Com ajudar els nens i nenes a expressar sentiments i emocions en anglès: alegria, tristesa, ràbia...

Alguna vegada li heu dit al vostre fill o filla que deixi de fer rebequeries? A vegades el que nosaltres, com a adults, anomenem “rebequeries” són l’única manera que tenen els més petits per expressar les seves emocions i sentiments. La família té un paper molt important a l’hora d’ajudar els nens i nenes a reconèixer el que senten.

El nostre rol com a pares i mares és acompanyar els nostres fills i filles en el procés de descobriment i gestió dels seus sentiments d’una manera positiva i constructiva. És per això que avui fusionarem el desenvolupament de la intel·ligència emocional amb l’aprenentatge de la llengua anglesa: aprendre i créixer jugant; dit en altres paraules, el mètode Kids&Us!

 

Índex

Per què és important que els nens i nenes reconeguin les emocions?

Des del moment de néixer, els més petits comencen a aprendre les habilitats emocionals necessàries per entendre, expressar i gestionar els seus sentiments. Com ho fan? Gràcies a les relacions amb les persones que tenen més a prop: progenitors, germans i avis en l’àmbit familiar i professorat i companys de classe, en un àmbit educatiu.

Aprendre a gestionar les emocions des de la infància contribueix al seu desenvolupament intel·lectual i estableix les bases per al desenvolupament d’actituds i comportaments positius durant la vida adulta. Els nens i nenes que aprenen a reconèixer el que senten i a expressar-ho tenen més probabilitats de:

  • Desenvolupar empatia amb els altres i crear relacions positives i estables en l’edat adulta;
  • Creure en ells mateixos i en les seves capacitats;
  • Millorar el rendiment: primer, l’escolar i, més endavant, el professional;
  • Potenciar la capacitat de resoldre problemes i enfrontar-se a situacions diverses.

Emocions que han d’aprendre a reconèixer en anglès

Els nens i nenes, com els adults, experimenten canvis complexos: frustració, excitació, nerviosisme, tristesa, gelosia, por, preocupació, ràbia i vergonya. Però tenen dificultats a l’hora d’expressar-los! Els més petits, que encara no tenen un vocabulari ric i articulat, normalment expressen les emocions a través del rostre, els moviments del cos, el comportament i el joc.

En aquest blog ja hem parlat sobre la importància del joc creatiu per al desenvolupament psicofísic i social dels més petits; de fet, el joc és la manera en què aprenen a conèixer no només el món que els envolta, sinó també a ells mateixos, les seves emocions i sentiments. Aquí teniu algunes frases i paraules útils per expressar els sentiments en anglès.

I love - I don’t love: m’agrada - no m’agrada
I am hungry: tinc gana
I am thirsty: tinc set
I am sleepy: tinc son
I am cold: tinc fred
I am hot: tinc calor
I am in love: estic enamorat
I am sick: no em trobo bé

I am/I feel…: estic/em sento...
happy: feliç
sad: trist/a
joyful: content/a
fine: bé
tired: cansat/da
scared: espantat/da
surprised: sorprès/a
excited: emocionat/da
angry: enfadat/da
bored: avorrit/da
nervous: nerviós/a
proud: orgullós/a
stressed: estressat/da
jealous: gelós/a
lonely: sol/a

Comencem a posar en pràctica aquestes expressions jugant! Aquí podreu descarregar-vos un memory game creat pels experts de Kids&Us i adaptat als nens i nenes de 5 a 7 anys. La protagonista del joc és la nostra Gina Ginger, una nena pèl-roja que, amb les seves aventures, ajuda els més petits a expressar les emocions en anglès.

Aquest és el procediment. Un cop hàgiu descarregat el document, imprimiu-ne dues còpies, preferentment en una cartolina blanca. Podeu fer servir els dibuixos amb les imatges que heu descarregat o bé fer-los dibuixar als vostres fills i filles. Quan tingueu dues targetes iguals per a cada emoció, col·loqueu-les cap per avall en una taula i comenceu a jugar pronunciant en veu alta les emocions amb frases de l’estil: “Gina is angry”, “Gina is asleep”, “Gina is sad”. El joc consisteix a trobar la parella dient “I’ve got a pair!”, si s’ha encertat, o bé “I haven’t got a pair!”, si les dues targetes girades no coincideixen.

Activitats per ensenyar les emocions en anglès als nens i nenes

Ara que tenim el vocabulari bàsic, us deixem alguns exemples d’activitats per ajudar els nens i nenes a expressar les emocions en anglès.

Preguntar freqüentment als vostres fills i filles com estan i com se senten és la millor manera per incentivar-los a expressar els seus sentiments i emocions. Comencem: How are you? How do you feel?

I alguns exemples de respostes...

  • I feel lonely when all my friends are busy, and I am alone.
  • I feel bored when I have nothing to do.
  • I feel sad when a friend moves away.
  • I feel scared when I watch a scary movie.
  • I feel sad when somebody does something bad to me, like when she or he lies to me.
  • I feel angry when I wanted something good to happen, but then something bad happens.
  • I feel proud when I do something good.
  • I feel excited when something good will soon happen.
  • I feel jealous when I see another person with something I want, like a child with a toy I don’t have.
  • I feel loved when mum and dad hug me.

I què fem amb els nens i nenes que encara no aconsegueixen produir frases completes? Un cop més podem recórrer a la música i a les cançons en anglès que ajuden els més petits a aprendre vocabulari elemental. Aquí teniu una cançó feta per Kids&Us sobre les emocions i els sentiments!

 

Cinc consells per ajudar els nens i nenes a reconèixer i expressar emocions

Ara que ja tenim el vocabulari i recursos en anglès per treballar les emocions amb els nostres fills i filles, podem ajudar-los a expressar millor el que senten! Com podem ajudar-los a reconèixer les seves emocions i desenvolupar de manera positiva la seva intel·ligència emocional? Us donem cinc consells dels nostres experts.

  1. Pareu atenció al llenguatge corporal: no tots els nens i nenes expressen el que senten amb paraules. Observeu-ne les actituds i comportaments per entendre què senten i ajudar-los a expressar-se de la millor manera. Darrere de cada comportament hi ha un sentiment!
  2. Poseu nom a les sensacions: ajudeu els vostres fills i filles a classificar el que senten. Reconèixer les emocions i posar-hi nom els ajuda a identificar el que senten, a entendre com encarar una situació i a desenvolupar un vocabulari emocional per poder parlar dels seus sentiments i dels dels altres. Per exemple, les històries i els dibuixos animats ajuden molt els més petits a identificar-se i a parlar d’ells mateixos.
  3. Doneu exemple: els nens i nenes aprenen observant el que els envolta. Expliqueu-los com us heu sentit en situacions diverses i com ho heu afrontat: no tingueu por de mostrar les vostres emocions.
  4. Animeu-los a parlar dels seus sentiments: felicitar-los quan expressin el que senten els permetrà entendre que és bo i natural parlar dels seus sentiments.
  5. Escolteu-los: quan els nens i nenes expressin sentiments negatius no us preocupeu; obriu-vos a escoltar-los i no els reprimiu ni traieu importància a les seves sensacions. Quan es rebutgen o es treu importància als sentiments, normalment s’expressen d’una manera menys sana.

A Kids&Us hem desenvolupat moltíssims jocs, activitats i tallers per ajudar els més petits, i no tan petits, a créixer i aprendre anglès mentre juguen. Contacteu amb el vostre centre Kids&Us més proper per a obtenir més informació.

 

 

Nueva llamada a la acción

Preparats per començar a comptar?

Compártelo en >