A quina activitat extraescolar apunto els meus fills i filles?

Després d’acabar el curs passat confinats i d’un estiu ple de debats sobre com garantir una tornada a l’escola segura, les escoles han tornat a obrir les portes amb totes les precaucions de prevenció davant del coronavirus i ara el punt de mira està posat en les activitats extraescolars. Són un risc afegit per als nostres fills i filles o són més importants que mai per ajudar-los en el seu desenvolupament personal i gestionar millor la situació d’incertesa que estem vivint? 

En aquesta publicació et convidem a reflexionar sobre el valor de les activitats extraescolars en l’educació i el desenvolupament dels nostres fills i filles i, a més de donar-te algunes pinzellades del gran ventall d’activitats que hi ha disponibles avui dia, també et volem oferir alguns consells per triar aquella activitat que millor s’adapti a les necessitats de la teva família.  

 

Els beneficis de les activitats extraescolars per a nens i nenes 

Per a organismes internacionals com la UNESCO o la OCDE, les activitats extraescolars són un element d’impacte en el desenvolupament cognitiu i social de nens i adolescents. Si voleu aprofundir sobre aquest punt, et recomanem aquest article que recull les opinions d’Albert Sangràdirector acadèmic de la Càtedra UNESCO d’Educació i Tecnologia per al Canvi Social. Ja sigui anglès, patinatge o robòtica, les activitats fora de l’horari lectiu han de tenir un objectiu comú: enriquir els nostres fills i filles. Cada activitat aportarà matisos a aquesta riquesa en forma de més i millors coneixements en camps específics, el desenvolupament de la seva creativitat o de les seves habilitats socials.  

A continuació, et resumim quatre dels principals beneficis de les activitats extraescolars per a nens i nenes de qualsevol edat.  

 

Beneficis de les activitats extraescolars 

  • Fomenten la socialització: ajuden a desenvolupar-se en entorns nous i diferents al grup de referència de l’escola i la família. Per als més petits, són una oportunitat fantàstica per millorar les habilitats socials i comunicatives i per relacionar-se amb nens i nenes d’edats diferents; per als més grans, són un entorn propici per fer noves amistats i aprendre a ser més tolerants i respectuosos amb els altres. 
  • Desenvolupen noves habilitats i potencien l’autoestima: permeten a nens i nenes explorar nous interessos que poden convertir-se en grans passions. Ja sigui un esport, un instrument o una habilitat artística, el desenvolupament de noves habilitats ajuda a guanyar confiança en un mateix i en millorar l’autoestima. A més, segons l’Education Endowment Foundation, determinades extraescolars permeten accelerar el progrés acadèmic mitjà dels alumnes i millorar la seva predisposició a l’aprenentatge. 
  • Creen rutines: els horaris i les activitats programades ajuden als més petits a saber què vindrà després, fet que els dona seguretat i sensació de control. Participar en activitats fora de l’escola també els genera un sentiments de compromís amb la nova activitat i amb els companys i companyes, a la vegada que afavoreix l’aprenentatge de la gestió del temps, que els serà molt important en un futur.  
  • És temps de qualitat: les hores dedicades als entrenaments de futbol o les classes de pintura guanyen en qualitat a l’exposició, sovint excessiva, dels nostres fills i filles als videojocs o la televisió. Per això, les activitats extraescolars són també una eina de gran ajuda per a la conciliació familiar. 

3 grans tipus d’activitats extraescolars 

Si féssim una pluja d’idees de les activitats extraescolars que ens vinguessin ràpidament al cap, la majoria de persones pensaríem en l’anglès, la natació, el futbol, el bàsquet, la dansa, la música o les manualitats, entre moltes altres. O el que és el mateix: en activitats formatives, esportives i artístiques. Però avui volem proposar-te un nou enfocament.  

Segons un estudi que vam encarregar a la consultora Salvetti Llombart i en què van participar gairebé 8.000 pares i mares, les activitats extraescolars, siguin esportives, classes de pintura o d’anglès, es poden classificar en tres grans grups: les de supervivència, les aficions i les trendy. 

extraescolares-supervivencia-natación

  1. Activitats extraescolars de supervivència

Formen part d’aquest grup totes aquelles activitats imprescindibles per al desenvolupament de nens i nenes. De entre totes, l’anglès és l’activitat estrella, però també el reforç escolar o la natació són considerades activitats de supervivència perquè ajuden a completar la formació de l’escola i ajuden als més petits a estar més ben preparats per al món que els envolta. Solen ser activitats no negociables en la majoria de les famílies i això fa que es comencin en edats primerenques i que siguin activitats estables en el temps.  

  1. Activitats extraescolars segons passions

Si les extraescolars de supervivència no són negociables per als pares i mares, les que responen a passions o aficions no són negociables per als fills. Dependrà de cada cas, però ho són la majoria d’esports i les activitats artístiques, des de les manualitats a les classes de pintura o de música. Responen als gustos i als interessos de nens i nenes i també són importants en el seu desenvolupament personal perquè fomenten la seva creativitat, el valor de l’esforç i del treball en equip.  

