Aprendre anglès escoltant

Les persones aprenem per imitació; ho fem els adults i, sobretot, els infants. En poc temps, durant els primers anys de vida, aprenem coses tan bàsiques com caminar o parlar. No obstant això, tot i que aprendríem a caminar o a nedar sense que ningú ens n’ensenyés, mai aconseguiríem parlar sense abans escoltar a algú fer-ho, si ningú ens escoltés a nosaltres o si ningú reaccionés al que diem. L'escolta és la base de l’aprenentatge d’una llengua, ja que sense escolta no hi hauria llengua.

Aprenem a parlar per imitació, gràcies a l'exposició constant al llenguatge. Així doncs, a base d'escoltar la gent que ens envolta i ens cuida, de sobte un dia ens llancem a produir sons que volen tenir algun sentit. No és un procés conscient, sinó que aprendre a parlar és natural i espontani. Té una explicació científica: durant els primers anys de vida, al cervell s’hi activen un munt de mecanismes que afavoreixen l'adquisició del llenguatge. Tenim el cervell més flexible que mai i això, juntament amb la intuïció, afavoreix que des de ben petits puguem aprendre no només una llengua, sinó fins i tot dues o tres.

I si això funciona amb la llengua materna, per què no hauria de funcionar també amb l’anglès? Aquesta és la base del nostre mètode Natural English. Les cançons, les pel·lícules, la lectura en veu alta... Tot suma a l’hora d’omplir el dia d'estones en anglès perquè l'exposició a l’idioma tingui continuïtat i l’aprenentatge sigui natural. Per posar-vos-ho ben fàcil, hem recopilat alguns trucs per aprendre anglès escoltant. Let’s go!

La importància del listening en l'aprenentatge de l’anglès

Blog_Kidsandus_20210120_Listening_02

De la mateixa manera que aprenem la nostra llengua materna a força d’escoltar-la al nostre voltant, el listening és l’eina que ens ajuda a aprendre anglès de manera natural. Si mai esperaríem que un nadó aprengués a escriure abans que a parlar, tampoc hem d'esperar que els nostres fills i filles sàpiguen escriure bé l’anglès abans de començar a entendre’l i parlar-lo. De les quatre skills (listening, speaking, reading, writing), la comprensió oral és fonamental perquè ajuda a:

  • assentar les bases de la comprensió i l'expressió oral, claus per a les habilitats escrites;
  • millorar la pronunciació i l’entonació;
  • ampliar vocabulari amb expressions d’ús diari i col·loquial;
  • tenir més fluïdesa parlant l’idioma;
  • familiaritzar-nos amb l’idioma.

Per on comencem? La constància és clau, però no es tracta d'escoltar qualsevol cosa en anglès i fer-ho a totes hores. Per ajudar els nostres fills i filles a aprendre anglès escoltant, hem de facilitar-los continguts adaptats als seus interessos i a la capacitat de comprensió que tinguin. També hem de procurar que l'exposició a l’anglès sigui el més real i variada possible, perquè això farà que l'aprenentatge sigui més ric. I sobretot, com més distès sigui l’ambient en què es produeixi l'exposició i la interacció amb la nova llengua, més còmodes i segurs se sentiran els infants. Aconseguiran enderrocar qualsevol barrera d'aquestes que tan acomplexen els adults, com la vergonya i la inseguretat.

Consells per aprendre anglès escoltant

Blog_Kidsandus_20210120_Listening_03

Tot i que ja hem avançat algunes pistes, volem fer un resum dels millors trucs per aprendre anglès escoltant.

1. Dediqueu una estona al listening cada dia.
L’objectiu és convertir l'estona d'escoltar anglès en un hàbit i no en una obligació. Potser al principi ens costa una mica, però si busquem un forat durant el berenar o de camí a l'escola, de seguida ens acostumarem a dedicar uns minuts al dia a l’escolta de l’anglès amb els més petits. Per ells també es convertirà en una activitat habitual i en part de la seva rutina, de manera que escoltar cançons o mirar dibuixos o pel·lícules en anglès no se’ls farà pesat, sinó que els resultarà natural.

