Sabies que, segons la revista Ethnologue, hi ha uns 7.100 idiomes al món? L’any 2023, l’anglès va ser l’idioma més parlat mundialment, amb més de 1.400 milions de parlants, dels quals aproximadament 380 milions són nadius i la resta l’han après com a segon idioma.
A Kids&Us, ens dediquem a ensenyar anglès a infants a partir d’1 any, i som molt conscients de la importància de la llengua com a eina clau per comunicar-se i expressar-se, independentment de quin sigui l’idioma. Per això, valorem tots els idiomes i sempre defensarem la importància del multilingüisme com a motor per fomentar la diversitat lingüística i cultural.
A més, el mètode Natural English de Kids&Us es basa en el procés natural d'adquisició de la llengua materna, així que no podem deixar passar l’oportunitat de celebrar el Dia Internacional de la Llengua Materna. El 21 de febrer de cada any es commemora i honra la diversitat lingüística i cultural que enriqueix el món.
En aquest article, t’expliquem l’origen i el significat d’aquesta celebració, i aprofitarem l’ocasió per compartir amb tu sis maneres de fomentar l’amor pels idiomes i el respecte per les altres cultures amb els més petits de la casa.
Origen i significat del Dia Internacional de la Llengua Materna
El Dia Internacional de la Llengua Materna va sorgir d’una tragèdia que va passar el 21 de febrer del 1952 a Dhaka, Bangladesh.
El 1948, el govern del Pakistan, que s’acabava de constituir, va declarar que l’urdú (llengua parlada en aquell país i a la República de l’Índia) seria l’únic idioma nacional. Aquesta decisió va provocar que la majoria de la població que parlava el bengalí a l'est del país sortís al carrer.
Durant una protesta d’estudiants, que exigia el reconeixement del bengalí com a llengua oficial, les forces de seguretat van obrir foc contra els participants i diversos manifestants van morir-hi.
La tragèdia del 1952 va representar un punt d’inflexió en la lluita pels drets lingüístics. La insistència de la comunitat bengalina va aconseguir, primer, el reconeixement del bengalí com a un dels idiomes oficials del Pakistan i, posteriorment, la independència de Bangladesh el 1971.
Aquest fet va servir d’inspiració per instaurar la celebració del Dia Internacional de la Llengua Materna, que la UNESCO va establir el 1999 amb l’objectiu de promoure la diversitat lingüística i cultural, i per fomentar el multilingüisme com a mitjà per construir una societat més inclusiva i respectuosa.
Les societats multilingües i multiculturals existeixen a través de les seves llengües, que transmeten i preserven els coneixements i les cultures tradicionals amb el pas del temps. El Dia Internacional de la Llengua Materna destaca la importància de conservar les llengües maternes com a portadores d’expressió cultural i coneixement. La diversitat lingüística enriqueix les nostres vides, promou la comprensió entre cultures i preserva l’herència de cada comunitat.
Com podem fomentar el multilingüisme entre els més menuts?
En un món cada vegada més interconnectat, el multilingüisme s’ha convertit en una habilitat valuosa i enriquidora per als nostres fills i filles. Fomentar una cultura que respecti el multilingüisme des d’edats primerenques promou la diversitat cultural i ajuda els més petits a comprendre millor el món que els envolta.
- Celebra la diversitat lingüística
Coneixes persones d'altres països o que hagin viatjat o viscut en altres països? Aprofita aquesta data per organitzar a casa teva activitats especials que celebrin la diversitat lingüística. Convida-hi amics i familiars per compartir històries, plats típics, tradicions, cançons o poemes de cultures i idiomes diferents.
