9 activitats per celebrar el Dia Internacional de les Famílies

El 15 de maig se celebra el Dia Internacional de les Famílies. Aquests dies d’alerta sanitària ens fan valorar encara més les coses essencials; i la família, ara més que mai, encapçala la nostra llista de prioritats i de motius per sentir-nos agraïts. Per què se celebra el Dia Internacional de les Famílies? El 1993 l’Assemblea General de les Nacions Unides va declarar el 15 de maig com una jornada per commemorar el paper de les famílies en l’educació de la infància i com a  reconeixement de la comunitat internacional al rol clau que desenvolupen en la societat.

 

Activitats per celebrar el Dia Internacional de les Famílies... aprenent anglès!

I parlant d’educació, ara que moltes mares i pares estem també 24 hores al càrrec de la formació de les nostres filles i fills, celebrar el Dia Internacional de les Famílies a casa pot ser una manera molt divertida de fer que practiquin l’anglès.

 

1. Cartes per a la família. Escrivim cartes en anglès!

Recordeu l’emoció que suposava rebre la carta d’un ésser estimat? Una carta de les de tota la vida, amb sobre i segell i una cal·ligrafia bonica. Les videotrucades i els xats estan a l’ordre del dia, però l’ocasió mereix recuperar aquest costum que segurament fascinarà els nostres fills i filles.

Podem escriure una carta als avis, tiets o cosins i sorprenem-los fent-ho en anglès, com a mínim un trosset.

Com escriure una carta en anglès amb els nostres fills i filles? Podem practicar, per exemple, les salutacions (Dear Grandma, Hello Aunt! Hi cousin!) i els comiats amb estructures com Lots of love, I miss you o See you soon!

Demaneu a la família que respongui les vostres cartes; a tots us omplirà d’alegria trobar una missiva a la bústia. També podem escriure’ns cartes entre nosaltres i colar-les per sota de la porta de les habitacions.

 

2. Expliquem batalletes familiars: la nostra pròpia història

Als nens i nenes els hi encanta escoltar històries... i encara més si els protagonistes són de la seva pròpia família. Podeu preparar un berenar i anunciar que explicareu històries familiars. Parleu-los de quan éreu petits, a què us agradava jugar, com era casa vostra, de què treballaven els vostres avis... Podeu convertir la narració en un joc: proposeu buscar com es diuen en anglès algunes de les paraules clau de la història, per exemple, els noms de les joguines (ball, doll, scooter...). A part de celebrar el Dia Mundial de les Famílies, explicar històries és una de les moltes activitats quotidianes per parlar anglès amb els nens i nenes.

Family watching photos

 

3. Creem el nostre arbre familiar

Poques coses tan adequades per aquest dia com dibuixar un arbre genealògic. Podem dibuixar-lo sobre una gran cartolina o cartró i buscar fotografies dels nostres familiars, escriure’n el nom o fins i tot dibuixar-ne un retrat.

Intenteu fer memòria del nom dels vostres parents tan enrere com pugueu (o truqueu als vostres avis o tiets perquè us ajudin, segur que estran encantats de col·laborar). Com més informació recolliu, més frondós lluirà el vostre arbre familiar!

És una molt bona ocasió per introduir vocabulari de parentesc i membres de la família en anglès, que podeu incloure en l’arbre. Aquí teniu algunes paraules clau:

 

Mare: mum (o mom), mummy (o mommy)

Pare: dad, daddy

Germana: sister

Germà: brother

Avis: grandparents

Àvia: grandma, granny, grandmother

Avi: grandpa, grandfather

Tieta: aunt

Tiet: uncle

Cosins: cousins

Pares: parents

Nens: children

Germans: siblings

 

4. Mirem junts fotos de família

És el moment de treure la pols als àlbums familiars i compartir una bona estona. Si no teniu fotos a casa, el Dia Internacional de les Famílies és l’excusa perfecta per fer-ne una selecció i imprimir-les. També podeu connectar l’ordinador o el mòbil a una pantalla gran i fer un visionat de luxe des del sofà de les nostres family pictures. Podem, fins i tot, fer crispetes per acabar-ho de fer encara més especial.

Podeu mirar una bona estona cada imatge, comentar-ne els detalls i explicar tot el que recordem del moment en què es va fer la fotografia. “Fixa’t! La teva germana porta el pitet que després vas utilitzar tu; el pare aquí tenia el cabell molt llarg, aquell dia celebràvem l’aniversari de l’àvia a la casa del poble...”.

