa guerrera o una drac bonifaci i vegetarià?

Deixem que les muses ens acompanyin en aquesta Diada de la Rosa i el llibre!

Compártelo en >