Blog Kids&Us

Lectura a l'estiu: com motivar infants i adolescents a llegir

Written by Emma Johnson | 2/08/24 11:17

 

L’estiu ofereix una infinitat de possibilitats per gaudir d'activitats a l’aire lliure, però també és el moment ideal per cultivar l’hàbit de la lectura en infants i adolescents. Durant aquestes vacances, mentre el ritme de vida s’alenteix i les agendes s’alliberen de compromisos escolars, els llibres poden convertir-se en companys d’aventures i d’aprenentatge. Lluny de la pressió acadèmica, l'estiu permet a infants i adolescents submergir-se en històries que els interessen, sigui a través d’emocionants aventures, misteris intrigants o relats inspiradors. 

A continuació, explorarem diverses estratègies per motivar-los a llegir durant l'estiu, adaptades a diversos interessos i necessitats. 


La importància de la lectura

La lectura és essencial per al desenvolupament dels infants i adolescents perquè reforça el vocabulari après, millora la comprensió i estimula la seva imaginació. Llegir ajuda els infants a entendre el món i a desenvolupar l’empatia a través d’històries. En el cas dels adolescents, la lectura fomenta el pensament crític i la reflexió, alhora que els ajuda a explorar diverses maneres de veure el món i a formar la seva identitat. A part, llegir regularment millora la concentració i les habilitats acadèmiques dels més menuts; tot això converteix la lectura en una eina valuosa tant per a l’aprenentatge com per al creixement personal. 

Com fomentar la lectura en infants

No sabeu per on començar? Podeu fer-ho implementant alguna d’aquestes idees: creeu un racó de lectura acollidor amb llibres i coixins per convertir la lectura en una experiència especial; involucreu els més menuts en la selecció de llibres i en la decoració de l'espai de lectura; establiu rutines diàries, com llegir abans d’anar a dormir; organitzeu “fires de llibres” a casa per compartir els vostres llibres preferits, clubs de lectura o esdeveniments de lectura en grup.  

Totes aquestes activitats els permetran compartir opinions sobre els llibres i motivar-se mútuament, i convertiran la lectura en una experiència social i divertida. Per posar-vos en situació, podeu fer servir aquestes frases en anglès:  

Let’s make a reading corner. 

Fem un racó de lectura. 

 

Read a story before bed. 

Llegeix una història abans d’anar a dormir. 

 

Who is your favorite character? 

Qui és el teu personatge preferit? 

 

What’s the book about? 

De què va el llibre? 

 

Did you like the ending? 

Et va agradar el final? 

 

Com fomentar la lectura en adolescents 

En el cas dels adolescents, també hi ha diverses estratègies que poden ajudar a fomentar la lectura: trieu llibres amb temàtiques que els interessin (com la ciència-ficció, els esports o les aventures); establiu metes de lectura, com llegir un nombre concret de llibres durant l’estiu, i oferiu recompenses quan assoleixin l’objectiu per mantenir-los motivats; animeu-los a reflexionar sobre els llibres que llegeixen i impulseu converses sobre els temes, personatges i trames per assegurar la comprensió de les obres. 

Amb aquest ambient de lectura a casa, aconseguireu fomentar el debat i l’intercanvi d’idees sobre els llibres, fet que fa que la lectura es converteixi també en una experiència social i enriquidora. Per facilitar aquest procés, podeu fer servir frases en anglès que ajudin a entaular converses: 

Find a book about your favorite hobby. 

Troba un llibre sobre el teu passatemps preferit. 

 

Set a summer reading goal. 

Estableix un objectiu de lectura per l'estiu. 

 

Discuss the book’s main theme. 

Parla sobre el tema principal del llibre. 

 

Talk about the main character. 

Parla sobre el personatge principal. 

 

L’estiu és l’oportunitat ideal per cultivar l’amor per la lectura en infants i adolescents. Amb les estratègies adequades, podeu fer que la lectura sigui una part emocionant i significativa de les vacances. No només fomentareu habilitats importants i els proporcionareu una manera constructiva de passar el temps, sinó que també estareu creant records especials en família. 

La lectura pot ser una aventura en si mateixa que permet als joves explorar nous mons i desenvolupar habilitats essencials per al futur. Aprofiteu aquest estiu per submergir els vostres fills i filles en el meravellós món dels llibres i gaudiu de la màgia que us pot oferir cada història. 

Que aquest estiu sigui inoblidable gràcies a les lectures compartides i als moments especials que creareu plegats!