 

5. Art is fun! Taller de pintura

Una activitat ideal per passar una tarda entretinguda, mentre celebrem el Dia Internacional de les Famílies i aprenem jugant és un taller de pintura per a nens i nenes en anglès.

Un dels primer dibuixos que els petits i petites gaudeixen molt fent és un retrat de la família. Aquest dia és l’ocasió ideal. Dibuixem junts la nostra petita o gran família; podem fer servir tots els materials que vulguem.

Per introduir l’anglès en aquesta activitat, la pintura és ideal per aprendre els noms dels colors. Si teniu pintures o aquarel·les, fins i tot podeu experimentar amb les barreges de colors. Quin color obtindrem si barregem blau i groc? I blanc i vermell?

Per descomptat, imaginació al poder: Grandma has green hair! My nose is blue! Segur que les obres d’artresultants ocuparan un lloc d’honor a la nevera de casa.

Family paint

 

6. La nostra família en figuretes de fang o plastilina

Seguint amb la idea de l’activitat anterior, podem organitzar un taller de modelatge amb fang, argila o plastilina... Per als més petits, aquest tipus d’activitat sensorial resulta molt estimulant. Els més grans gaudiran amb el repte de modelar amb el fang i donar ales a la seva creativitat en tres dimensions.

Com parlar en anglès en aquestes activitats per a nens i nenes? Descrivint les accions, els materials, els personatges que estem modelant... Recordem que tot i que el nostre anglès com a pares i mares no sigui perfecte, serà suficient per motivar els nostres petits i l’ocasió és ideal per posar-nos les piles i consolidar l’idioma.

 

7. Origami en família 

Recordeu passar hores a la vostra infància entretinguts fent vaixells o avions de paper? L’origami és l’art japonès de doblegar paper en forma de figuretes, i pot ser una activitat bonica per al Dia Internacional de les Famílies.

La nostra proposta és que feu junts una grua de paper. La grua és un ocell de paper que simbolitza la pau, la bona fortuna i la protecció de la família.

Encara que no ho sembli, fer papiroflèxia és un dels molts jocs per parlar en anglès amb els nostres fills i filles que podem fer. Amb els més petits podem enumerar els animals que es poden fer (a crane, a dog, a frog, a cat, a bird…) i amb els més grans, podem anar narrant les accions i l’ordre dels passos (first, we must choose the paper, then, we fold this corner…)

El listening és molt important per afavorir la comprensió i la pronunciació. Per a aquesta activitat podeu veure junts aquest vídeo per a nens i nens en anglès per a fer una grua d’origami pas a pas.

 

8. Fem música

Un taller de música en anglès és una activitat molt divertida per celebrar el Dia Internacional de les Famílies.

Busquem cançons en anglès que parlin de membres de la família (des de l’encomanadissa Family Finger fins a les cançons que us vam proposar per al Dia de la mare) i muntem un petit concert familiar acompanyats dels nostres instruments de joguina.

Si us ve de gust, podeu convocar a la família en una videoconferència per tenir un públic, de ben segur, molt entregat.

 

9. Organitzem un debat familiar... fins i tot en anglès

Una proposta per als més grans: organitzem un debat familiar. És una activitat educativa que ens permet conèixer millor als nostres fills i filles (i que ells ens coneguin a nosaltres).

Treballeu la capacitat d’escolta i afineu les vostres dots d’argumentació, ja que són habilitats enormement útils.

Busquem un tema que ens interessi a tots o sobre el que tinguem punts de vista diferents, com l’ús de les xarxes socials, els límits que els pares posen als seus fills o què podem fer nosaltres per contribuir a revertir el canvi climàtic.

Per fer-ho encara més interessant, si els nostres fills o filles s’animen, podem intentar fer un debat en anglès.

Com fer un debat en anglès? Pot resultar-nos útil dedicar una estona a preparar la nostra intervenció i apuntar en un paper les idees i conceptes clau. També ens pot ajudar repassar els connectors i algunes frases fetes per fer brillar la nostra argumentació.

 

Aquí teniu una llista de 50 frases en anglès per fer servir en debats.

 

En definitiva, us animem a passar aquest Dia Internacional de les Famílies amb els vostres nens i nenes, i fer partícips a la resta de membres de la família amb qui potser no podeu compartir aquesta abraçada que us agradaria fer-los.

Hi ha molts tipus de família, però totes tenen com a motor l’amor i el respecte mutu. Com és la vostra família? Com celebrareu aquest dia?

 

Desitgem que gaudiu de la vostra família, que us seguiu cuidant molt i que compartiu amb nosaltres la vostra celebració. Have fun and stay safe!

Compártelo en >