Més de 1.100 milions de persones parlen anglès en tot el món, si sumem tots aquells per als quals l’anglès és la seva llengua materna, els que el parlen com a segon idioma i els que l’han après com a llengua estrangera, segons dades recollida pel Fòrum Econòmic Mundial en una gràfica molt interessant que pots consultar aquí.
Tot i que hi ha altres idiomes amb més nadius, com l’espanyol o el francès, per exemple, l’anglès s’ha convertit en la llengua global. És la que trien la majoria de les persones per comunicar-se quan no comparteixen el mateix idioma. És la llengua de les institucions internacionals, de la cultura popular, del cinema, de les grans empreses del món i de gran part de la informació que podem consultar a internet. Les famílies en són conscients i per això avui dia l’anglès és l’activitat extraescolar estrella i en aquesta publicació volem explicar-te per què, per què es recomana començar com abans millor i algunes claus per a l’èxit.
Com trio les extraescolars dels meus fills?
Com t’expliquem en aquesta altra publicació, per a moltes famílies l’anglès és una activitat extraescolar de supervivència i així ens ho han assegurat més de 8.000 pares i mares a través d’una macroenquesta de la consultora Salvetti Llombart. Dit d’una altra manera, en moltes cases l’anglès no és negociable. Els pares i mares consideren que és interessant que nens i nenes també vagin a classe de música, practiquin algun esport i aprenguin manualitats, activitats que solen variar amb l’edat, els gustos i les modes, però l’anglès, així com la natació, són extraescolars indiscutibles perquè són una inversió de futur per als fills i els preparen per al món que els envolta.
Fins els 6 anys, la majoria de pares i mares estan preocupats sobre tot pel desenvolupament personal dels seus fills i filles i per com aquests es relacionen amb altres nens i nenes. També en aquesta etapa, començar a estar en contacte amb l’anglès és més beneficiós perquè durant els primers anys el nostre cervell és una autèntica esponja que aprèn tot el que li ensenyem. Igual que tots els nens i nenes aprenen la llengua materna de manera natural, també poden aprendre una llengua estrangera. D’aquesta manera, quan a partir dels sis anys la formació dels nostres fills i filles prengui més pes, ja tindran part del camí recorregut.
Raons per apuntar els teus fills i filles a anglès com més aviat millor
En 7 de cada 10 famílies de l’estat espanyol el domini de l’anglès és inferior al nivell B2. Durant moltes dècades, moltes persones s’han proposat, sense aconseguir-ho, aprendre anglès d’una vegada per totes, i amb freqüència es considera una assignatura pendent que va molt unida a la frustració. Quan aquestes persones tenen fills o filles, els volen evitar per sobre de tot aquesta sensació i és per això que l’anglès és una activitat innegociable. Es percep com un mitjà per a una vida més feliç i pròspera. Tot això, unit a la preocupació bastant generalitzada que l’anglès que s’aprèn a l’escola pot no ser suficient, és el que l’ha convertit en l’extraescolar d’or.
Però més enllà de raons a llarg termini, que són moltes i molt variades, com apuntàvem en l’apartat anterior, com més aviat s’entra en contacte amb l’anglès, abans s’aprèn i amb més facilitat perquè s’interioritza a la vegada que la llengua materna, seguint el mateix procés natural. D’aquesta qüestió, n’hem parlat en nombroses ocasions en el blog perquè és la base del mètode Natural English de Kids&Us. Et convidem a llegir-ne més aquí.
Quan som petits, ens llancem a parlar sense barreres ni vergonya i molts estudis confirmen que la millor etapa per començar amb l’anglès va des d’1 als 7 anys.
A mode de resum, t’expliquem cinc dels beneficis d’aprendre’l com abans millor:
- Afavoreix una actitud més positiva per aprendre.
- Millora la pronunciació i l’entonació.
- Proporciona més seguretat i fluïdesa a l’hora de parlar.
- Augmenta la capacitat de comprensió oral.
- Redueix la necessitat de traduir a la llengua materna.