2. Quedeu-vos amb el significat global.
Un dels enemics del listening és voler entendre-ho tot. Això ens pot frustrar i avorrir-nos, però té una solució molt senzilla: quedar-se amb la idea general del que s'està escoltant. Tant se val si hi ha paraules que se us escapen, així que no us forceu a buscar-ho tot al diccionari. No passa res. Sovint en tenim prou amb el context, així que heu de deixar-ho fluir. En el cas dels dibuixos animats, les imatges complementen a la perfecció els diàlegs, de manera que ajuden els més petits a entendre la història a grans trets sense problemes. A més, repetir el listening totes les vegades que vulgueu també és una bona idea; potser hi ha coses que no haureu entès a la primera que arribeu entendre el segon o tercer cop que les escolteu.

3. Mireu la televisió en versió original.
Més enllà de les sessions de cinema en anglès, en què conscientment ens proposem dedicar una bona estona al listening, la televisió ens pot ajudar a escoltar discursos en anglès durant estones més curtes i així evitem avorrir-nos, cansar-nos i abandonar. A més a més, sovint la tenim encesa a casa sense fer-li gaire cas. Aprofita per posar-la en versió original; així els teus fills i filles també s’acostumaran a escoltar de lluny els dibuixos animats en anglès. Incloure l'anglès amb naturalitat en el vostre dia a dia és un recurs molt valuós per a l'aprenentatge de l’idioma. La televisió us ofereix un munt de registres i accent que fan que l'aprenentatge sigui molt ric i variat.

4. Feu servir les transcripcions.
Veure per escrit el que escoltem ens ajuda a entendre-ho millor. És aplicable per als subtítols dels dibuixos i les pel·lícules, però també per a les lletres de les cançons. Quan se us enganxi una cançó, busqueu-ne la lletra per intentar entendre una mica millor el que diu. Si els nens i nenes són petits per llegir-la, podeu ajudar-los a pronunciar millor les estrofes que a vegades només taral·legen.

Recursos per escoltar en anglès

Blog_Kidsandus_20210120_Listening_04

Com més constant, rica i variada sigui l'exposició a l’anglès, millors seran els resultats. I què podeu escoltar en família per ajudar els més petits de casa amb l’idioma? A part de la televisió, de la qual ja hem parlat, també hi ha altres recursos interessants.

Cançons en anglès
És innegable que la música és una gran eina per a l'aprenentatge. Les cançons ens ajuden a escoltar anglès d’una manera més divertida, amb tornades repetitives i melodies encomanadisses. És interessant escoltar cançons infantils en anglès, però l’univers musical és tan extens que podeu escoltar el que us vingui de gust. Podreu acompanyar-ho amb balls i moviment per fer que l'experiència sigui encara més completa. Recordeu que podeu escoltar la mateixa cançó tantes vegades com vulgueu per entendre bé què diu i que, si alguna paraula se us resisteix, trobareu la resposta a la lletra.

Pel·lícules en versió original
Mirar dibuixos animats i pel·lícules en anglès transforma l’aprenentatge automàticament en una experiència divertida i entretinguda. Heu de buscar històries adequades als interessos i nivell dels vostres fills i filles, i començar a poc a poc. Potser al principi us costa mirar una pel·lícula sencera en anglès, però podeu començar amb capítols de dibuixos animats o amb vídeos de YouTube, que són més curts.

Activitats en anglès
Aprendre anglès a partir de situacions reals és molt estimulant. Les cançons i pel·lícules són molt pràctiques, però l’anglès en directe és viu i afavoreix la interacció. És per això que us animem a buscar activitats en anglès a les vostres localitats. A Kids&Us organitzem tallers durant tot l'any als quals us convidem a venir per reforçar l'aprenentatge; segurament a la biblioteca també hi organitzen hores del conte en anglès o trobeu tallers de cuina en algun centre cívic. Totes les activitats són bones per aprendre nous registres i descobrir accents nous.

Talking Pen
T’imagines que un conte es llegís sol en veu alta i en anglès? El Talking Pen de Kids&Us, un llapis digital que llegeix en veu alta tots els contes de Kids&Us, ho fa possible! Va equipat amb un escàner capaç de llegir els contes compatibles, impresos amb tecnologia de so, i un altaveu que reprodueix els sons en veu alta. Aquesta i altres eines digitals en anglès, com jocs i aplicacions en línia, són molt útils per convertir el listening en una activitat ben entretinguda.

Un últim consell: passeu-vos-ho bé amb l'anglès. La diversió és la millor aliada de l'aprenentatge. Busqueu coses per escoltar que us agradin i que enganxin els vostres fills i filles; els dibuixos animats o vídeos dels seus personatges preferits els ajudaran a estar més i millor predisposats a escoltar i entendre.

Nueva llamada a la acción

Compártelo en >