Com cuidar el medi ambient: 10 propostes per a nens i nenes

Ja ho sabeu, there’s no planet B! La importància de cuidar el medi ambient i del nostre (únic) planeta és un missatge clau per a les noves generacions.

 

El 5 de juny se celebra el Dia Mundial del Medi Ambient, que aquest 2020 està dedicat a la biodiversitat. Aquesta jornada de sensibilització, decretada el 1972 per les Nacions Unides, pretén conscienciar sobre la importància de cuidar el medi ambient per garantir un futur més pròsper, saludable i segur per a tots i totes.

La pol·lució, el canvi climàtic, la desforestació o l’extinció d’espècies són només alguns dels desafiaments a què ens enfrontem i resoldre’ls pot passar per ampliar la nostra consciència mediambiental i canviar els nostres hàbits. Sabeu qui pot ser el nostre millor i més entusiasta aliat? Exacte! Els nostres nens i nenes.

 

Com introduir la cura pel medi ambient en el vostre dia a dia

Els petits són especialment sensibles als temes vinculats a la protecció de la natura i el futur del planeta, i des d’aquí us proposem algunes idees per aprendre junts a cuidar i respectar el medi ambient.

Com sempre, us suggerim activitats que permeten introduir l’anglès de manera natural i divertida i com a eina d’accés a la informació i l’entreteniment.

 

Activitats i petits gestos

Els petits canvis són poderosos! Expliqueu als vostres fills i filles que canviant alguns petits hàbits podeu millorar la salut del planeta. Feu una llista, preneu-vos-ho com una missió. El seu entusiasme i compromís són sempre inspiradors... Intentem també predicar amb l’exemple!

 

Activitats per a nens i nenes de preescolar

1- Estalviem aigua.

Ensenyeu als nostres petits a tancar l’aixeta mentre s’ensabonen les mans o es renten les dents. Expliqueu-los, per exemple, que, si estalviem aigua, els pantans en tindran més quantitat per regar les plantes en èpoques en què no plou.

I a més, és un bon moment per refrescar la nostra coreografia Wash Your Hands!

wash-your-hands

 

2- Apagueu el llum!

Qualsevol persona que tingui fills coneix l’atracció que els interruptors generen en els més petits. Encendre–apagar, encendre–apagar... hem de mostrar que, tot i que és gaire divertit, no és una bona idea malgastar l’energia.

Feu-los partícips de l’estalvi energètic nomenant-los Light Supervisors. La seva missió serà assegurar-se que apaguem el llum cada vegada que sortim d’una habitació. Aprofiteu aquesta activitat per introduir els conceptes ON i OFF (turn on the light, turn off the light) i utilitzar-los cada vegada que els recordeu la seva “missió”.

 

3- Recycle!

Des de ben petits ensenyeu-los on es llença cada envàs. Heu de tenir un lloc adequat amb cubells de colors i aprofiteu el seu interès natural en classificar perquè aprenguin (ens ajudin!) a separar els residus.

Podeu fer un recordatori ben vistós i en anglès amb una cartolina i enganxar-lo a la nevera: blue for paper, green for glass, yellow for cans and plastic.

 

Activitats per a nens i nenes de primària

4- Fer compostatge.

Una manera sostenible de reaprofitar les nostres escombraries orgàniques i cuidar les nostres plantes. Amb una caixa grossa, bosses d’escombraries, terra i una pala petita, podeu fer un dipòsit de compostatge casolà.

Folreu la caixa per dins i per fora amb bosses de les escombraries. Feu-li forats als costats per facilitar la ventilació. Col·loqueu el dipòsit en un lloc assolellat i demaneu als vostres fills i filles que hi vagin afegint el rebuig de la cuina, material vegetal (fulles seques, les males herbes del jardí o plantes...) i una mica de terra. S’ha de remoure la barreja cada dos dies amb la pala, i al cap d’un parell de setmanes, si fa bon temps, tindreu un compostatge de luxe per a les vostres plantes, el jardí o l’hort.

No teniu lloc per una caixa?

En aquest vídeo de Youtube de la PBS, una nena us explica en anglès com fer un mini dipòsit de compostatge amb una ampolla de plàstic.

 

 

 

5- Expedició de neteja.

Ara que a poc a poc anem recuperant la possibilitat de poder sortir a la natura, convertiu un passeig en una expedició per salvar el planeta. Porteu, en la vostra sortida al camp, a la platja o al bosc, unes bosses grans d’escombraries, pales o un rasclet i guants.

Nina-recogiendo-basura

El vostre objectiu és recollir residus no biodegradables: llaunes, plàstics, ampolles... El vostre “botí” no només ens farà conscients de totes les deixalles que generem quan gaudiu de la natura, també us sentireu orgullosos d’haver fet quelcom per protegir-la.

 

 

Jocs i manualitats per seguir cuidant el medi ambient

 

  • Per a nens i nenes de preescolar

6- Manualitats amb elements reciclats.

Col·loqueu una caixa de cartó a la cuina on podeu anar deixant “tresors” en forma d’envasos o d’altres materials (cordes, xapes, canyetes de plàstic) que després podreu fer servir per a fer tot tipus de manualitats.

Fer crafts amb elements reciclats és una bona manera d’ensenyar el concepte de reutilitzar (to reuse) i donar una segona vida als objectes.

 

  • Per a nens i nenes de primària

7- Bricolatge amb elements reciclats.

Per als més grans, podeu proposar manualitats que vagin més enllà del projecte artístic i tinguin una utilitat: un tamboret per a la seva habitació fet d’ampolles de plàstic, un pot per a llapis a partir d’una caixa de cereals o una caixa de regal amb un envàs utilitzat; se sentiran uns manetes a la vegada que cuiden el planeta!