Tot i que l’anglès compleix el desig dels pares i mares d’oferir als seus fills i filles una millor preparació per al futur, sovint està lluny de satisfer altres necessitats més emocionals que també consideren importants, com la creativitat o el desenvolupament personal. No obstant, per fer que l’aprenentatge sigui efectiu, ha d’anar acompanyat d’estímuls de la fantasia i l’emoció. Aprendrem més i millor en situacions que ens siguin familiars, que ens interessin o que ens commoguin. Si a més, el procés és divertit perquè està enriquit amb jocs o tallers, aconseguirem mantenir l’interès durant més temps. És important començar d’hora, però també no abandonar a mig camí.
Què aporta als nens i nenes estudiar anglès com a activitat extraescolar?
En un món cada cop més i més globalitzat, parlar anglès és sinònim d’obrir la porta al coneixement i a les oportunitats internacionals. L’anglès és la llengua oficia o de facto en més de 50 països i milions de persones l’escullen com a segona o tercera llengua. Això significa que l’anglès està a tot arreu i dominar-lo és una porta d'accés a multitud de camps professional i personals.
1. Parlar anglès per tenir més i millors oportunitats laborals.
L’anglès és la llengua de referència en diversos sectors com el màrqueting, les noves tecnologies o la investigació científica. També és l’idioma més utilitzat a internet, ja què el 54% de les pàgines web de tot el món estan redactades en anglès, una xifra molt superior al 5% dels llocs web en espanyol, del 4% en francès o del 2,3% en italià. Dit d’una altra manera, dominar l’anglès és tenir accés a un número il·limitat de recursos online.
2. Parlar anglès per viatjar amb més tranquil·litat
Més enllà de països anglòfons, com els Estats Units o el Regne Unit, l’anglès és la llengua majoritària en molts països de tot el món i una llengua àmpliament dominada en molts d’altres. A molts llocs, a més, l’anglès és la llengua vehicular per al turisme. Conèixer l’idioma de la destinació o tenir una llengua en comú amb les persones que trobarem durant el nostre viatge ens facilita molt les coses, des de reservar els serveis de l’hotel, a demanar correctament el sopar, entendre les explicacions del guia turístic, gestionar possibles problemes a l’aeroport o fins i tot fer nous amics.
3. Parla anglès per tenir una ment més oberta
La ciència ha comprovat que el cervell de les persones bilingües és diferent al de les persones que només parlen un idioma. Els bilingües tenen una matèria grisa més densa, gaudeixen d’una major activitat en determinades zones del cervell i estan més entrenats per resoldre problemes amb rapidesa o canviar de tasques fàcilment. Et recomanem aquest vídeo TED, que pots veure en anglès i subtitulat, en què s’explica que ser bilingüe no et fa necessàriament més intel·ligent, però sí que manté el teu cervell més actiu i saludable i més en forma.
A més, si més de la meitat del contingut a internet està disponible en anglès, com hem dit abans, dominar aquesta llengua també obre la ment a més coneixement, major capacitat d’anàlisi i al descobriment d’altres maneres de veure i entendre el món, fet que fomenta l’empatia i la tolerància. Tampoc oblidem el gran avantatge que suposa poder veure pel·lícules i sèries sense doblar ni subtitular, gaudint més de la interpretació dels actors i del guió original, sense passar pel filtre de la traducció.
Com estudiar anglès com a activitat extraescolar en temps de COVID-19?
En aquesta publicació ja t’explicàvem com triar una bona acadèmia d’anglès per als teus fills i garantir-los una tornada a l’escola segura, tot i la pandèmia. El centre que triïs ha de complir amb tots els protocols de seguretat, garantir una neteja i ventilació correcta dels espais, també la higiene necessària en professors i alumnes i assegurar que l’aprenentatge seguirà, encara que arribi un nou confinament. No obstant això, l’aprenentatge no ha d’acabar a l’acadèmia. Com més gran i més variat sigui el contacte amb l’anglès, millors seran els resultats. Llegir en anglès amplia el vocabulari i reforça l’ortografia i la gramàtica. Els dibuixos animats, així com els jocs, també són una manera d’aprendre anglès i millorar la comprensió oral des d’una vessant lúdica. No és necessari dedicar-hi moltes hores, però sí una estona cada dia. Si inclous l’anglès en les converses del berenar o a l’hora del bany, aconseguiràs que aquesta segona llengua sigui part del dia a dia dels teus fills i filles de manera natural.
Al blog trobaràs molts recursos per mantenir el contacte diari amb l’anglès d’una manera fàcil i divertida, així que t’animem a seguir navegant per la web.