5 consells per reduir l’ús de plàstics a casa

M’agrada el setembre, tot i la revolució que suposa en una família amb fills en edat escolar: tornada a l’escola, llibres nous, canvis d’armari, reprendre rutines... Podríem pensar que la tornada de les vacances és angoixant, però si mirem de donar-li la volta veurem que el setembre és una nova oportunitat per tornar a començar: per fer plans, per escriure noves llistes de propòsits i per retrobar-te amb els companys de feina, d’escola o del curs de costura. Però sobretot no ens atabalem fent llistats inacabables: val més fixar prioritats i començar per petits canvis que es puguin fer realitat.

Precisament perquè és un mes de canvis, crec que el setembre és el millor mes per engegar nous projectes. Més enllà de la tornada a les rutines, és important trobar motivacions i nous reptes que, per petits que siguin, segur que et faran sentir bé. Jo també he fet una llista de nous propòsits. L’hem fet en família, com gairebé totes les coses importants. Ens vam asseure tots quatre i vam decidir que havia arribat el moment de fer alguna cosa per cuidar una mica més el nostre planeta: què podríem fer nosaltres per ser una família més ecofriendly?

En un principi van sortir propostes molt ambicioses, fins i tot massa, i vam haver de rebaixar les expectatives i començar per coses un pèl més fàcils, com per exemple apagar el llum en sortir d’una habitació (per què tots els nens es deixen el llum encès?). Consumir fruita i verdura de temporada i de proximitat també és una mesura especialment important a casa, ja que la nostra filla és vegana i, sincerament, no és el mateix menjar-te un préssec en plena temporada que fer-ho el mes de març.

Una altra de les propostes que vam posar sobre la taula va ser reduir l’ús de plàstics en el nostre dia a dia i, com que estem decidits a minimitzar el nostre impacte negatiu sobre el medi ambient, hem pres algunes decisions respecte aquesta última proposta:

  • Càpsules de cafè reutilitzables. Si et passa com a mi que el dia no comença fins que t’has pres el primer cafè, crec que és una mesura ideal. Hem començat a fer-les servir. Compres el cafè molt i el poses a la càpsula. És ecològic i a més manté una mica el romanticisme de fer-te el cafè tu mateix.
  • Evitar els envasos de plàstic en comprar. Sembla molt difícil evitar les safates envasades, però es pot aconseguir! Cada vegada hi ha més botigues de verdura i fruita amb bosses de paper per comprar a granel. A més, també hi ha súpers o hipermercats com Carrefour on pots anar a comprar amb els teus propis envasos o carregar la compra en caixes de cartró. I si vas a un súper on encara no es pot fer, t’animo a fer-los la proposta. Segur que a poc a poc anirem avançant!
  • El pa, en bossa de roba de tota la vida. El pa es conserva molt millor en bossa de roba. Si no en tens, segur que et poden posar el pa en una bossa de paper que, a més de ser reciclable, conserva molt millor que el plàstic. I, si t’hi animes, fins i tot et pots fer la teva pròpia bossa, que cosir també està de moda (i així ratlles dos propòsits de cop!)
  • Portar sempre una bosseta de roba a la bossa: sempre va bé dur-ne una a sobre, per si has de comprar alguna cosa.
  • Carretó d’anar a comprar o cistella: sempre que sigui possible, intentem recuperar costums que potser no s’haurien d’haver perdut mai, com ara anar a comprar a botigues de proximitat amb carretó o cistella.

Com veus, toquem de peus a terra. Hem pensat en petits canvis assequibles i que faran que anem adquirint nous hàbits i siguem més respectuosos amb el medi ambient. Fins ara, al cap del dia se’ns acumulaven un munt de residus, alguns encara no reciclables. Fa uns quants dies que vam iniciar l’experiment i ja estem molt satisfets dels resultats. Tots quatre n’estem aprenent molt perquè, encara que els nostres fills ja hagin tingut la sort de créixer amb el xip del reciclatge i la cura del medi ambient, tots tenim un paper molt important en aquesta aventura.

A Kids&Us també estem preocupats pel llegat que deixarem a les futures generacions, i el nostre compromís amb el medi ambient ens obliga a treballar en la reducció de l’ús de materials no reutilitzables. És per això que aquest any hem reduït a la meitat l’ús de plàstic en els packs de material dels cursos de l’etapa Kids, i en un 95% en els packs de material per als alumnes dels cursos de l’etapa Babies. A més, cadascuna de les nostres motxilles està fabricada a partir de 4 ampolles de plàstic reciclades.

En definitiva, el mes setembre és extraordinari, i a més pot ser el millor moment per començar a cuidar una mica més el nostre planeta. Has fet una llista de propòsits? Explica’m què fas per reduir l’ús de plàstics a casa.

Compártelo en >