En aquest enllaç teniu vídeos amb explicacions en anglès.

 

 

I, en aquest altre enllaç, més propostes que segur que us cridaran l’atenció. Què us sembla usar les peces sobrants de LEGO per construir un got per al raspall de dents? O personalitzar unes sabates velles amb còmics que ja no voleu? O fer una lampareta decorativa per a l’habitació amb un pot de patates fregides?

 

8- Jocs i recursos online sobre el medi ambient: una pila d’eines útils i divertides.

Internet és un gran aliat per transmetre conceptes i practicar l’idioma. Aquí teniu algunes webs en anglès molt completes centrades en temàtiques mediambientals.

 

  • Per a nens i nenes de preescolar

Danthegardener.com

Un blog en anglès molt senzill amb propostes per als més petits, on podeu trobar consells per a la jardineria amb nens i nenes, articles de reciclatge i receptes sostenibles i, fins i tot, tutorials sobre com dibuixar animals i algunes dades curioses sobre cada espècie.

 

  • Per a nens i nenes de primària

National Geographic Kids

La web de National Geographic té una gran secció per a nens i nenes, on trobareu mil i un recursos per fomentar la seva curiositat i amor per la natura. Tant si teniu a casa una enamorada dels dinosaures com si el vostre fill vol investigar per què el plàstic és tan nociu per al medi ambient, en aquesta pàgina trobareu informació, vídeos i jocs en línia, i en anglès, per descomptat!

 

Kids go Green

Milers d’opcions (jocs, trencaclosques, qüestionaris) per entretenir-nos i aprendre sobre el medi ambient. Hi ha molta informació sobre el reciclatge i una secció per a mestres que inclou dades específiques i un glossari de termes en anglès vinculats al medi ambient.

 

  • Per als més grans

Web oficial del Dia Mundial del Medi Ambient

Trobareu molts recursos i informació en la pàgina oficial de l’ONU dedicada al Dia Mundial del Medi Ambient. Des d’un completíssim quiz sobre biodiversitat fins a estudis sobre la vinculació de l’amenaça climàtica amb situacions d’emergència sanitària com la pandèmia de la COVID-19 que vivim actualment.

familia plantando arbol

 

9- Vídeos a YouTube sobre el medi ambient.

Podem convertir la nostra estoneta de televisió en una eina per conscienciar-nos sobre els problemes mediambientals, trobar-hi solucions i aprendre noves paraules o cançons. Què us semblen les propostes següents?

 

  • Activitats per a nens i nenes de preescolar

Amb una recerca a la web veureu que hi ha una llista ben llarga de vídeos sobre com cuidar el medi ambient per a nens i nenes a Youtube.

 

Cançó "Sorting Trash" de Cocomelon

Els divertits personatges de la sèrie de Youtube CocoMelon van de càmping, i a l’hora de recollir, el bebè de la família descobreix que no totes les deixalles es llencen al mateix lloc.

 

  • Activitats per a nens i nenes de primària

Save our World

Un curt d’animació educatiu, perfecte per practicar el listening i entendre conceptes com la pol·lució, la desforestació o la importància del reciclatge.

 

There’s a Rang-tang in my bedroom.

Us advertim que aquesta història és de llagrimeta! Una petita joia d’animació amb missatge. “There’s a Rang-tang in my bedroom” és l’emotiu vídeo de Greenpeace narrat per Emma Thompson sobre una bebè orangutan que veu amenaçada la seva llar.

 

10- Contes per cuidar el medi ambient i aprendre anglès.

Com sempre, els contes són una eina meravellosa per fomentar l’hàbit de la lectura i captar l’atenció dels més petits mentre fomentem l’aprenentatge de la llengua.

Podeu visitar la vostra llibreria de referència o biblioteca i demanar que us aconsellin; hi ha una gran varietat de títols adaptats a cada edat sobre temàtica mediambiental.

Aquí teniu tres propostes per a diferents edats i en anglès. Són vídeos de les il·lustracions amb el conte llegit per un narrador. Ja sabeu que escoltar l’anglès afina l’oïda i és genial per a la pronunciació. Gaudiu-ne!

 

  • Activitats per a nens i nenes de preescolar

The Earth Book, de Todd Parr

Un clàssic dels llibres infantils. Todd Parr ens porta de la mà dels seus acolorits personatges, en el seu peculiar estil naïf, a salvar el planeta. Amb els seus dibuixos cridaners, el conte suggereix idees senzilles per tal que els petits posin el seu granet de sorra cuidant la natura.

 

It’s Earth Day, de Mercer Mayer

Aquí teniu el conte It’s Earth Day, de Mercer Mayer, llegit en veu alta. Els petits protagonistes d’aquesta història decideixen posar-se mans a l’obra i començar a aplicar The 3 R’s: reduir, reutilitzar i reciclar. Divertit i inspirador!

 

  • Activitats per a nens i nenes de primària

How to Help the Earth by the Lorax

Una delícia: l’inoblidable personatge del Dr. Seuss, implicadíssim en salvar el planeta. I com no, en vers! La musicalitat del text i l’univers Seuss faran màgia en els lectors de la casa.

 

Esperem que aquests consells us animin a implicar els vostres petits en la cura pel medi ambient. Ens expliqueu què feu a casa per protegir el planeta? Els vostres fills i filles estan conscienciats amb el desafiament de cuidar la Terra?

Enjoy World Environment Day and share your experiences with us!

 

Nueva llamada a la acción

 

Compártelo en >