Activitats per celebrar el Dia Mundial del Rentat de Mans amb nens

El 15 d’octubre és el Dia Mundial del Rentat de Mans, una data marcada en vermell en el calendari per promoure la importància d’una bona higiene de mans com fórmula senzilla que permet prevenir malalties i salvar vides. Avui en dia, la pandèmia provocada pel coronavirus encara ha posat més en relleu la importància de rentar-se les mans com una de les mesures més eficaces per prevenir la transmissió d’infeccions, especialment si fem servir aigua i sabó. Això sí, no val fer-ho ràpid i de qualsevol manera. Per aconseguir un rentat de mans realment efectiu, els experts asseguren que s’ha de fer a consciència.  

En la publicació sobre la tornada a l’escola de forma segura ja et vam explicar que la neteja i la desinfecció són claus per prevenir la COVID-19, però avui volem donar-te encara algunes claus més sobre la importància de rentar-se bé les mans. A més, et volem proposar tres activitats divertides per fer que els més petits aprenguin a rentar-se bé les mans mentre juguen 

 

Quan se celebra i quin és l’objectiu d’aquest dia 

 

El primer Dia Mundial de Rentat de Mans es va celebrar el 2008quan més de 120 milions de nens i nenes de més de 70 països es van rentar les mans amb sabó en una iniciativa que van posar en marxa diverses organitzacions internacionalcom UNICEF o lOMS. La idea d’aquell primer 15 d’octubre va ser promocionar maneres creatives que animessin a tothom a rentar-se les mans amb sabó de manera habitual, especialment en moments clau com abans de cuinar, abans de menjar o després d’anar al lavabo. Des de llavors, el Dia Mundial del Rentat de Mans no ha deixat de créixer. Compta amb el recolzament de governs i institucions de tot el món, fins i tot d’empreses o escoles.  

El missatge no pot ser més clar: rentar-se bé les mans salva vides perquè contribueix a eliminar els gèrmens que no veiem, ara en plena pandèmia i sempre. Per això, el lema de l’edició d’aquest any és “Higiene de mans per a tothom” i vol ser un recordatori de com un gest tan senzill i universal és bàsic per a la prevenció de la COVID-19 i d’altres malalties infeccioses.  

 

Com ens hem de rentar les mans?  

washing-hands

 

LOrganització Mundial de la Salut recomana utilitzar aigua amb sabó per rentar-se les mans, sempre que sigui possible. Quan no en tinguem a mà, podem utilitzar un desinfectant de mans a base d’alcohol.  

Per eliminar qualsevol rastre del virus, no només s’ha de fregar una mica i esbandir ràpidament, sinó que s’ha de fer amb calma i insistir bé en tots els racons del palmell de la mà i entre els dits. Fixa’t en els passos que recomanen des de UNICEF: 

  1. Mulla’t les mans amb aigua. 
     
  2. Aplica una mica de sabó. 
  3. Frega bé palmell amb palmell, després al dors d’una mà amb el palmell de l’altre, també els palmells amb els dits entrellaçats. A continuació, frega les puntes dels dits d’una mà en el palmell de l’altre i no oblidis ni el polze ni els canells.  
  4. Esbandeix bé amb aigua. 
  5. Eixuga’t bé amb una tovallola neta o un paper d’un sol ús. 

Per assegurar-te que tu i els teus hi dediqueu el temps necessari, ja sabeu que podeu cantar dues vegades la cançó de Moltes felicitats (també coneguda amb el nom de Per molts anys) i convertir el rentat de mans en un moment divertit, tot i que en el següent apartat et donarem encara més trucs per divertir-vos en família mentre practiqueu aquesta acció tan senzilla 

I tot això quan s’ha de fer? Molt fàcil: sempre que tinguis les mans visiblement brutes i després de qualsevol activitat de risc. Per ajudar-te, et fem un recordatori:  

  • Abans, durant i després de preparar aliments. 
  • Abans de dinar. 
  • Després de mocar-te el nas, estossegar o esternudar.  
  • Després d’anar al lavabo. 
  • Després de tocar animals i mascotes. 
  • Després de tirar la brossa. 
  • Després de canviar el bolquer a un bebè. 
  • Després d’anar en metro, tren o autobús, o d’estar en espais públics. 
  • Abans, durant i després de cuidar una persona malalta.  
  • Abans i després de curar una ferida.  

Per tal que la tasca sigui el més fàcil i còmoda per a tots, pots ajudar els teus fills i filles col·locant un tamboret en el lavabo perquè puguin arribar sense problemes a l’aixeta o el sabó i rentar-se les mans ells solets.  

 

Activitats per a nens i nenes: aprendre a rentar-se les mans tot jugant  

Washing-hands-bubble

 

Que el rentat de mans sigui un èxit en la prevenció de malalties és responsabilitat de tots, grans i petits. És un gest senzill i eficaç que, a més, pot convertir-se en un moment del dia molt divertit. Com? A continuació us plantegem algunes propostes per fer que els nens i nenes aprenguin jugant la importància de rentar-se bé les mans.  

 

Rentar-se les mans cantant 

Com bé hem vist abans, cantar pot ser una manera fàcil de controlar que dediquem al rentat de mans el temps necessari. Podem aprofitar aquest moment per practicar una mica l’anglès des d’una vessant lúdica. Et proposem que us aprengueu la divertida cançó Wash Your Hands with Baby Shark amb els passos per a una bona higiene de manspracticareu anglès i salut a la vegada.  

 

Rentar-se les mans ballant 

I si hi afegim una mica més de diversió? Amb aquest vídeo que hem preparat des de Kids&Us aprendreu a rentar-vos bé les mans amb una coreografia ben senzilla! Són quatre passos simples i divertits per tenir les mans netes.  

 

La recerca del tresor 

El sabó és el bé més preuat per poder executar un bon rentat de mans perquè és el que elimina tots els gèrmens, així que els sabons seran també els tresors d’aquest joc. Et proposem que n’amaguis per tota la casa i que comenci la recerca del tresor! Qui trobi més sabons serà el guanyador/a. D’aquesta manera farem que la higiene de mans sigui més divertida i que a nens i nenes els faci més il·lusió rentar-se bé les manes amb els sabons que han trobat perquè seran els seus tresors.  

 

Ja no tens excuses per no unir-te aquest 15 d’octubre a la celebració del Dia Mundial del Rentat de Mans, però recorda que amb un sol dia no n’hi ha prou. Fes que tots els dies siguin la festa de les mans netes per protegir-te a tu, la teva família i a tothom. 

 

Nueva llamada a la acción

 

Compártelo en >