- Aprèn anglès jugant
Crea targetes de Memory amb expressions d’emoció en diversos idiomes, com "Estic feliç", "Estic trist/a", "Tinc por", etc. Acompanya cada expressió amb una imatge que representi l'emoció corresponent. Per exemple, una imatge d’una persona somrient per “Estic feliç” o una imatge d’una persona plorant per “Estic trist/a”. Ja tens el material llest per jugar a un Memory multilingüe! Incorporant frases i expressions en diversos idiomes en aquest joc casolà, donaràs als teus fills i filles una oportunitat divertida i pràctica per aprendre a comunicar-se en diversos contextos i situacions.
- Juga amb els idiomes
Aconsegueix un atles o un mapa del món, targetes o adhesius amb noms de països i targetes amb idiomes. Col·loca l’atles o el mapa en una superfície plana i reparteix les targetes o adhesius amb els noms dels països per sobre. Finalment, col·loca les targetes amb els noms dels idiomes en un pilot cap per avall al costat del mapa.
Per jugar-hi, només has de reunir els teus fills i filles i algunes de les seves amistats. Un d'ells tria una targeta amb el nom d’un idioma i la llegeix en veu alta. Tots els jugadors busquen el país on es parla aquest idioma al mapa i hi col·loquen una fitxa o marcador. Si un jugador identifica correctament el país, guanya un punt. La persona que acumula més punts al final del joc, guanya. Quan s'acaba el joc, podeu conversar sobre els idiomes i les cultures representats al mapa. Anima’ls a compartir tot el que sàpiguen sobre aquests països i idiomes!
- Crea un racó multilingüe a casa
Tria un espai de casa teva per crear un racó amb llibres, cartells i materials en diversos idiomes. Anima els més petits a explorar i aprendre sobre altres cultures a través de la lectura i l’observació. També pots buscar documentals de suport per descobrir altres parts del món. No hi ha res més interessant i divertit que descobrir cultures diferents de la nostra!
- Respecta totes les cultures
Els adults hem de ser models a seguir i, per tant, hem de demostrar respecte i valorar totes les llengües i cultures. Evitem fer comentaris negatius sobre altres idiomes i fomentem la curiositat i una bona actitud davant de la diversitat lingüística.
- Fomenta l’ús de l'anglès com a pont cultural
Anima els teus fills i filles a fer servir l'anglès per establir un primer contacte amb altres infants que no parlin el seu idioma; pot ser una experiència enriquidora i emocionant per als més petits. Practiqueu plegats com fer servir l'anglès per començar una conversa. Pots simular situacions de joc o socialització i ensenyar-los a presentar-se en anglès, fer preguntes simples i respondre preguntes dels altres. Anima’ls a obrir-se a noves experiències i a fer servir l’anglès per fer noves amistats. Quan ja hagi trencat el gel amb ells, pregunta’ls sobre l’idioma dels seus nous amics o amigues; convida’ls a ensenyar-los i aprendre expressions noves en altres idiomes: l'anglès pot ser un pont excel·lent per accedir a altres llengües i idiomes!
Fomentar una actitud respectuosa pel multilingüisme des d'edats primerenques equipa els nostres fills i filles amb habilitats lingüístiques, interculturals i d’empatia molt valuoses. Recordem que cada idioma és una porta a un nou i emocionant món, i que aprendre i apreciar la diversitat lingüística enriqueix les nostres vides de maneres que no ens podem ni imaginar.
El Dia Internacional de la Llengua Materna ens recorda que el multilingüisme no és només una habilitat, sinó que també és una poderosa eina per construir ponts culturals i promoure l’entesa global. Abraçar i fomentar la diversitat lingüística construint un món en el qual la comunicació és inclusiva, les tradicions es preserven i es reconeix i la riquesa cultural i respecta. En darrer lloc, el domini de diversos idiomes representa un camí cap a la unitat en la diversitat alhora que s'estableixen millors connexions entre persones i s’enriqueixen les experiències que viuen.
Vols saber com ensenyem anglès als més petits a Kids&Us? Seguim el procés natural d'adquisició de la llengua materna. Troba el centre Kids&Us més proper i pregunta-ho al nostre personal: estarem encantats de donar-te tota la informació que necessitis!