  1. Activitats extraescolars de moda

El que és trendy en aquest cas no pot ser més variat ni més canviant. Són les activitats de capritx que responen tant a la curiositat de pares i mares com de fills i filles i solen estar més o menys de moda segons la temporada.  

Entrarien en aquest grup els tallers de cuina o pastisseria, fins i tot la robòtica, els escacs, la informàtica i altres idiomes més enllà de l’anglès. No es consideren extraescolars tan estables com les anteriors perquè responen a modes i a proves. Es comencen, es gaudeixen o no, i es deixen. Són una gran oportunitat per explorar nous interessos i descobrir possibles noves aficions.   

 

Com triar l’activitat extraescolar més adequada? 

extraescolares-trendy-fotografia

Encara que el ventall d’extraescolars sigui molt ampli, convé reflexionar sobre què volem que aporti cada activitat als nostres fills i filles, més enllà de coneixements i diversió. És freqüent que en edats primerenques els pares i mares vulguem fomentar la interacció dels nostres fills i filles amb altres nens i nenes perquè aprenguin a socialitzar-se, i que, a mida que es facin més grans, ens preocupi millorar el seu rendiment acadèmic o que ampliïn coneixements en camps que no fan a l’escola.  

Sigui com sigui, us volem donar alguns consells que et poden ajudar a triar l’activitat escolar més adequada per als teus fills i/o filles: 

  • Fixa’t objectius: les activitats extraescolars poden tenir un gran impacte en el rendiment escolars dels teus fills i filles i s’ha vist que l’esport ajuda a combatre l’abandonament escolar, mentre que les arts fomenten determinats valors i actituds. Tria activitats que despertin habilitats necessàries o favorables per al present i futur dels teus fills i filles.  
  • Tingues en compte l’edat dels teus fills: com hem vist, les activitats de supervivència com l’anglès o la natació són adequades per a edats primerenques perquè doten els nens i nenes d’eines imprescindibles per al seu desenvolupament actual i futur.
    Amb la natació aprenen a moure’s a l’aigua, fet que els garanteix seguretat en entorns com la platja o la piscina. I com abans comencin amb l’anglès, abans l’interioritzaran com quelcom natural, milloraran en l’escolta i la pronunciació. No obstant, si els teus fills ja tenen 6 o 7 anys, és probable que comencin a tenir gustos definits i vulguin dedicar temps a les activitats que més els hi agraden. És el moment per començar amb els esports i les activitats artístiques. Més endavant, arribarà l’oportunitat per descobrir nous mons que poden convertir-se en grans passions, com la cuina, els escacs o la robòtica.  
  • Tingues en compte també els gustos i interessos dels teus fills i filles: és probable que tinguis clares les activitats de supervivència que no són negociables i que apuntis els teus fills a la piscina o a anglès, però tingues en compte també els seus interessos a l’hora de triar esport o habilitats artístiques. Amb un calendari equilibrat aconseguiràs una major motivació per part seva i resultats més exitosos. Si apostes per metodologies innovadores i divertides, l’estima dels teus fills per l’activitat també serà major. Els hi agradarà més assistir-hi, voldran repetir en cursos següents i aturaràs la possibilitat d’abandonament.  
  • Activitats extraescolars sí, però sense passar-se: tria bé a què inscrius els teus fills i filles i evita saturar la seva agenda. És important trobar l’equilibri entre les activitats reglades de l’escola, les no reglades i el temps lliure perquè els nens i les nenes també necessiten descansar i jugar. Amb un calendari ben organitzat aconseguiràs que els teus fills i filles vagin a classes d’anglès o al taller de teatre amb més energia i menys estrès o ansietat. Les extraescolars han de ser una motivació i no una obligació més. 
  • Busca activitats que s’adaptin a l’estil de vida de la teva família: que el lloc de l’extraescolar sigui prop de casa o de l’escola i que s’adapti als horaris de pares i fills facilita molt la conciliació familiar i l’adherència a l’activitat en qüestió. Si anar-hi és fàcil, si fins i tot pots triar un centre amb un servei de recollida a l’escola, tindràs part del camí a l’èxit fet perquè evitaràs l’abandonament.  
  • Tria activitats adaptades a la COVID-19: tan important com triar aquelles extraescolars que potenciaran els coneixements i les habilitats socials dels nostres fills i filles, és que ho facin en un entorn segur i ben adaptat als nous protocols anticoronavirus. Exigeix que el centre de extraescolars compleixi amb tots els requeriments d’higiene, neteja i organització. 

El ventall d’activitats extraescolars disponibles avui dia en escoles, centres d’ensenyament i altres organitzacions especialitzades és, sense cap mena de dubte, molt ampli, però aquesta varietat juga a favor dels nostres fills i filles perquè podem triar el que més encaixa amb els nostres valors, les seves aficions i el nostre estil de vida. Et convidem a seguir llegint el blog per descobrir més beneficis de les extraescolars i més activitats enriquidores per als més petits de la casa. 

 

Nueva llamada a la acción

Compártelo en >