Com ensenyar anglès als nens i nenes

Com tots sabem, saber anglès és una competència fonamental avui en dia, però aprendre una llengua estrangera no és bufar i fer ampolles. Entrar en contacte amb l’anglès des de ben petits, quan el cervell està més predisposat a l’aprenentatge, és clau per aprendre una llengua i integrar-la d’una manera natural i espontània. Aquest procés d’aprenentatge, que comença en edat infantil, prossegueix a mesura que l’individu es va fent gran; per aquest motiu, no podeu esperar que els vostres fills i filles parlin en anglès perfectament en pocs mesos. No obstant això, sí que és cert que com més aviat es comenci, més gran serà la possibilitat de desenvolupar un ampli coneixement de la llengua anglesa.

Hi ha molts cursos d’anglès per als més petits, però confiar en una escola d’anglès és, segurament, la millor estratègia per tal que els nens i nenes aprenguin aquesta nova llengua. Tot i això, existeixen moltes altres estratègies que les mateixes famílies poden adoptar per apropar els infants a l’idioma d’una manera més natural i espontània, per aprofitar el potencial que tenen els petits per “absorbir” la llengua. És necessari que els pares i mares parlin anglès perfectament? No, tot i que és clar que un mínim coneixement de la llengua els ajudarà. A més, ajudar els fills i filles en aquest procés de descobriment de l’anglès pot ser una ocasió ideal perquè els adults repassin i consolidin el seu anglès.  

 

Paciència i positivitat

Carregueu-vos de paciència: els vostres fills i filles no estan fent un curs intensiu i no aprendran la llengua d’un dia per l’altre. Per no fomentar sentiments de negativitat i d’ansietat que frustrin aquest enfocament lúdic i espontani, s’ha d’evitar pressionar-los. Qualsevol progrés és un èxit: aquest principi farà de l’aprenentatge de l’anglès un procés positiu i gratificant per a nens i nenes, i els ajudarà a seguir motivats.

 

Constància

Aquesta estratègia d’apropament espontani a l’anglès serà més eficaç si es duu a terme amb certa constància. Com més exposició a l’anglès tinguin els vostres fills i filles, més absorbiran paraules, estructures i altre material lingüístic. Intenteu integrar l’aprenentatge de l’anglès a la seva vida quotidiana d’una manera natural. Per exemple, podeu establir un moment “en anglès” per cada dia: podeu jugar o mirar la televisió en anglès en comptes de fer-ho en la vostra llengua materna. També podeu connectar l’aprenentatge de l’anglès a diversos moments de la rutina; al moment de despertar-se, durant l’esmorzar, a l’hora de jugar o de banyar-se, podeu fer servir paraules i frases en anglès.

 

Diversió

La paraula capital per tot el que es refereix a l’aprenentatge en edat infantil és diversió. No podem esperar el mateix compromís i esforç mental per part de nens i nenes que per part dels adults, la seva capacitat de concentració per temes que no els interessen és mínima. Per altra banda, el sistema cognitiu infantil està completament predisposat al descobriment i a l’aprenentatge, per la qual cosa aprenen moltíssimes coses i ho fan ràpidament, sense cansar-se, sempre que rebin estímuls de qualitat. Una manera d’estimular-los és captar la seva atenció i brindar-los un aprenentatge de l’anglès divertit i natural, que integri l’anglès a la seva vida quotidiana i que  faci els jocs i activitats que més els diverteixen, no només en la vostra llengua, sinó també en anglès.  Us proposem una llista de recursos per poder apropar-vos a l’anglès d’una manera divertida.

 

Recursos didàctics en anglès

Llibres

Els libres solen estar entre els primers recursos que es fan servir per estimular la ment dels més petits i que es diverteixin, per exemple, llegint-los contes il·lustrats aprenen a associar paraules amb dibuixos. Per què no fem el mateix en anglès? Hi ha libres per a totes les edats; els més simples són els libres amb imatges, en els quals cada imatge s’associa al nom d’una paraula, sovint agrupades per àrees semàntiques (per exemple, animals, colors, objectes de casa o família). Si a més a més tenen suport d’àudio, com botons per escoltar la pronunciació de les paraules, els més petits poden ser més autònoms a l’hora de fer servir aquests llibres. Un altre exemple de llibres que es poden utilitzar per afavorir l’aprenentatge lingüístic són els contes il·lustrats, que les mares i els pares poden llegir als seus fills i filles, i que ells sempre adoren. Una altra opció són els llibres bilingües amb històries que generalment són molt fàcils d’entendre, en les quals els personatges parlen ja sigui en castellà o en anglès. 

 

Jocs per ensenyar anglès a nens i nenes

Una altra estratègia molt simple és transformar els jocs preferits dels vostres fills i filles en jocs en anglès. Es pot jugar a molts jocs amb flashcards, per exemple, els jocs tipus memory, en els quals els petits de la casa han de trobar parelles de cartes amb la mateixa imatge i dir el nom de l’objecte que hi ha representat. Un altre joc que també es pot transformar en un joc en anglès fàcilment és el joc del penjat (hangman, en anglès), en el qual s’ha d’endevinar una paraula a partir de la quantitat de lletres que la componen. Una altra opció és el joc del telèfon: direm una paraula o frase en anglès en lloc d’en el vostre idioma habitual. També podeu adaptar jocs de mímica: una persona fa de mim i l’altre ha d’endevinar què està fent amb una paraula en anglès. El joc del bingo també seria recomanable, ja sigui jugant amb números o amb imatges associades a paraules; es pot fer servir per aprendre els números o altre vocabulari en anglès.

