Activitats per celebrar el Dia Universal del Nen

El 20 de novembre se celebra el Dia Universal del Nen, en anglès Universal Children’s Dayinstaurat per les Nacions Unides el 1954 per promoure el benestar i la igualtat per als nens i nenes de tots els països. Es tracta d’un dia molt especial per celebrar-lo amb tota la família.  

Abans de donar-vos algunes idees d’activitats per fer amb els vostres fills i filles per celebrar aquest dia, us expliquem de què es tracta i per què la data del 20 de novembre és tan important. 

Dia Universal del Nen: per què se celebra el 20 de novembre?

El missatge de companyonia que van voler transmetre les Nacions Unides no és l’únic motiu per celebrar aquest dia. De fet, el 20 de novembre coincideix amb l’aprovació de la Declaració dels Drets del Nen i, el 1989, de la Convenció dels Drets del Nen, un tractat internacional per protegir els drets humans dels nens i joves. Entre els drets reconeguts com a fonamentals per a nens i joves, destaquen:  

  • El dret a la identitat.
  • El dret a la vida, al benestar i al desenvolupament. 
  • El dret a la protecció contra l’explotació. 
  • El dret a escoltar i participar. 

A Kids&Us, des de sempre, ens hem compromès amb l’educació dels nens i nenes i amb la protecció de les seves necessitats, creiem en la importància d’ensenyar els drets que tenen a nens i nenes, promoure la diversitat cultural incentivar la comprensió entre ells arreu del món gràcies a l’anglès. I és per això que avui us proposem activitats en anglès per celebrar aquesta data. 

Activitats per al Dia Universal del Nen 

Ens agrada recordar-ho sovint: el joc és el millor instrument per ensenyar qualsevol concepte als nens i nenes, i és la base del nostre mètode d’aprenentatge de la llengua anglesaTransformem aquest dia tan especial en un moment de reflexió i en l’oportunitat per aprendre anglès d’una manera divertida! Us deixem algunes propostes.  

Mirar pel·lícules i dibuixos animats en anglès 

Les imatges són un dels recursos més eficaços per transmetre un missatge a nens i nenes. En aquest blog us hem aconsellat mirar dibuixos animats, vídeos o pel·lícules en anglèsperò avui volem recomanar-vos alguns recursos específics per explicar als nens i nenes més petits quins drets tenen:  

Aprendre una cançó en anglès sobre els drets dels nens i nenes  

La música és un recurs educatiu excepcional: les cançons en anglès ajuden els més petits a expressar conceptes complicats, a aprendre paraules noves i a retenir a la memòria les que ja coneixen, tot gràcies al ritme i la repetició. També, mitjançant la música, podem fer entendre els drets humans als nostres fills i filles: els seus i els dels altres nens. A continuació, us citem alguns exemples de cançons sobre els drets infantils: 

  1. We’ve All Got Rights de Paul Parry, adaptada als nens i nenes més petits que estan començant a aprendre anglès.

     

  2. Human Rights, Your Most Useful Instrument de Pedro Calero i Mili Vizcaino, adaptada a joves i nens més grans.
  3. Tell Me Why de Declan Galbraith, adaptada als joves i nens grans que ja es puguin expressar en anglès.

 

Jocs per educar els nens i nenes en drets humans 

Per exercir els drets d’un mateix cal prendre conscicència dels drets dels altres i respectar el món que ens envolta i tots els elements que en formen part. És per això que és fonamental ensenyar als nostres fills i filles a cuidar el medi ambient i els recursos naturals: cultivar un hort, un jardí o les flors, o aprendre a reconèixer les plantes i animals són algunes de les activitats que podeu fer junts per ajudar-los a entendre que han de protegir el seu entorn 

Per exemple, ensenyar als nostres fills i filles la importància de reciclar o d’estalviar aigua va de la mà amb el dret de tots els nens i nenes del món a tenir accés a l’aigua potable i al benestar. 

Podeu transformar aquestes «lliçons de vida» en un joc per a tota la família, el go to the market: 

  • Organitzeu un petit espai a la cuina que simuli ser un mercat, amb els aliments bàsics i d’ús comú; per exemple, sucre, farina, ous i llet.  
  • Escriviu el nom de cada aliment en anglès en trossets de paper.  
  • Prepareu una carrera d’obstacles: coixins que bloquegen el camí, testos de plantes, recipients amb aigua, etc. 
  • Demaneu a cada nen/a que agafi a l’atzar un dels paperetsHauran de superar els obstacles per portar a casa l’aliment que els hagi tocat. 

Per als afortunats que tinguin jardí, i sempre que el temps ho permeti, podeu fer aquest joc a l’aire lliure, fent servir arbres i arbustos com a obstacles. La preparació del joc ja és per si sola una activitat divertida per fer tots junts, i també una oportunitat per explicar-los que hi ha nens i nenes menys afortunats, que no tenen accés al que nosaltres donem per fet cada dia. Una variant d’aquest joc podria ser demanar als nostres fills i filles que transportin aigua per omplir un contenidor i que qui aconsegueixi omplir el contenidor abans, sense malgastar ni una gota d’aigua, guanyarà. 

 Explicar als nostres fills i filles quins són els drets dels nens i nenes és el primer pas perquè, quan creixin, siguin adults responsables en la societat multicultural en què vivim. Ja heu escollit quines activitats fareu en família? 

 Happy Universal Children’s Day! 

Compártelo en >