 

Jocs online en anglès i apps

Avui en dia, la tecnologia ofereix molts recursos per aprendre una llengua estrangera a través de diverses activitats interactives. L’avantatge pels més petits és precisament que aquest tipus de recursos els resulten molt estimulants. En aquest punt, cal dir que és necessari fer servir aquests recursos amb moderació per no exposar-los a un ús excessiu dels dispositius electrònics.

Hi ha molts llocs web i aplicacions dedicades exclusivament a nens i nenes que ofereixen jocs, vídeos i activitats de tota mena per desenvolupar diverses competències en anglès. Alguns exemples poden ser-ne:

  • Jocs per aprendre vocabulari, com mots encreuats o jocs d’associació, en el quals s’ha de connectar la imatge amb la paraula corresponent.
  • Exercicis d’escolta i comprensió, en els quals s’ha d’associar la paraula escoltada amb la imatge o paraula escrita que correspongui.
  • Jocs de lectura i creativitat, com llegir una breu història i després escollir la imatge que millor la representa entre una sèrie d’imatges o crear una història nova a partir d’alguns elements proporcionats.
  • Mirar vídeos amb subtítols i activitats per completar després d’haver-los vist per estimular l’aprenentatge de paraules i frases.
  • Exercicis de lletrejar per aprendre com s’escriuen les paraules.
  • Activitats simples de gramàtica, com qüestionaris de resposta múltiple, exercicis de completar o reordenar paraules per formar una frase amb significat.

Alguns dels llocs web en què podreu trobar aquestes activitats i que us aconsellem són:

 

Cançons infantils i de bressol

Les cançons infantis i de bressol són un element fonamental a la vida dels més petits i també dels bebès. Aprofitem, doncs, aquest component tan familiar per ells per tal de desenvolupar l’aprenentatge de l’anglès. L’aspecte positiu de les cançons infantils i de bressol és que es poden escoltar, repetir i cantar per fer-ne un aprenentatge actiu. La repetició en què es basen aquestes cançons és una part molt important del procés d’aprenentatge en nens i nenes. Escoltar la cançó i aprendre-la ajudarà els més petits a repetir paraules, memoritzar vocabulari i millorar la pronunciació.

Alguns dels llocs que us hem proposat a la secció anterior tenen moltes cançons infantils i de bressol; també podeu buscar-ne a YouTube o a Google teclejant “Children’s songs”. Podeu trobar alguns dels títols més famosos recollits a l’entrada del nostre blog sobre cançons de bressol en anglès per a nens i nenes, però també podeu buscar-ne altres com “Head Shoulders Knees and Toes”, “If You’re Happy”, “Ten Little Indians”, “Old MacDonald had a Farm”, “Five Little Monkeys”, “Twinkle Twinkle Little Star” i molts d’altres!

Proveu també de buscar cançons que no s’hagin escrit expressament per al públic infantil, però que s’hi adaptin: un molt bon exemple seria “All Together Now” de The Beatles.

Aquesta cançó de la famosa banda anglesa té un ritme que s’enganxa i una lletra molt senzilla que conté números, lletres de l’abecedari, colors i altres expressions familiars. És perfecte perquè els més petits l’escoltin i repeteixin constantment.

 

Vídeos, dibuixos animats i pel·lícules

Als nens i nenes els encanta mirar la televisió... a vegades massa i tot! Sempre amb moderació. Per què no aprofitem aquesta passió per a l’aprenentatge? Moltes de les coses que miren a la televisió no són gravades en català ni castellà, sinó que són en anglès britànic o americà: això ens brinda una oportunitat perfecta. Comencem a fer-los mirar vídeos, dibuixos i pel·lícules sense doblar, en versió original, fent servir subtítols per facilitar la comprensió i l’aprenentatge. Això els donarà la oportunitat d’entrar en contacte amb l’anglès real, escoltar expressions autèntiques pronunciades per parlants natius.. així s’acostumaran a escoltar accents diferents.

El fet que mirar la televisió sigui un dels seus passatemps preferits mantindrà un nivell d’atenció elevat i alhora la motivació, dos factors importantíssims en el procés d’aprenentatge en edats infantils. Naturalment, és fonamental escollir vídeos, dibuixos i pel·lícules adaptats al nivell d’anglès dels petits. Per a més detalls podeu llegir el post del nostre blog sobre pel·lícules en anglès per a nens i nenes.  

 

Casals i cursos d’estiu

Als casals i cursos d’estiu es dona una oportunitat única per desenvolupar el coneixement d’anglès. Els nens i nenes hi fan diverses activitats, totes en anglès, per la qual cosa estan en contacte amb la llengua durant una bona part del dia. A més, ho fan en un període que pot variar des d’uns dies fins a setmanes senceres. No us penseu que els vostres fills i filles estaran asseguts en una classe aprenent els verbs: l’aprenentatge en aquests casos és totalment diferent. Els casals de Kids&Us, els Summer Fun, per exemple, ofereixen als petits una experiència 100% en anglès. La idea és estimular l’aprenentatge de la llengua d’una manera espontània, amb activitats lúdiques, com la recerca d’un tresor, tallers de cuina i altres tasques participatives. La modalitat intensiva, la interacció amb altres nens i nenes i la diversió assegura que infants i joves puguin desenvolupar-hi enormement la seva capacitat i autonomia per parlar en anglès. 

 

Have fun!

Seguint aquestes estratègies i amb l’ajuda de cursos d’anglès i el pas del temps, estimulareu els vostres fills i filles per tal que es familiaritzin amb la llengua i en desenvolupin un coneixement a nivell avançat. D’aquesta manera, els ajudareu a evitar la dificultat de topar-se amb un idioma completament nou a una edat massa avançada, quan l’aprenentatge és menys espontani i natural. A més, seguint aquest procés, podreu fer activitats estimulants tots junts i, qui sap..., potser també serveix per millorar el vostre anglès.

Bon aprenentatge!

Compártelo en >